Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Izraelského prezidenta Herzoga „teší“ reakcia na antisemitské výroky Kanye Westa

.tasr .svet

Izraelský prezident Jicchak Herzog v stredu počas návštevy USA povedal, že ho „mimoriadne teší “ kritická reakcia na antisemitské výroky amerického rappera Kanye Westa. TASR prevzala správu z tlačovej agentúry DPA.​

Izraelského prezidenta Herzoga „teší“ reakcia na antisemitské výroky Kanye Westa SITA/Lauren Petracca Ipetracca/The Post And Courier via AP, File

„mimoriadne ma teší, ako Izraelčana, Žida, človeka..., keď vidím túto ohromnú reakciu voči výrokom Kanye Westa,“ uviedol Herzog v interview pre americkú spravodajskú televíziu CNN.

„Dejiny nás učia, že obvykle sa to začína nenávisťou voči Židom, obviňovaním Židov,“ povedal Herzog moderátorovi CNN Wolfovi Blitzerovi. Izraelský líder dodal, že aj o tejto téme, a všeobecnejšie o antisemitizme, sa rozprával s prezidentom USA Joeom Bidenom na ich stredajšom stretnutí vo Washingtone.

„Všetkých nás znepokojuje antisemitizmus vo svete a samozrejme, aj antisemitizmus v USA a vôbec všade,“ vyhlásil Herzog.

Jeho vyjadrenia nasledovali po tom, čo významný nemecký výrobca športovej obuvi Adidas v utorok ukončil partnerskú spoluprácu s americkým rapperom, v súčasnosti vystupujúcim pod menom Ye. Dôvodom kroku boli hudobníkove antisemitské slovné výbuchy na sociálnych sieťach a ďalších platformách.

„Najnovšie komentáre a činy rappera sú neprijateľné, nenávistné a nebezpečné,“ napísala firma vo vyhlásení. Posledné interview pre moderátora televízie Fox News Tuckera Carlsona, podcasty a príspevky v sociálnych médiách ukazujú, že West čoraz viac šíri antisemitské konšpiračné teórie a rétoriku rasistov. Rappera už dlhé roky trápia psychiatrické problémy.

V posledných týždňoch ukončili s Westom spoluprácu mnohé značky a módni návrhári a spoločnosť Adidas sa dostala pod tlak, prečo ich nenasledovala.

Sociálne siete Twitter a Instagram dočasne zablokovali Westove účty, pretože svojimi príspevkami porušoval ich politiku. West sa nedávno v zásade dohodol na prevzatí spornej, pravicovo orientovanej sociálnej siete Parler.

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme. 

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite