Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Litva, Lotyšsko a Estónsko vyzývajú na vytvorenie špeciálneho tribunálu proti ruskému vedeniu

.sita .svet

Ministri zahraničných vecí Estónska, Lotyšska a Litvy vyzvali Európsku úniu spolu s medzinárodnými partnermi, aby pomohli Ukrajine vytvoriť osobitný tribunál, ktorý bude súdiť najvyššie vedenie Ruskej federácie. Referuje o tom web eurointegration.com.ua.

Litva, Lotyšsko a Estónsko vyzývajú na vytvorenie špeciálneho tribunálu proti ruskému vedeniu SITA/AP Photo/Francisco Seco Charkov, 14.10.2022.

„medzinárodný poriadok založený na pravidlách, ktorý sa všetci snažíme brániť, nemôže prežiť, ak existuje beztrestnosť za činy, ktoré ho najmarkantnejšie porušujú - genocídu, vojnové zločiny, zločiny proti ľudskosti a zločiny agresie,“ uvádza sa vo vyhlásení.

„Nedávne úmyselné útoky na civilné domy, školy a ihriská, ako aj na civilnú infraštruktúru na Ukrajine, sú len najnovšou epizódou nevyprovokovanej ruskej teroristickej operácie voči ukrajinskému ľudu. Keďže brutálne útoky Ruska na Ukrajinu pokračujú, EÚ musí konať tak, aby zabezpečila, že hľadanie spravodlivosti a zodpovednosti za ohavné zločiny Ruska na Ukrajine bude stredobodom našej politiky,“ dodávajú ministri.

Žiadajú pokračovať v podpore vyšetrovania, ktoré vedie Ukrajina, niekoľko ďalších štátov, ako aj Medzinárodný trestný súd (ICC), „pretože zohráva kľúčovú úlohu pri zhromažďovaní dôkazov, dokazovaní a trestaní tých, ktorí sú vinní z vojnových zločinov, genocídy a zločinov proti ľudskosti“ spáchaných na Ukrajine“.

Upozorňujú však, že to nestačí, pretože „v súčasnosti neexistuje žiadny medzinárodný súd alebo tribunál, ktorý by mohol postaviť pred súd vyššie politické a vojenské vedenie Ruska za spáchanie zločinu agresie proti Ukrajine“. „Na vyplnenie tejto jurisdikčnej medzery je potrebné vytvoriť špeciálny tribunál na potrestanie zločinu agresie voči Ukrajine. EÚ spolu s našimi partnermi by mala byť v centre tohto úsilia,“ píšu.

Šéfovia diplomacie Litvy, Lotyšska a Estónska tvrdia, že zatiaľ čo ICC bude stíhať osoby za vojnové zločiny, genocídu a zločiny proti ľudskosti, hlavnou zodpovednosťou špeciálneho tribunálu bude zločin agresie. „Kľúčoví podnecovatelia, vykonávatelia a sprostredkovatelia tejto agresie nemôžu uniknúť spravodlivosti len pre medzeru v medzinárodnej trestnej jurisdikcii,“ zhrnuli pobaltskí ministri.

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme. 

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov SITA je bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite