Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

V kauze výbuchu na Krymskom moste zadržali osem podozrivých

.tasr .svet

Za organizátora útoku na most bola označená ukrajinská vojenská rozviedka a jej šéf Kyrylo Budanov.

V kauze výbuchu na Krymskom moste zadržali osem podozrivých SITA/Pavel Bednyakov, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

ruská Federálna bezpečnostná služba (FSB) informovala, že v kauze výbuchu na Krymskom moste zadržala osem podozrivých, uviedla v stredu agentúra DPA. 

Zadržaných bolo päť občanov Ruska, traja občania Ukrajiny a jeden Armén, ktorí sa podieľali na príprave zločinu, uviedla FSB.

FSB spolu s Vyšetrovacím výborom Ruskej federácie (Sledkom) zistili, že organizátorom útoku na Krymský most bola hlavná správa vojenskej rozviedky ukrajinského ministerstva obrany, jej riaditeľ Kyrylo Budanov, jeho podriadení a agenti.

Vyšetrovanie prípadu pokračuje, informovala FSB s tým, že všetci organizátori útoku a ich spolupáchatelia vrátane cudzích štátnych príslušníkov budú stíhaní v súlade s ruským právom.

Výbušné zariadenie bolo podľa FSB maskované v kotúčoch stavebnej polyetylénovej fólie, prevážaných na 22 paletách s celkovou hmotnosťou viac než 22 ton. Do prepravy tohto nákladu boli podľa FSB zapojení občania Ukrajiny a Gruzínska a jeden občan Arménska.

FSB vo svojom vyhlásení spresnila, že tento náklad bol začiatkom augusta odoslaný z juhoukrajinského prístavu Odesa do bulharského prístavu Ruse a odtiaľ následne do Gruzínska a Arménska, kde ho preložili na nákladné auto, ktorým náklad putoval do Krasnodarského kraja na juhu Ruska.

Tam nákladu vystavili falošné doklady a preložili do iného nákladného auta. Ako prijímateľ tovaru bola uvedená neexistujúca spoločnosť na Kryme. 

Minulú sobotu, 8. októbra, počas jazdy po Krymskom moste došlo v nákladnej časti auta k explózii. Od nej sa následne vznietili aj cisternové vagóny vlaku prechádzajúceho po železničnej časti mosta.

Ruská federácia označila výbuch na Krymskom moste, známom aj pod názvom Kerčský, za teroristický čin.

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite