Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Ruská novinárka Sobčaková prišla do Litvy na izraelský pas

.tasr .svet

Ruská televízna moderátorka a novinárka Xenija Sobčaková, obviňovaná z vydierania, po svojom úteku z vlasti pricestovala cez územie Bieloruska do Litvy s izraelským pasom. TASR o tom informuje na základe správy agentúry AP, ktorá sa odvoláva na predstaviteľa litovských úradov.

Ruská novinárka Sobčaková prišla do Litvy na izraelský pas SITA/AP Photo/Alexander Zemlianichenko, File

„sobčaková je občianka Izraela, takže môže s izraelským pasom vstúpiť do Litvy a zostať tu 90 dní, nepotrebuje víza,“ povedal pre rozhlasovú stanica Žiniu Radijas riaditeľ litovskej tajnej služby VSD Darius Jauniškis.

Nespresnil, či v prípade Sobčakovej sa jej pobyt v krajine hodnotil z hľadiska národnej bezpečnosti. „Zatiaľ nemáme konkrétne informácie o tom, že by to mohlo predstavovať hrozbu pre národnú bezpečnosť,“ povedal Jauniškis. Dodal, že ak by boli k dispozícii, prijali by sa určité primerané opatrenia.

AP poznamenala, že Sobčaková prekročila hranice pešo.

Litva a ďalšie pobaltské štáty spolu s Poľskom prestali v septembri na znaky podpory Ukrajiny čeliacej invázii ruskej armády prijímať ruských občanov, ktorí majú platné schengenské vízum.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite