Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Ukrajina ONLINE: 36. týždeň vojny (24.- 30.10.2022)

.redakcia .svet

Sledujte aktuálne informácie o vojne na Ukrajine.

Ukrajina ONLINE: 36. týždeň vojny (24.- 30.10.2022) SITA/AP Photo/Efrem Lukatsky Zničený ruský tank pri dedine Kamianka v Charkovskej oblasti, 30.10.2022

Správy z predchádzajúceho dňa (30.11):

19:30 Desaťtisíce demonštrantov v Prahe vyjadrili podporu Ukrajine

Desaťtisíce ľudí sa v nedeľu popoludní zišli v českom hlavnom meste na zhromaždení s názvom Česko proti strachu: Spoločne na Václavák, ktoré v reakcii na piatkovú protivládnu demonštráciu zvolal spolok Milion chvilek pro demokracii. Ako prvý sa prostredníctvom videozáznamu účastníkom zhromaždenia na Václavskom námestí v Prahe prihovoril divadelník Jiří Suchý. „Počúvam hlasy, prečo pomáhať Ukrajine, keď sami máme problémy a mrzneme. My totiž máme šancu, že nám po čase bude opäť teplo a budeme prosperovať. Tí, ktorí zomrú na Ukrajine, túto možnosť nemajú," povedal Suchý. Informuje o to spravodajský portál TN.cz.

SITA/AP Photo/Petr David Josek

17:17 Rusi vyhodili do vzduchu most cez rieku Krasna v Luhanskej oblasti

Ruskí vojaci vyhodili do vzduchu most cez rieku Krasna v Luhanskej oblasti na východe Ukrajiny, čo sa považuje za jasnú snahu o zastavenie ukrajinskej armády. Gubernátor Luhanskej oblasti Serhij Hajdaj uviedol, že ruské sily sa obávajú, že Ukrajinci sú veľmi blízko, keďže protiofenzíva v oblasti pokračuje. Ruskí vojaci údajne do vzduchu v sobotu vyhodili aj most neďaleko mesta Kremnina.

Ukrajinská armáda v Luhanskej oblasti postupuje smerom k Rusmi okupovaným mestám Svatove a Kreminna. V sobotu ukrajinské úrady uviedli, že cestu medzi týmito mestami z prevažnej časti dostali pod svoju kontrolu.

16:16 Varšava je pripravená pomôcť Ukrajine pri preprave nevyhnutných tovarov

Poľsko a jeho partneri v Európskej únii sú pripravení poskytnúť Ukrajine ďalšiu pomoc pri preprave nevyhnutných tovarov po tom, ako Rusko odstúpilo od dohody o exporte ukrajinského obilia cez Čierne more. Vyhlásilo to v nedeľu poľské ministerstvo zahraničných vecí. Informuje o tom web The Guardian.

14:11 Žoldnieri z Vagnerovej skupiny pre straty znižujú náborové kritériá

Ruská súkromná polovojenská organizácia známa pod názvom Vagnerova skupina, ktorá bojuje po boku ruskej armády na Ukrajine, v dôsledku ťažkých strát do značnej miery uvoľnila svoje prísne náborové kritériá. TASR správu prevzala z agentúry DPA, ktorá sa v nedeľu odvolala na vyjadrenie britských tajných služieb.

Šéf tejto organizácie (v zahraničí známej ako Wagner Group) Jevgenij Prigožin pritom pravdepodobne zvažuje využitie takýchto nových regrútov na vybudovanie takzvanej Vagnerovej línie - obranných pozícií na východe Ukrajiny, uvádza britský rezort obrany.

11:23 Nový ukrajinský veľvyslanec vyzval Nemecko, aby neprijímalo ruských dezertérov

Nový ukrajinský veľvyslanec v Berlíne Olexij Makejev varoval v nedeľu Nemecko pred prijímaním ruských občanov, ktorí z vlasti utekajú pred čiastočnou mobilizáciou. TASR správu prevzala z agentúry DPA.

„Bolo by od Nemecka nesprávne, keby prijalo ruských dezertérov,“ povedal ukrajinský diplomat pre noviny Bild am Sonntag, pričom ich označil za bezpečnostné riziko. Rusi, ktorí z vlastnej krajiny ušli po tom, čo Kremeľ vyhlásil v súvislosti s vojnou na Ukrajine čiastočnú mobilizáciu, sú podľa Makejeva mladí muži, ktorí nič neľutujú, ale chcú sa vyhnúť vojenskej službe.

Makejev sa oficiálne stal veľvyslancom svojej krajiny v Berlíne v pondelok, pripomína DPA. Nahradil svojho predchodcu Andrija Meľnyka, ktorý sa preslávil nezvyčajne ostrou kritikou na adresu nemeckej vlády.

Nový ukrajinský veľvyslanec v Nemecku uviedol, že chce zabezpečiť, aby nemecká solidarita s Ukrajinou pokračovala, je však pri tom potrebná väčšia rýchlosť.

8:50 Rozhodnutia Ruska vo veci dohody o vývoze obilia považuje Biden za škandalózne

Rozhodnutie Ruska odstúpiť od dohody o vývoze obilia  z ukrajinských prístavov je škandalózne, uviedol prezident USA Joe Biden. Podľa televízie Sky News to Biden vyhlásil v sobotu večer počas rozhovoru s novinármi.

Ako vo svojom spravodajstve pred tým informovala aj agentúra TASR, Rusko v sobotu listom upovedomilo Organizáciu Spojených národov, že od dnešného dňa pozastavuje na neurčito dohodu vývoze obilia z ukrajinských čiernomorských prístavov.

Rusko ohlásilo pozastavenie svojej účasti na zmienenej dohode po tom, ako obvinilo Ukrajinu zo sobotňajšieho útoku dronmi na prístav v Sevastopole na anektovanom Kryme, ktorý je hlavnou základňou ruskej Čiernomorskej flotily. Podľa ministerstva však došlo len k "malému" poškodeniu jednej z ruských lodí.

Moskva okrem toho tvrdí, že Ukrajine pomohla útok na Sevastopoľ pripraviť Británia, ktorú zároveň obvinila aj z toho, že bola zapletená do nedávnych výbuchov na plynovodoch Nord Stream. Ukrajina aj Británia obvinenia Moskvy popreli.

Správy z predchádzajúceho dňa (29.10):

18:32 Ukrajina: Rusko zablokovalo vývoz obilia pod „falošnou zámienkou“

Ukrajina obvinila v sobotu Rusko z toho, že pod "falošnou zámienkou" zablokovala vývoz ukrajinského obilia. Moskva totiž oznámila, že pozastavuje svoju účasť na dohode o vývoze poľnohospodárskych produktov z ukrajinských prístavov v dôsledku údajných útokov dronom na ruské plavidlá na Kryme. TASR správu prevzala zo stanice Sky News.

Ruské ministerstvo obrany predtým obvinilo Ukrajinu zo sobotňajšieho útoku dronmi na prístav v Sevastopole na anektovanom Kryme, ktorý je hlavnou základňou ruskej Čiernomorskej flotily. Podľa ministerstva však došlo len k „malému“ poškodeniu jednej z ruských lodí.

Ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba komentoval následne ruské oznámenie o pozastavení zmienenej dohody s tým, že krajiny by mali "od Ruska požadovať skončenie jeho hier o život". Ukrajina podľa Kulebu už predtým varovala, že Rusko chce z tejto dohody vycúvať, a že Moskva využite "falošnú zámienku" na jej pozastavenie.

„Upozorňovali sme na plán Ruska zničiť čiernomorskú iniciatívu na vývoz obilia. Teraz Moskva využíva falošnú zámienku na zablokovanie obilného koridoru, ktorý zaisťuje potravinovú bezpečnosť pre milióny ľudí. Vyzývam všetky štáty, aby od Ruska žiadali, nech  zastaví svoje hry o život a opätovne sa zaviaže sa k plneniu svojich povinností,“ uviedol Kuleba na sociálnej sieti Twitter.

17:50 Rusko pozastavuje účasť na dohode o vývoze obilia z Ukrajiny

Rusko pozastavuje svoju účasť na dohode o vývoze poľnohospodárskych produktov z ukrajinských prístavov v dôsledku údajných útokov dronom na ruské plavidlá na Kryme, oznámilo v sobotu ruské ministerstvo obrany. TASR správu prevzala z agentúr AFP a Reuters.

Viac v článku tu.

12:55 Ukrajina: Rusko napriek mobilizácii vo vojenských cieľoch nenapreduje 

Rusko napriek čiastočnej mobilizácii nenapreduje v dosahovaní svojich vojenských cieľov na Ukrajine, uviedla v sobotu ukrajinská armáda. TASR správu prevzala z agentúry DPA.

Napriek prevahe zbraní a väčšiemu počtu vojakov vrátane povolaných záložníkov Rusko neobsadilo nové územie Ukrajiny, povedal v sobotu v Kyjeve hlavný veliteľ ukrajinských ozbrojených síl Valerij Zalužnyj.

Ruské ministerstvo obrany predtým uviedlo, že čiastočná mobilizácia 300-tisíc záložníkov bola ukončená, pričom 82-tisíc z nich malo byť vyslaných na frontovú líniu.

10:50 Ruské úrady tvrdia, že zostrelili drony, ktoré napadli sevastopolský prístav 

Ruské námorníctvo v sobotu ráno zmarilo útok dronmi na prístav v Sevastopole na anektovanom Kryme. Tvrdí to Moskvou dosadený dosadený gubernátor mesta Sevastopol, podľa ktorého boli všetky útočiace bezpilotné stroje zostrelené. Informovala o tom agentúra AFP. 

„Dnes od 04.30 h viaceré systémy protivzdušnej obrany v Sevastopole niekoľko hodín odrážali útoky dronov,“  napísal na sociálnej sieti Telegram gubernátor Sevastopola Michail Razvožajev. „Všetky UAV (bezpilotné lietadlá) boli zostrelené.“ 

Gubernátor ďalej tvrdil, že počas útoku nedošlo k žiadnym škodám na „civilnej infraštruktúre“. Podľa neho slov bolo v dôsledku útoku rozbité len jedno okno na študentskom internáte, ktorý leží neďaleko sevastopolského prístavu, avšak incident sa zaobišiel bez zranení. 

Razvožajev zároveň vyzval miestnych obyvateľov, aby nezverejňovali na sociálnych sieťach videá zo sobotňajšieho útoku. Podľa neho by tak totiž Ukrajinci mohli získať informácie o fungovaní protivzdušnej obrany Sevastopolu. 

10:00 Ukrajinci tvrdia, že získali kontrolu nad kľúčovou cestou v Donbase 

Ukrajinská armáda už prakticky kontroluje kľúčovú cestu medzi mestami Svatove a Kreminna v Donbase, ktoré okupujú príslušníci ruských inváznych síl. TASR správu prevzala v sobotu z agentúry Reuters, ktorá sa odvolala na ukrajinské úrady Luhanskej oblasti.

„Cesta zo Svatove do Kreminny je už prakticky pod kontrolou ozbrojených síl Ukrajiny. Naši vojaci (tam) každý deň postupujú,“ uviedol v piatok v ukrajinskej televízii luhanský gubernátor Serhij Hajdaj. Správu potvrdil aj hovorca východnej skupiny ukrajinských vojsk Serhij Čerevatyj, podľa ktorého Ukrajinci dostali cestu Svatove-Kreminna pod palebnú kontrolu. 

Informácie z predchádzajceho dňa (28.10.2022):

18:30 Rusko oznámilo dokončenie mobilizácie

Ruský minister obrany Sergej Šojgu v piatok oznámil, že tzv. čiastočná mobilizácia v Rusku bola zavŕšená. Na základe septembrového výnosu v rámci nej do armády povolali 300-tisíc záložníkov. TASR informácie prevzala od agentúr Reuters, AFP a DPA.

Minister povedal, že v zóne tzv. špeciálnej vojenskej operácie, ako Rusko označuje svoju inváziu na Ukrajinu, sa nachádza 82-tisíc mobilizovaných odvedencov s priemerným vekom 35 rokov, pričom ďalších 218-tisíc aktuálne absolvuje výcvik.

Viac v článku tu.

14:50 Ukrajina dosiaľ zostrelila vyše 300 dronov iránskej výroby 

Ukrajina zatiaľ zostrelila vyše 300 iránskych samovražedných dronov Šáhid-136, oznámil v piatok na brífingu hovorca vzdušných síl Jurij Ihnat. Citoval ho portál britského denníka The Guardian. Kamikadze drony sa stali kľúčovou zbraňou Ruska v jeho vojne proti Ukrajine a minulý mesiac ich ruské sily často využívali na útoky na životne dôležitú energetickú infraštruktúru.

Jeden z dronov, ktoré boli použité na ničenie Kyjeva.SITA/Ukrainian military's SCD via APJeden z dronov, ktoré boli použité na ničenie Kyjeva. Irán poprel obvinenia Ukrajiny a Západu, že dodáva tieto drony Rusku.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, stojac v tme vedľa vraku zostreleného dronu, sa vo štvrtok večer vo svojom pravidelnom príhovore k obyvateľom zaprisahal, že rozsiahle ruské útoky na elektrárne nezlomia ukrajinského ducha.

Zelenskyj si tentoraz vybral pre svoj príhovor vonkajšie prostredie. Urobil tak po tom, čo Rusko už dva týždne zameriava útoky raketami a bezpilotnými lietadlami (dronmi) proti ukrajinskej sieti vyrábajúcej elektrickú energiu, čo spôsobuje Ukrajine obrovské škody a výpadky elektriny.

„Ostreľovanie nás nezlomí – počuť nepriateľovu hymnu na našej pôde je strašnejšie než nepriateľove rakety na našej oblohe. Tmy sa nebojíme,“ povedal Zelenskyj.

11:45 Rusko sústreďuje útoky na Bachmut, podľa analytikov tým potrebuje utíšiť kritikov doma

Ruskí vojaci pomocou delostrelectva čoraz viac útočia na mesto Bachmut v Doneckej oblasti, ktoré bolo v ukrajinských rukách počas celého doterajšieho priebehu vojny. Ako uvádza agentúra AP, boje okolo Bachmutu po týždňoch jasných neúspechov na Ukrajine demonštrujú túžbu ruského vodcu Vladimira Putina po viditeľných územných ziskoch.

Dobytie Bachmutu by pretrhlo ukrajinské zásobovacie vedenia a otvorilo by cestu ruským silám ku Kramatorsku a Slaviansku, kľúčovým ukrajinským baštám v Doneckej oblasti. Rusko už viac ako päť mesiacov raketami „bičuje“ Bachmut, pričom kontaktná línia sa momentálne nachádza na okraji mesta. Útok údajne vedú žoldnieri z Vagnerovej skupiny, tieňovej ruskej vojenskej spoločnosti a údajného tajného projektu ruského ministerstva obrany.

Ukrajinská armáda strieľa z mínometov a ťažkého delostrelectva, aby odrazila ruské sily, ktoré boli vo štvrtok skoro ráno vzdialené menej ako päť kilometrov od mesta, uviedol americký Inštitút pre štúdium vojny (ISW).

10:50 Axionov: Evakuácia Chersonu je dokončená

Ruské jednotky dokončili evakuáciu civilistov z okupovaného ukrajinského mesta Cherson, na ktorý v rámci protiofenzívy postupujú ukrajinské ozbrojené sily. Vyplynulo to z vyjadrenia gubernátora anektovaného Krymu Sergeja Axionova, ktorý v piatok navštívil Cherson spolu so zástupcom vedúceho ruskej prezidentskej kancelárie Sergejom Kirijenkom. Informuje o tom TASR na základe správy agentúry AFP.

„Práce na organizácii odchodu obyvateľov z ľavého brehu Dnepra do bezpečných oblastí Ruska boli zavŕšené,“ napísal Axionov na sociálnej platforme Telegram s tým, že oblasť ostreľujú ukrajinské ozbrojené sily.

9:00 Pentagón: Nič nenasvedčuje tomu, že by sa Rusko chystalo použiť jadrovú zbraň 

Spojené štáty zatiaľ nezaznamenali náznaky, že by prebiehajúce cvičenie ruských strategických síl bolo prípravou na skutočné nasadenie jadrových zbraní. Uviedol to vo štvrtok americký minister obrany Lloyd Austin, informuje agentúra Reuters.

V rámci pokračujúceho cvičenia s označením Grom ruská armáda nacvičuje masívny jadrový úder ako reakciu na nukleárny útok nepriateľa. V stredu priebeh manévrov na diaľku sledoval aj šéf Kremľa Vladimir Putin.

„Doposiaľ sme nezaznamenali nič, na základe čoho by sme sa mohli v tejto chvíli domnievať, že ide o kryciu taktiku,“ povedal Austin novinárom v súvislosti s obavami, že by ruské cvičenie Grom mohlo byť prípravou na reálne použitie taktickej jadrovej zbrane v blízkej budúcnosti. 

Šéf Pentagónu vyjadril presvedčenie, že Putin zatiaľ nerozhodol o nasadení taktickej jadrovej zbrane. Varoval však, že v prípade takéhoto kroku by nasledovala razantná reakcia, ktorú však bližšie nešpecifikoval. 

„Od začiatku sme veľmi jasne deklarovali, že medzinárodné spoločenstvo by (v prípade použitia jadrovej zbrane Ruskom) zareagovalo veľmi dôrazne,“ vyhlásil Austin. 

Informácie z predchádzajúceho dňa (27.10.2022):

19:55 Konflikt na Ukrajine je podľa Putina dôsledkom snahy Západu o globálnu nadvládu

Ruský prezident Vladimir Putin sa vo štvrtok pokúšal predstaviť konflikt na Ukrajine ako súčasť toho, čo označil za snahu Západu zabezpečiť si globálnu nadvládu. V dlhom prejave na konferencii medzinárodných politických expertov Putin obvinil USA a ich spojencov z úsilia o diktovanie svojich podmienok iným krajinám. Ruský líder povedal, že jeho krajina nie je nepriateľom Západu, ale bude naďalej odporovať diktátu západných neoliberálnych elít.

SITA/Mikhail Metzel, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

17:45 Rusko zatiaľ nerozhodlo o predĺžení dohody o vývoze ukrajinských obilnín

Rusko sa zatiaľ nerozhodlo, či predĺži svoju účasť na dohode umožňujúcej vývoz obilnín z Ukrajiny. O štvrtkovom vyjadrení hovorkyne ruského ministerstva zahraničných vecí Marije Zacharovovej informovala televízia CNN, z ktorej správy TASR čerpala.

Dohoda, ktorú v júli sprostredkovali OSN a Turecko, umožnila Ukrajine obnoviť export obilnín z čiernomorských prístavov, pozastavený vo februári po invázii Ruska. Platnosť dohody by mala vypršať v polovici novembra.

Zacharovová uviedla, že Kremeľ ju možno nepredĺži, pretože Rusko čelí vlastným problémom pri vývoze hnojív a poľnohospodárskych produktov napriek memorandu, ktoré vyrokovalo s OSN v rámci dohody o obilninách. Tento vývoz je podľa nej blokovaný v dôsledku západných sankcií.

Námestník generálneho tajomníka OSN pre humanitárne záležitosti Martin Griffiths novinárom v stredu povedal, že otázku predĺženia dohody vníma pomerne optimisticky. OSN chce podľa neho dosiahnuť odstránenie prekážok, na ktoré sa sťažuje Rusko.

16:30 Povolávacie rozkazy dostali aj uzbeckí zamestnanci továrne

Povolávacie rozkazy dostali v rámci mobilizácie v západoruskom meste Oriol aj uzbeckí zamestnanci továrne na spracovanie odpadu. S prosbou o pomoc sa preto obrátili na uzbeckého prezidenta Šavkata Mirzijojeva. S odvolaním sa na správu miestnej ruskej televízie o tom vo štvrtok informuje agentúra Reuters.

Ruský prezident Vladimir Putin nariadil v septembri čiastočnú mobilizáciu; vôbec prvú od druhej svetovej vojny. Bola to reakcia na sériu neúspechov ruských vojakov počas vojny na Ukrajine. Z Ruska odvtedy utiekli státisíce mužov, aby sa vyhli bojovým operáciám na fronte, približuje Reuters.

Podľa televízie Istoki v meste Oriol armáda rozoslala tento týždeň povolávacie rozkazy aj približne 50 zamestnancom závodu EcoCity na spracovanie odpadu. Zhruba polovica z nich sú však Uzbeci a televízia ich v reportáži ukázala s uzbeckými pasmi. Požiadali preto prezidenta Uzbekistanu Šavkata Mirzijojeva, aby v ich mene zasiahol.

14:07 Moskvou dosadení predstavitelia budú odpočúvať mobily obyvateľov

Ruskom dosadení predstavitelia okupovanej Záporožskej oblasti na juhu Ukrajiny vo štvrtok nariadili, aby sa miestnym obyvateľom odpočúvali telefóny. Údajne tak dodržiavajú vojenskú cenzúru, ktorú nariadil ruský prezident Vladimir Putin vyhlásením stanného práva. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

„Od dnešného dňa budú v Záporožskej oblasti orgány presadzovania práva vykonávať náhodné kontroly mobilných telefónov obyvateľov,“ uviedol Moskvou dosadený predstaviteľ Vladimir Rogov. Dodal, že tí, ktorí získavajú informácie z propagandistických zdrojov teroristického režimu Kyjeva, budú najskôr upozornení a neskôr dostanú pokutu.

Rogov tiež upozornil, že za zákerné porušovanie zákona o zahraničných agentoch budú obyvatelia niesť trestnú zodpovednosť. Putin minulý týždeň vyhlásil stanné právo v štyroch regiónoch, ktoré Rusko v septembri anektovalo. Ide o oblasti Doneckú a Luhanskú a časti oblastí Chersonskej a Záporožskej. AFP však pripomína, že ruské jednotky nemajú nad týmito regiónmi plnú kontrolu. Ich anexia tiež nie je medzinárodne uznaná.

13:12 Kyjev posilnil sily pri Bielorusku

Ukrajina posilnila svoje sily na severe pri Bielorusku, aby sa bránila proti prípadnému novému ruskému útoku z jeho územia. Vysoký predstaviteľ generálneho štábu ukrajinských ozbrojených síl Oleksij Hromov na brífingu uviedol, že zatiaľ nepozorujú vytvorenie úderných síl v Bielorusku, ale „existujú a budú existovať hrozby“. Informuje o tom spravodajský portál Sky News.

Bielorusko je hlavný spojenec Ruska v konflikte a umožnilo mu spustiť inváziu na Ukrajinu aj z jeho územia. V uplynulých týždňoch Rusko rozmiestnilo lietadlá a jednotky na letecké základne v Bielorusku, čo zvýšilo obavy z otvorenia nového frontu na severe Ukrajiny. Ukrajinský generálny štáb už varoval, že útok z Bieloruska by mohol narušiť zásobovacie trasy západných zbraní a vybavenia.

12:51 Pri najnovších ruských útokoch naprieč krajinou prišli o život štyria civilisti

Pri najnovších ruských útokoch na celom území Ukrajiny zahynuli najmenej štyria civilisti a ďalších osem bolo zranených. Informovala o tom kancelária ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského.

Gubernátor Kyjivskej oblasti Oleksij Kuleba uviedol, že útok ruského bezpilotného lietadla vo štvrtok skoro ráno zasiahol energetické zariadenie a spôsobil požiar. „Rusi používajú drony a rakety, aby pred zimou zničili ukrajinský energetický systém a terorizovali civilistov,“ povedal Kuleba v televíznom prejave.

Podľa miestnych úradov ruské rakety zasiahli aj energetické zariadenie v Zaporižžskej oblasti.

11:44 Západné komerčné satelity môžu byť  cieľmi odvetného útoku

Západné komerčné satelity sa môžu stať legitímnym terčom ruského útoku v prípade, že sa zapoja do vojny na Ukrajine. Na pôde OSN to vyhlásil námestník riaditeľa ruského ministerstva zahraničných vecí pre nešírenie zbraní Konstantin Voroncov, ktorého citovala ruská agentúra TASS a následne aj britská televízia Sky News a denník The Guardian.

Reč je o využívaní komponentov civilnej infraštruktúry vo vesmíre, vrátane tých komerčných, Spojenými štátmi a ich spojencami. Kvázi civilná infraštruktúra sa môže ukázať ako legitímny cieľ pri odvetnom údere, vyhlásil Voroncov na zasadnutí Prvého výboru Valného zhromaždenia OSN.

10:15 Šéf koordinácie humanitárnych záležitostí je relatívne optimistický o obnovení dohody o vývoze obilia z Ukrajiny

Ruský veľvyslanec pri OSN Vasilij Nebenzia sa, naopak, na margo dohody nevyjadril optimisticky. Podľa neho Moskva musí najprv vidieť pohyb jej exportu. „Rusko potrebuje vidieť vývoz obilia a hnojív na svetový trh, čo sa od začiatku dohody ešte nikdy nestalo,“ povedal novinárom. Nebenzia povedal, že prekážky, ktoré je potrebné prekonať, aby sa ruské obilie a hnojivá dostali na svetové trhy, zostávajú rovnaké ako v júli a sú nimi získanie poistenia pre plavidlá, vykonávanie finančných transakcií, hľadanie prístavov pre ruské lode a uvoľňovanie hnojív na lodiach zadržaných v európskych prístavoch. „Uznávame, že generálny tajomník (OSN) a jeho tím sa snažia urobiť maximum pre vyriešenie týchto problémov. Ale žiaľ, nezávisí to len od nich,“ dodal.

Dohoda s Ukrajinou a Ruskom, ktorú sprostredkovali OSN, viedla k vývozu viac ako 8,5 milióna ton potravín z troch čiernomorských prístavov.

8:55 Rusko sa pokúsilo zastaviť vyšetrovanie iránskych dronov na Ukrajine

Rusko sa v stredu v Bezpečnostnej rade Organizácie Spojených národov (BR OSN) znova pokúsilo odvrátiť pozornosť od používania iránskych dronov v konflikte na Ukrajine a zabrániť súvisiacemu vyšetrovaniu. Vysoké vedenie OSN podľa neho prekročilo svoje povinnosti, keď plánuje vyslať expertov na Ukrajinu, aby preskúmali bezpilotné lietadlá, o ktorých sa predpokladá, že ich vyrobil a odoslal Irán. Informuje o tom na svojej webstránke televízia CNN.

Rusko sa domnieva, že článok 100 Charty OSN zakazuje generálnemu tajomníkovi OSN a jeho zamestnancom prijímať alebo žiadať pokyny od členského štátu. Právna kancelária OSN však s týmto nesúhlasí a poskytla minulé príklady krajín, ktoré požiadali generálneho tajomníka o pomoc, vrátane Ruska.

Stredajšie rozhovory sa konali po tom, ako diplomati zo Spojeného kráľovstva, Francúzska a Nemecka v piatok poslali list generálnemu tajomníkovi OSN a vyzvali ho, aby organizácia vyšetrovala iránske dodávanie dronov do Ruska. To podľa nich porušuje rezolúciu Bezpečnostnej rady OSN 2231, ktorá je spojená s iránskou jadrovou dohodou a zakazuje iránske transfery určitých vojenských technológií.

7:41 Kruté boje prebiehajú pri Bachmute, tam vidieť šialenú taktiku ruského velenia

Ukrajinskí vojaci úspešne odrážajú opakované útoky ruských síl blízko dvoch kľúčových miest Avdijivka a Bachmut vo východnom regióne Donbas, povedal v stredu večer v pravidelnom videopríhovore prezident Volodymyr Zelenskyj. Ruskú taktiku boja pritom označil za šialenú. TASR prevzala správu z tlačovej agentúry Reuters.

Zelenskyj tiež povedal, že z frontu prídu dobré správy, ale podrobnosti neuviedol. Najkrutejšie boje prebiehajú blízko Avdijivky (pri meste Doneck) a Bachmutu, ktorý je ďalej na severovýchode, dodal ukrajinský prezident.

„Tam je najviac vidieť šialenstvo ruského velenia. Deň za dňom, celé mesiace tam ženú ľudí na smrť - práve tam v maximálnej miere sústreďujú svoje delostrelecké útoky,“ opísal situáciu Zelenskyj.

Ruské sily sa opakovane pokúšajú dobyť Bachmut, ktorý sa nachádza na hlavnej ceste vedúcej do miest Sloviansk a Kramatorsk, ovládaných Ukrajincami. Zelenského poradca Oleksij Arestovyč v utorok povedal, že v jeden deň zaútočili Rusi na Bachmut pred poludním až osemkrát a zakaždým ich ukrajinskí vojaci zatlačili späť.

Informácie z predchádzajúceho dňa (26.10.2022)

19:00 Ukrajinský minister obrany si myslí, že Rusko v konflikte nepoužije jadrové zbrane

Ukrajinský minister obrany Oleksij Reznikov v stredu povedal, že si nemyslí, že ruský prezident Vladimir Putin vo vojne na Ukrajine použije jadrové zbrane. „Môj osobný názor je taký, že Putin nepoužije jadrové zbrane," povedal Reznikov na tlačovej konferencii, keď dostal otázku na túto tému. Informuje o tom portál news.sky.com.

Reznikov hovoril v čase, keď Putin dozeral na cvičenie jadrových síl ruskej armády. Cvičenie však bolo plánované a USA o ňom boli vopred informované.

17:00 Ruská armáda na Ukrajine zlyháva, tvrdí Stoltenberg

Ruské sily na Ukrajine podľa generálneho tajomníka Organizácie Severoatlantickej zmluvy (NATO) zlyhávajú. Jens Stoltenberg na tlačovej konferencii s rumunským premiérom Nicolaom Ciucom v Bruseli povedal, že ruský vodca Vladimir Putin na neúspechy reaguje nerozlišujúcimi útokmi na ukrajinské mestá, civilnú infraštruktúru a civilistov ako aj nebezpečnou jadrovou rétorikou. Informuje o tom televízia CNN.

Ukrajinské sily zase podľa Stoltenberga naberajú na sile a sú čoraz lepšie vybavené. Ukrajinský úspech na bojisku by mohol dať Kyjivu silnejšiu pozíciu pri akýchkoľvek budúcich rokovaniach. „Väčšina vojen končí pri rokovacom stole. A zároveň vieme, že to, čo môže Ukrajina dosiahnuť pri rokovacom stole, úplne závisí od sily na bojovom poli. Preto musíme posilniť ich ruku pri rokovacom stole poskytnutím vojenskej podpory,“ vyjadril sa šéf NATO s tým, že „čím silnejšia je Ukrajina na bojisku, tým je pravdepodobnejšie, že máme politické riešenie, ktoré zaistí, že Ukrajina zvíťazí ako suverénny nezávislý národ v Európe“.

Stoltenberg tiež znova odmietol tvrdenia Kremľa, že Ukrajina plánuje na svojom území použiť takzvanú špinavú bombu s tým, že by to mohla byť zámienka na eskaláciu. Podľa neho je to absurdné. „Spojenci odmietajú toto očividne falošné obvinenie a Rusko nesmie používať falošné zámienky na ďalšiu eskaláciu vojny. NATO sa nenechá zastrašiť ani odradiť od podpory práva Ukrajiny na sebaobranu tak dlho, ako to bude potrebné,“ vyhlásil.

13:50 Rusi v Doneckej oblasti sa skrývajú v nemocniciach, školách a obchodných centrách

Ruskí okupanti v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny presúvajú svoje jednotky do škôl, škôlok, nemocníc, obchodných centier a supermarketov, aby sa kryli miestnymi obyvateľmi a sťažili obrancom prístup k nim. Referuje o tom web Ukrajinská pravda s odvolaním sa na ukrajinské ozbrojené sily a správy od partizánov na Telegrame.

Ukrajinská armáda tvrdí, že pozná polohu okupačných vojsk a ničí ich vysoko presnými zbraňami. Ruské velenie sa tak zrejme rozhodlo využiť „rady“ ruského vodcu Vladimira Putina, nech pred ruských vojakov postavia ukrajinské ženy a deti. Okupanti chápu, že ukrajinské ozbrojené sily nebudú strieľať na nemocnice a namiesto toho môžu samotní útočníci bez prekážok ostreľovať ukrajinské mestá a dediny.

„To im však nepomôže. Partizáni a ozbrojené sily Ukrajiny určite niečo vymyslia. Musíme Doneck oslobodiť,“ uviedla ukrajinská armáda.

12:40 Rusko údajne verbuje afganské komandá

Členovia afganského národného armádneho komanda tvrdia, že ich kontaktovali s ponukami pripojiť sa k ruskej armáde na boj proti Ukrajine. Ako referuje web Foreign Policy, uviedli to viaceré afganské vojenské a bezpečnostné zdroje.

Tieto komandá sú vycvičené Spojenými štátmi, ktoré vlani v auguste po 20 rokoch odišli z Afganistanu. Spomenutý web uvádza, že členov takýchto kománd v Afganistane je 20- až 30-tisíc a mohli by znamenať rozdiel, ktorý Rusko potrebuje na ukrajinskom bojisku.

Tisíce členov týchto kománd utiekli k regionálnym susedom, keďže Taliban prenasledoval a likvidoval osoby, ktoré boli verné predchádzajúcej vláde. Mnohé komandá, ktoré zostávajú v Afganistane, sa ukrývajú, aby sa vyhli zajatiu a poprave.

12:20 Postup ukrajinskej armády na juhu spomalilo daždivé počasie

Postup ukrajinskej armády v rámci protiofenzívy na juhu Ukrajiny sa spomalil pre daždivé počasie, priznal ukrajinský minister obrany Olexij Reznikov v rozhovore pre americkú televíziu Fox News. 

Zdôraznil však, že ukrajinská armáda pokračuje vo svojej taktike, vďaka ktorej získa späť ďalšie obce a mestá a územia a "metre a kilometre" svojho územia.

Ako uviedla britská stanica BBC monitorovaná agentúrou TASR, Reznikov zároveň povedal, že neverí, že sa ruské jednotky pustia do uličných bojov v Chersone, pretože to pre nich nie je výhodné. Vysvetlil, že všetky mosty cez rieku Dneper ukrajinská armáda chráni vďaka moderným systémom, ako je napríklad HIMARS. Pre ruské jednotky je preto ich zotrvávanie v Chersone "skutočným rizikom, pretože nebudú mať možnosť ujsť - ako to urobili napríklad v (meste) Iziume a ďalších mestách."

Poradca vedúceho kancelárie ukrajinského prezidenta Olexij  Arestovyč v utorok uviedol, že oslobodzovanie Chersonu by mohlo byť jednou z najťažších bitiek počas tejto vojny. Dodal, že Rusko síce z mesta sťahuje zamestnancov civilnej okupačnej správy a iných štruktúr a vysťahúva odtiaľ aj civilistov, ale naďalej tam sústreďuje značný počet svojich vojakov. Podľa Arestovyča nič nenasvedčuje tomu, že by sa ruské jednotky chystali Chersonu dobrovoľne vzdať.

Podľa informácií zverejnených nedávno operačným velením Juh ukrajinské jednotky už v rámci protiútoku v Chersonskej oblasti oslobodili viac ako 90 obcí.

9:40 Investigatívni novinári odhalili navádzačov rakiet, ktoré útočia na Ukrajinu

Novinári z troch investigatívnych webov odhalili tajnú jednotku, ktorá pôsobí v rámci hlavného výpočtového strediska ruských ozbrojených síl a určuje parametre pre navádzanie vysoko presných rakiet používaných Ruskom vo vojne proti Ukrajine. Informáciu o tom na svojom webe zverejnila rozhlasová stanica Radio France Internationale (RFI).

Tímy investigatívnych novinárov z periodík Insider, Bellingcat a Der Spiegel zistili, že operátori spomínanej jednotky navádzali riadené strely počas masívneho ostreľovania ukrajinských miest, ktoré sa začalo 10. októbra. Ruské ministerstvo obrany vtedy uviedlo, že útočí na vojenskú a energetickú infraštruktúru Ukrajiny, ale rakety zasiahli aj civilné ciele. Kyjev následne informoval o úmrtiach desiatok civilistov.

Kremeľ označil tieto raketové údery za reakciu na výbuch na Krymskom moste v čiernomorskom Kerčskom prielive, ktorý podľa ruských úradov zosnovali ukrajinské tajné služby. Na to, aby novinári odhalili navádzačov rakiet, analyzovali údaje o tisíckach absolventov popredných ruských vojenských inštitútov, špecializujúcich sa na raketovú vedu a vytyčovanie cieľov raketových útokov. 

Zistili, že tí absolventi, ktorí po ukončení štúdia nastúpili do služby v hlavnom výpočtovom stredisku (GVC) ruských ozbrojených síl, mali totožné bydlisko i miesto výkonu práce. Ide o adresu, na ktorej v Moskve sídli generálny štáb ruskej armády. Samotné výpočtové stredisko sa v médiách spomína len zriedka; jeho funkcie sú vo vojenských publikáciách opísané ako "poskytovanie IT služieb" a "automatizácia" ozbrojených síl.

Investigatívni novinári v rámci svojho vyšetrovania analyzovali metadáta telefonických rozhovorov šéfa GVC generálmajora Roberta Baranova. Ako ukázala analýza jeho hovorov od 24. februára do konca apríla 2022, vždy pred odpálením riadených striel na Ukrajinu, ktoré sú známe z otvorených zdrojov, mal generál telefonát vždy z rovnakého čísla. Ide o číslo, ktoré patrí plukovníkovi Igorovi Bagňukovi.

Na základe Bagňukových hovorov novinári následne identifikovali celú jednotku pozostávajúcu z 33 vojenských operátorov a IT špecialistov. Väčšinou ide o mladých ľudí so skúsenosťami v IT, vrátane vývoja počítačových hier. Ide o tri tímy, z ktorých každý programuje letové dráhy jedného typu vysoko presných rakiet: riadené strely Kalibr na mori, riadené strely R-500 pre pozemné komplexy Iskander a riadené strely Ch-101 odpaľované počas letu. 

Novinári z Insideru ich následne telefonicky kontaktovali: všetci priznali, že zistené telefónne čísla patria im, ale popreli, že pracujú v GVC a majú niečo spoločné s ostreľovaním Ukrajiny.

Jeden z absolventov vojenskej akadémie tvrdil, že sa živí ako inštalatér, iný údajne pracuje na farme s ošípanými, ďalší sa označil za vodiča autobusu. Muž v hodnosti majora pre The Insider vyhlásil, že sa ešte len učí programovať v jazyku Python, a jedna zo žien v tíme tvrdila, že prevádzkuje stánok s kvetmi. 

Nemenový zdroj však pod podmienkou anonymity poskytol novinárom fotografiu, na ktorej je plukovník Igor Bagňuk a zamestnanci GVC na pozadí budovy ministerstva obrany. Tím Bellingcatu zistil, že táto fotografia bola urobená na dvore budovy na moskovskej ulici Znamenka 19, kde sídli generálny štáb ruských ozbrojených síl.

Investigatívni novinári tvrdia, že ich zistenia potvrdzujú priamu účasť týchto vojenských operátorov na plánovaní, výpočte a odpaľovaní rakiet, ktoré zabíjajú civilistov a ničia energetickú infraštruktúru ukrajinských miest. 

Úrad vysokého komisára OSN pre ľudské práva (OHCHR) označuje raketové útoky na civilné ciele na Ukrajine za porovnateľné s vojnovými zločinmi.

8:00 Ukrajina zlikvidovala desiatky čečenských bojovníkov; svoju polohu odhalili sami

Viac než sto ozbrojencov z Čečenska zasiahla v Ruskom okupovanej Chersonskej oblasti ukrajinská delostrelecká paľba, uviedla v utorok večer ukrajinská armáda. TASR správu prevzala v stredu z agentúry DPA.

„Presné delostrelecké údery (ukrajinských) ozbrojených síl zničili 30 okupantov v lokalite Kajiry v Chersonskej oblasti a ďalších viac než 100 nepriateľských vojakov zostalo zavalených pod troskami (budovy),“ spresnil generálny štáb ukrajinskej armády v správe o situácii na bojiskách z utorka večera. 

Podľa správ z iných zdrojov sa terčom tohto ukrajinského útoku v Chersonskej oblasti stali ozbrojenci, ktorých na Ukrajinu vyslal čečenský vodca Ramzan Kadyrov. Agentúra DPA pripomína, že tieto informácie nebolo možné bezprostredne nezávisle overiť.

Šéf vojenskej správy Chersonskej oblasti Serhij Chlan uviedol, že čečenská jednotka sa nachádzala v budove školy v obci Kajiry po tom, ako sa stiahla z oblastnej metropoly Cherson, nachádzajúcej sa na druhom brehu rieky Dneper. 

Čečenci sami odhalili svoju polohu prostredníctvom fotografií zverejnených na sociálnych sieťach, dodal Chlan, podľa ktorého zostalo na mieste 40 mŕtvych a ďalších 60 zavalených pod troskami.  O ostreľovaní Kadyrovovho pluku nachádzajúceho sa v kajirskej škole informoval aj kanál čečenskej opozície na platforme Telegram, pričom počet obetí stanovil na približne 100.

Samotný Kadyrov udalosť nekomentoval, svoju nevôľu však prejavil na sociálnych sieťach, keď ruský prístup vo vojne na Ukrajine označil za málo razantný, pripomína DPA.

Správy z predchádzajúceho dňa 25.10.2022:

20:30 Ukrajinská polícia zachránila 8-ročného chlapca, ktorého rodičov zabil ruský útok

Ukrajinská polícia zachránila osemročného chlapca, ktorého rodičov zabilo ruské ostreľovanie v meste Bachmut v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny. V utorok o tom informoval portál britského denníka The Guardian, ktorý sa odvolal na bývalú hovorkyňu ukrajinského prezidenta Juliju Mendeľovú. 

Niekdajšia hovorkyňa Volodymyra Zelenského uviedla, že matka osemročného Bohdana bola v siedmom mesiaci tehotenstva, keď zomrela „na ulici“ spolu s jeho otcom.

V tvíte Mendeľová napísala: „Chlapec bol sám v oblasti, kam je takmer nemožné sa dostať.“ Dodala hashtag „Stojte pri Ukrajine“.

18:35 Enerhoatom predpokladá, že Rusi pripravujú teroristický čin v Záporožskej jadrovej elektrárni

Ukrajinská národná spoločnosť na výrobu jadrovej energie Enerhoatom v utorok uviedla, že ruské sily vykonávajú tajné práce v okupovanej Záporožskej jadrovej elektrárni. Štátny podnik uviedol, že ruské sily vykonali minulý týždeň tajné stavebné práce.

Enerhoatom uviedol, že predpokladá, že Rusi „pripravujú teroristický čin s použitím jadrových materiálov a uloženého rádioaktívneho odpadu“. Dodal, že v suchom sklade vyhoreného paliva v elektrárni bolo 174 kontajnerov s jadrovým palivom.

„Zničenie týchto kontajnerov v dôsledku výbuchu povedie k radiačnej havárii a radiačnej kontaminácii niekoľkých stoviek kilometrov štvorcových priľahlého územia,“ uviedol Enerhoatom a vyzval Medzinárodnú agentúru pre atómovú energiu (MAAE), aby posúdila, čo sa deje.

17:10 Kyjev vyzýva utečencov, aby strávili zimu v zahraničí

Ukrajinská vláda žiada utečencov, aby sa počas zimy nevracali do vlasti. Uviedla to v utorok vicepremiérka Iryna Vereščuková, ktorá poukázala na vojnové škody na zásobovaní elektrinou a teplom. TASR o tom informuje na základe správ agentúr DPA a AP.

„Ak sa naskytne príležitosť, zostaňte a strávte zimu v zahraničí,“ povedala Vereščuková v ukrajinskej televízii. Priblížila, že energetické systémy sú v dôsledku ruských útokov nestabilné a v prípade návratu ľudí by boli viac zaťažené.

„Musíme prežiť zimu, ale (elektrické) siete to neprežijú,“ uviedla. „Situácia sa bude len zhoršovať a túto zimu musíme prežiť,“ zdôraznila. Dodala, že sa teší, ako sa na budúcu jar mnohí ľudia vrátia na Ukrajinu, rozbehne sa obnova krajiny a deti sa budú vracať do škôl.

15:45 Nemecký prezident Steinmeier prisľúbil v Kyjeve ďalšiu vojenskú a finančnú pomoc 

Nemecký prezident Frank-Walter Steinmeier sa v utorok počas neočakávanej návštevy Kyjeva zaviazal k ďalšej podpore Ukrajiny, predovšetkým v oblasti protivzdušnej obrany. Ide o jeho prvú cestu na Ukrajinu od vpádu Ruska 24. februára. TASR prevzala správu z tlačovej agentúry Reuters. Steinmeier pôvodne plánoval navštíviť Ukrajinu už v apríli, ale Kyjev ho odmietol prijať, pretože ho znepokojovalo prezidentovo dovtedajšie zbližovanie sa s Ruskom. Kyjev a Berlín neskôr tieto nezhody vyriešili.

„Môj odkaz Ukrajincom je: Nielenže stojíme na vašej strane, ale budeme ďalej Ukrajinu podporovať ekonomicky, politicky a aj vojensky,“ povedal Steinmeier novinárom pri príchode vlakom do Kyjeva.

SITA/AP Photo/Andrew Kravchenk

„To, na čom teraz záleží, je, že pomáhame čo najviac chrániť Ukrajincov pred leteckými útokmi,“ dodal. Podľa neho sa Nemecko v posledných mesiacoch stalo jedným z najväčších dodávateľov protivzdušnej obrany na Ukrajinu.

Nemecký prezident, ktorého funkcia je prevažne reprezentatívna, odsúdil „brutálnu útočnú vojnu Ruska“ proti Ukrajine. Povedal, že sa teší na stretnutie s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským.

14:35 Dodávky elektriny boli prerušené na celom území Ukrajiny 

V dôsledku poškodenia elektrickej siete spôsobenej ostreľovaním ruskou armádou bola v utorok na niekoľko hodín prerušená dodávka elektriny vo všetkých ukrajinských oblastiach, informuje TASR na základe správy agentúry DPA.

Spoločnosť Ukrenerho zdôvodnila postupné odstávky tým, že treba znížiť zaťaženie elektrických sietí a stabilizovať energetické systémy.        

Spoločnosť okrem toho vyzvala spotrebiteľov, aby šetrili elektrickou energiou, a to najmä v čase rannej a večernej špičky. Dodala, že práčky a ohrievače by sa mali podľa možnosti spúšťať len v noci a nepotrebné svetelné zdroje by sa mali vypínať.

13:30 Ukrajina a Rusko si vymenili telá padlých vojakov 

Ukrajina získala telá 25 ukrajinských vojakov padlých v bojoch s ruskou armádou. Podľa britskej stanice BBC o tom v utorok informovalo ukrajinské ministerstvo pre reintegráciu dočasne okupovaných území. Telá padlých boli Ukrajine vrátené v rámci výmeny v súlade s normami Ženevského dohovoru, uviedli ukrajinské úrady.

Podľa stanice BBC, monitorovanej TASR, Rusko zatiaľ o tejto výmene tiel neinformovalo. 

V rámci poslednej výmeny zajatcov, ktorá sa uskutočnila 17. októbra, sa na Ukrajinu vrátilo 108 zajatých žien a do Ruska 110 vojakov i civilistov.

Medzi prepustenými Ukrajinkami boli aj dievčatá, ktoré boli zajaté na územiach tzv. ľudových republík ešte pred začiatkom invázie ruskej armády vo februári tohto roku.

11:20 V Bachmute, na ktorý útočia Rusi, zahynulo sedem civilistov

Sedem civilistov zahynulo a ďalší traja utrpeli zranenia v pondelok v meste Bachmut vo východoukrajinskej Doneckej oblasti, uviedol v utorok tamojší gubernátor Pavlo Kyrylenko. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

Na dvoch miestach boli v spomínanej oblasti nájdené aj telá ďalších troch civilistov. Oblasť pri Bachmute je už niekoľko mesiacov dejiskom intenzívnych bojov.

Ukrajinské ozbrojené sily uviedli, že ruské jednotky v oblasti vykonávajú ofenzívu smerom na mestá Bachmut a Advijivka. V pondelok jednotky Kyjeva informovali, že odrazili ruské útoky v okolí desiatich obcí v Doneckej i Luhanskej oblasti vrátane okolia Bachmutu, kde podľa analytikov na ruskej strane bojujú najmä žoldnierske oddiely tzv. vagnerovcov.

11:00 Pri výbuchu nálože v okupovanom Melitopole bolo zranených päť ľudí

Pri výbuchu, ktorý v utorok otriasol Ruskom okupovaným mestom Melitopol na juhu Ukrajiny, utrpelo zranenia päť ľudí. Podľa agentúry AFP o tom informovala promoskovská správa mesta. V jej vyhlásení sa uvádza, že nálož nastražená v aute explodovala v blízkosti sídla televíznej spoločnosti ZaMedia, ktorá vysiela na okupovaných územiach Záporožskej oblasti. 

Zranenia pri výbuchu utrpelo päť ľudí vrátane zamestnancov TV spoločnosti. Zranenia väčšiny z nich sú ľahké. Hospitalizovať museli jednu osobu. 

Výbuch potvrdil aj proukrajinský primátor Melitopolu Ivan Fedorov.

10:15 Spojené štáty zvažujú, že Ukrajine pošlú systém protivzdušnej obrany Hawk 

Spojené štáty zvažujú, že Ukrajine pošlú svoj starší systém protivzdušnej obrany Hawk, aby sa mohla lepšie brániť pred útokmi ruských dronov a striel s plochou dráhou letu. V utorok to pre agentúru Reuters povedali dvaja americkí predstavitelia, informuje TASR.

Systém Hawk bude vylepšením menšieho systému protivzdušnej obrany Stinger kratšieho dosahu, ktorý Spojené štáty už Ukrajine pred časom poslali. 

Administratíva amerického prezidenta Joea Bidena využije na dodanie systému Hawk oprávnenie Presidential Drawdown Authority (PDA), ktoré v krízových situáciách umožňuje urýchlene poskytnúť vojenskú pomoc bez odobrenia americkým Kongresom. 

Informácie z predchádzajúceho dňa (24.10.2022)

20:00 Za pokračovanie ozbrojeného odporu proti ruskej invázii je 86 % Ukrajincov

Prevažná väčšina Ukrajincov si myslí, že krajina by mala pokračovať v ozbrojenom odpore proti ruskej invázii. Vyplýva to z prieskumu Kyjivského medzinárodného inštitútu sociológie, ktorý sa uskutočnil po dvoch týždňoch ruského bombardovania ukrajinských miest. Prieskum ukázal, že 86 percent oslovených si myslí, že je nutné pokračovať v boji, hoci pretrvávajú útoky raketami a dronmi na ukrajinské mestá. Informuje o tom web The Guardian.

Podiel respondentov, ktorí podporujú pokračovanie ozbrojeného odporu, je vysoký aj v Charkivskej a Doneckej oblasti, a to na úrovni 69 percent. Ide pritom o oblasti, ktoré zažili veľa bojov a sú domovom veľkého počtu ľudí hovoriacich po rusky. Výsledok prieskumu ukazuje, že ruské bombardovanie ukrajinských miest dosiahlo opačný účinok, ako bol zámer, povedal zástupca riaditeľa Kyjivského medzinárodného inštitútu sociológie Anton Hrušeckyj.

19:00 Rusko si od Iránu objednalo 2000 bezpilotných lietadiel, vyhlásil Zelenskyj

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v pondelok vyhlásil, že Rusko si od Iránu objednalo približne 2000 bezpilotných lietadiel. Ide o rovnaký druh dronov, aký Moskva podľa Kyjeva použila pri nedávnych útokoch proti energetickej infraštruktúre na Ukrajine. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

„Ohavný zvuk iránskych bezpilotných lietadiel je počuť na našej oblohe každú noc. Podľa našej spravodajskej služby si Rusko od Iránu objednalo zhruba 2000 šáhidov,“ povedal Zelenskyj v prejave na konferencii organizovanej izraelským denníkom Haarec.

Bezprostredne nebolo jasné, či mal Zelenskyj na mysli najnovšie nákupy Ruska alebo tie predošlé, píše AFP.  Ukrajinský prezident zároveň kritizoval neutralitu Izraela vo vojne na Ukrajine. Uviedol, že rozhodnutie izraelských lídrov nepodporiť Kyjev pomohlo partnerstvu ruskej armády s Iránom.

„Toto ich spojenectvo by jednoducho nevzniklo, keby vaši politici vtedy urobili len jedno rozhodnutie... zdá sa, že bolo prijaté už dávno - v roku 2014, keď Rusko začalo svoju agresiu proti Ukrajine. Rozhodnutie 'nedráždiť' Kremeľ, skutočne neponúknuť pomoc Ukrajine,“ dodal Zelenskyj. 

SITA/Iranian Army via AP

18:00 Náklady na obnovu po vojne sú doteraz vo výške 750 miliárd dolárov

Náklady na rekonštrukciu Ukrajiny po vojne sú doteraz vo výške 750 miliárd dolárov. Povedal to v pondelok na nemecko-ukrajinskom ekonomickom fóre ukrajinský premiér Denys Šmyhaľ. Celé ukrajinské mestá, napríklad Mariupoľ a Buča, boli zničené. Experti pritom nemajú jednoznačný názor, ako dlho bude ruská vojna ešte pokračovať, či to budú mesiace alebo roky. Informuje o tom portál news.sky.com.

17:30 Ekonomika v tomto roku klesne o 30 %

Ukrajina očakáva, že jej ekonomika sa v tomto roku zmenší o 30 percent, keďže mesiace nemohla exportovať svoje hlavné produkty, napríklad slnečnicový olej a semená. Export sa v menšom objeme obnovil, ale pravdepodobne to bude prerušenie vývozu, čo najviac prispeje k poklesu hrubého domáceho produktu. Uviedla to ukrajinská vicepremiérka Julia Svyrydenková. Podpredsedníčka vlády na ukrajinsko-nemeckej podnikateľskej konferencii zároveň konštatovala, že inflácia a nezamestnanosť v krajine v tomto roku dosiahne úroveň zhodne 30 percent.

16:30 Bezpečnostná služba zverejnila nahrávky, podľa ktorých šéf firmy vyrábajúcej letecké motory spolupracoval s Ruskom

referuje web Kyiv Independent, spomenutý Bohuslajev v telefonátoch ponúkol vrcholovému manažmentu ruských spoločností na výrobu a opravu vrtuľníkov ukrajinské motory pre útočné vrtuľníky a navrhol ich prepravu do Ruska cez Chorvátsko, Kazachstan alebo Kirgizsko.

S ruskými vojenskými predstaviteľmi začal Bohuslajev podľa SBU spolupracovať už dávno. Niektoré telefonické rozhovory sa uskutočnili v roku 2021. Bohuslajeva a ďalšieho popredného predstaviteľa spoločnosti Motor Sič zadržali ukrajinské úrady v nedeľu. Obaja boli obvinení z vytvorenia „nadnárodných kanálov na nelegálne dodávky ukrajinských leteckých motorov“ do Ruska, uviedla SBU s tým, že Rusko použilo získané zariadenia na „výrobu a opravu“ svojich útočných vrtuľníkov. Rusko podľa SBU takéto vrtuľníky „masovo“ použilo proti Ukrajine.

14:40 Izraelský minister obrany sľúbil Ukrajine humanitárnu pomoc, nie však zbrane

Izraelský minister obrany Benny Ganc v pondelkovom telefonickom rozhovore so svojím ukrajinským partnerom Olexijom Reznikovom prisľúbil Kyjevu podporu v súvislosti s ruskou inváziou, vylúčil však dodávky zbraní. Odvolal sa pri tom na "operačné obmedzenia", informuje TASR na základe správy na izraelskom spravodajskom webe The Times of Israel.

Izraelský minister podľa vyhlásenia svojho úradu sľúbil Ukrajine humanitárnu podporu. S Reznikovom sa tiež údajne dohodli na okamžitom začatí rokovaní s cieľom dodať na Ukrajinu civilné systémy včasného varovania.

Ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba už minulý týždeň telefonicky žiadal svojho izraelského náprotivka Jaira Lapida o poskytnutie systémov protivzdušnej obrany vrátane výcviku ich obsluhy.

Rusko však varovalo Izrael, že ak by Ukrajine dodal zbrane, výrazne by to poškodilo ich vzájomné vzťahy.

Abir Sultan/Pool Photo via AP

14:00 Ukrajina pozvala inšpektorov MAAE, aby sa presvedčili, že nemá „špinavú bombu“

Ukrajina pozvala inšpektorov Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu (MAAE), aby preskúmali jej zariadenia, v ktorých by podľa tvrdení Ruska údajne mohla vyvíjať alebo vyrábať tzv. špinavú bombu. 

Na svojom účte na platforme Twitter o tom v pondelok informoval ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba, podľa ktorého šéf MAAE Rafael Grossi s takouto misiou súhlasil.

„Na základe našich informácií dostali dve organizácie na Ukrajine konkrétne pokyny vyrobiť takzvanú špinavú bombu. Tieto práce sú už v záverečnej fáze,“ uviedol vo vyhlásení Kirillov, ktorého citovala agentúra AFP. S obvineniami týkajúcimi sa údajného vývoja špinavej bomby na Ukrajine prišiel ako prvý ruský minister obrany Sergej Šojgu, keď v nedeľu hovoril o Ukrajine s rezortnými kolegami z viacerých krajín NATO.

V ich vyhlásení sa uvádza, že ich ministri obrany troch krajín hovorili so Šojguom na jeho žiadosť a všetci odmietli „priehľadne falošné tvrdenia Ruska“, že Kyjev použije bombu ako provokáciu. Rovnako aj ukrajinské vedenie takéto obvinenia kategoricky poprelo. Tzv. špinavá bomba je zbraňou zameranou na kontamináciu veľkej oblasti rádioaktívnym materiálom. Pri jej použití nedochádza k jadrovému výbuchu, dopĺňa AFP.

SITA/AP Photo/Andriy Andriyenko

12:30 Rusi pripravujú ulice Chersonu na obranu

Ruskí okupanti len vytvárajú ilúziu, že odchádzajú z Chersonu, no v skutočnosti tam privážajú nové vojenské jednotky a pripravujú sa na obranu v okupovanej metropole Chersonskej oblasti. Ako referuje web Ukrajinská pravda, povedal to šéf ukrajinskej vojenskej spravodajskej služby Kyrylo Budanov.

Podľa Budanova Rusi chápu, že ak ukrajinské sily ovládnu čo i len Kachovskú priehradu, ktorá je v súčasnosti jedinou plne funkčnou dopravnou tepnou, tak buď „budú musieť urobiť veľmi rýchle rozhodnutie“ alebo veľmi rýchlo utiecť. V opačnom prípade by sa ruská armáda mohla dostať do podobnej situácie, v akej sa na jar ocitli ukrajinské jednotky v Mariupoli.

12:00 Ukrajinská armáda na juhu zničila ruský radarový systém

Ukrajinské ozbrojené sily v priebehu nedele zničili protibatériový radarový systém na južnej frontovej línii v Chersonskej oblasti, zabili sedem ruských vojakov a dokončili 130 palebných misií. Na Facebooku o tom referuje južné velenie ukrajinskej armády.

To taktiež tvrdí, že v Čiernom mori sa nachádza 11 ruských lodí a člnov s vysoko presnými riadenými strelami. Tie sa však podľa Ukrajincov „neodvážia opustiť svoju 'komfortnú zónu'“. Južné velenie zároveň uviedlo, že z územia Podnesterska v Moldavsku neeviduje žiadne známky vytvárania útočných skupín, ktoré by potenciálne mohli poslúžiť záujmom ruských okupantov.

11:30 Ukrajina zostreľuje drony iránskej výroby vďaka pomoci Izraela

Ukrajina údajne zostreľuje samovražedné drony iránskej výroby, ktorými na ňu útočí Rusko, aj vďaka pomoci zo strany izraelských tajných služieb. Uviedol to denník The New York Times (NYT), z ktorého správy v pondelok citovali izraelský portál i24NEWS aj spravodajská stanica Sky News.

Denníku NYT uvedenú informáciu v nedeľu povedal poradca ukrajinského ministerstva obrany Jurij Sak. Podľa jeho slov ukrajinská armáda v súčasnosti bežne zostreľuje vyše 70 percent dronov Šáhid-136, ktoré Rusko v auguste nakúpilo od Iránu.

Sak pre NYT povedal, že informácie izraelských tajných služieb boli pri zostreľovaní iránskych dronov „užitočné“. Denník nespresnil, o aké konkrétne informácie išlo. 

Poradca ukrajinského ministerstva obrany tiež povedal, že Izrael odmietnutím poskytnúť Ukrajine systémy protivzdušnej obrany premeškal príležitosť získať skúsenosti v boji proti hrozbe, ktorá potenciálne ohrozuje aj židovský štát. 

„Tieto iránske drony, ktoré zasahujú ukrajinské mestá neboli vyvinuté; nie sú zamýšľané pre Ukrajinu. Boli vyvinuté ako zbraň, ktorá môže byť masovo nasadená na útoky proti Izraelu. Ukrajinu používajú na ich testovanie, aby videli ich slabiny, zdokonalili ich a skôr či neskôr použili proti Izraelu,“ povedal Sak. 

Ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba podľa medializovaných správ nedávno požiadal Izrael o systémy protivzdušnej obrany. Izraelský minister obrany Benny Ganc zbrane Kyjevu poskytnúť odmietol, a to podľa Sky News prevažne z dôvodu, že izraelské letectvo je závislé na ruskej spolupráci pri náletoch v Sýrii. Ganc však povedal, že Kyjevu poskytne systémy včasného varovania. 

SITA/AP Photo/Efrem Lukatsky

11:00 Tvrdenia o „špinavých bombách“ mali zrejme zastrašiť Západ, aby obmedzil podporu Ukrajiny

Ruské nepodložené tvrdenia o ukrajinskej „špinavej bombe“ sú snahou Moskvy o spomalenie alebo zmrazenie západnej vojenskej pomoci Ukrajine a oslabenie Organizácie Severoatlantickej zmluvy (NATO). V najnovšej správe to tvrdí americký Inštitút pre štúdium vojny (ISW).

„Výzvy ruského ministra obrany adresované niektorým krajinám NATO a tvrdenia, že Ukrajina sa pripravuje na útok pod falošnou vlajkou s použitím špinavej bomby, majú pravdepodobne za cieľ zastrašiť západné štáty, aby prerušili alebo obmedzili podporu Ukrajine,“ uvádza ISW.

O ukrajinskom použití konvenčnej bomby s obsahom jadrového materiálu, ktorý sa rozšíri pri jej explózii, v nedeľu hovoril v telefonátoch so šéfmi rezortov obrany Veľkej Británie, Francúzska a Turecka ruský minister obrany Sergej Šojgu. Ukrajina tieto ruské výroky odsúdila a prezident Volodymyr Zelenskyj poznamenal, že Rusko samé by sa mohlo pripravovať na takýto útok, pretože je „zdrojom všetkého špinavého, čo sa dá v tejto vojne predstaviť“.

Ruské propagandistické médiá mesiace opakovane tvrdia, že západné krajiny podporujú ukrajinský vývoj jadrových zbraní a plánujú útoky pod cudzou vlajkou. Podľa ISW je nepravdepodobné, že by Šojguove komentáre predznamenali jadrový útok proti jednému alebo viacerým veľkým ukrajinským populačným centrám alebo kritickej infraštruktúre v nádeji, že prinútia Ukrajinu ku kapitulácii alebo podnietia Západ k prerušeniu pomoci Ukrajine.

10:00 Ukrajina žiada celosvetový zákaz ruskej televízie RT za podnecovanie genocídy

Ukrajina označila ruskú štátom kontrolovanú televíznu stanicu RT za podnecovateľa genocídy a vyzvala na jej zákaz na celom svete. Stalo sa tak po tom, ako jeden z moderátorov RT povedal, že ukrajinské deti, ktoré vnímajú Rusov ako okupantov, by mali byť utopené v rieke Tysyn. Viac v článku tu.

9:00 Rusko naďalej využíva iránske drony na útoky proti Ukrajine

Oficiálne zdroje vrátane ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského tvrdia, že až 85 percent útokov sa podarilo zachytiť.

Rezort obrany v Londýne vo svojej pravidelnej správe o situácii na Ukrajine ďalej píše, že Rusko pravdepodobne používa iránske drony na "prelomenie ukrajinskej protivzdušnej obrany a ako náhradu za ruské vysoko presné zbrane s dlhým doletom, ktorých je čoraz väčší nedostatok".

Zelenskyj vo víkendovom prejave priznal, že ruské sily v aktuálnej vlne útokov zasahujú rozsiahle územia Ukrajiny – na západe, v strednej časti krajiny i na juhu. Ruské sily počas útokov z posledného týždňa vyradili z prevádzky viac ako tretinu elektrární na Ukrajine a spôsobili rozsiahle výpadky prúdu. 

Moskva aj Teherán dodávky iránskych dronov pre Rusko popierajú.

8:00 Kyjiv odmietol ruské tvrdenia, že plánuje použiť takzvanú špinavú bombu

Ukrajina odsúdila nepodložné tvrdenia Moskvy, že sa môže pokúsiť v konflikte použiť takzvanú špinavú bombu. O ukrajinskom použití konvenčnej bomby s obsahom jadrového materiálu, ktorý sa rozšíri pri jej explózii, v nedeľu hovoril v telefonátoch so šéfmi rezortov obrany Veľkej Británie, Francúzska a Turecka ruský minister obrany Sergej Šojgu. Ako informuje spravodajský portál BBC, ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj na jeho tvrdenia reagoval s tým, že Rusko samé by sa mohlo pripravovať na takýto útok, pretože je „zdrojom všetkého špinavého, čo sa dá v tejto vojne predstaviť“. Zároveň povedal, že Rusko ohrozuje svet jadrovou katastrofou v Zaporižžskej jadrovej elektrárni a vytvára hrozbu možným vyhodením dôležitej Kachovskej priehrady do vzduchu, čo Kremeľ popiera. Zelenskyj tiež vyzval svetovú komunitu, aby „reagovala najtvrdším možným spôsobom“. Spojenci Ukrajiny tiež odmietli tvrdenia ruského ministra, pričom USA uviedli, že „odmietajú akúkoľvek zámienku na ruskú eskaláciu“.

Správy z predchádzajúcich dní si môžete prečítať tu.

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme. 

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov SITA je bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite