Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Zomrel 93-ročný astronaut James McDivitt, veliteľ misie Apollo 9

.tasr .juraj Petrovič .svet

McDivitt zomrel minulý týždeň vo štvrtok v štáte Arizona, oznámil v utorok americký Národný úrad pre letectvo a vesmír.

Zomrel 93-ročný astronaut James McDivitt, veliteľ misie Apollo 9 SITA/NASA via AP Naľavo astronaut James McDivitt, uprostred David Scott a napravo Russel Schweickart

vo veku 93 rokov zomrel americký astronaut James McDivitt, ktorý bol v marci 1969 veliteľom vesmírnej misie Apollo 9. Jej účelom bol prvý let kompletnej zostavy veliteľského, servisného a lunárneho modulu na obežnej dráhe okolo Zeme. 

McDivitt zomrel minulý týždeň vo štvrtok v štáte Arizona, oznámil v utorok americký Národný úrad pre letectvo a vesmír (NASA), z ktorého vyhlásenia cituje tlačová agentúra AP.

McDivitt bol počas svojho prvého letu do vesmíru v roku 1965 veliteľom vesmírnej misie Gemini 4, v rámci ktorej jeho kolega Edward White uskutočnil prvý výstup Američana do otvoreného vesmíru. Jeho fotografie Whitea počas výstupu do otvoreného vesmíru sa stali ikonickými.

McDivitt odmietol veliť letu Apolla 8, ktoré NASA poslala ako prvý let mimo obežnej dráhy Zeme k Mesiacu. Apollo 8 ho obletelo desať krát na Vianoce roku 1968. McDivitt dlhodobo spolupracoval s firmou Grumman, ktorá stavala pre NASA lunárny modul a považoval let Apolla 8 len za výlet. Ako skúšobného pilota ho viac lákalo zalietavanie novej lode - lunárneho modulu. Ďalšími účastníkmi misie Apollo 9 boli David Scott a Russell Schweickart. Scott predtým letel na Gemini 8 s Neilom Armstrongom a neskôr velil Apollu 15. 

Trojica astronautov na Apolle 9 uskutočnila prvú skúšku lunárneho modulu s volacím znakom Spider (pavúk) vo vesmírnom priestore a McDivitt so Schweickartom po prvý krát leteli samostatne vo vesmírnej lodi, ktorá nemohla pristáť na Zemi. Schweickart tiež počas výstupu do otvoreného vesmíru vyskúšal autonómnu klimatizačnú jednotku pre skafander, nazývanú PLSS, ktorú neskôr používali americkí astronauti pri výstupoch na povrch Mesiaca.

McDivitt sa počas vojny v Kórei zúčastnil na 145 bojových misiách. Neskôr prešiel školou pre skúšobných pilotov a slúžil ako skúšobný pilot na leteckej základni Edwards. Pred vstupom do NASA mal už nalietaných vyše 5000 hodín na prúdových strojoch. Do NASA nastúpil v roku 1962 ako člen druhej skupiny astronautov, ktorej členmi boli aj také známe mená ako Neil Armstrong, Frank Borman či Jim Lovell.

Po úspešnom pristátí misie Apollo 11 na Mesiaci odmietol McDivitt možnosť pristáť na tomto vesmírnom telese a stal sa vedúcim programu NASA pre päť nasledujúcich misií programu Apollo.

McDivitt odišiel z NASA a amerických vzdušných síl v roku 1972; následne začal pracovať v súkromnom sektore. Z armády odišiel do dôchodku v hodnosti brigádneho generála.

Godspeed Jim. And we thank You.

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite