Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Kirgizsko zrušilo vojenské cvičenia na svojom území pod vedením Ruska

.sita .svet

Kirgizsko v nedeľu jednostranne zrušilo spoločné vojenské cvičenia šiestich krajín, ktoré tvoria Ruskom vedenú Organizáciu Zmluvy o kolektívnej bezpečnosti. Udialo sa tak necelý deň predtým, ako sa cvičenia mali začať na kirgizskom území.

Kirgizsko zrušilo vojenské cvičenia na svojom území pod vedením Ruska SITA/AP Photo, File

kirgizské ministerstvo obrany nešpecifikovalo dôvod zrušenia veliteľských a štábnych cvičení, ktoré sa mali konať od pondelka do piatka v hornatých oblastiach na východe Kirgizska. Zúčastniť sa na nich mal armádny personál z Ruska, Arménska, Bieloruska, Kazachstanu, Kirgizska a Tadžikistanu. Pozvaní boli i pozorovatelia z ďalších piatich štátov vrátane Srbska, Sýrie a Uzbekistanu.

Krok Biškeku je najnovším náznakom toho, že v rámci aliancie, ktorá vznikla začiatkom 90. rokov minulého storočia po rozpade Sovietskeho zväzu, môže „kypieť“ napätie. Minulý mesiac Arménsko vynechalo dvojtýždňové cvičenie v Kazachstane po tom, čo kritizovalo alianciu za to, že sa otvorene nepostavila na jeho stranu po vypuknutí septembrových bojov na hraniciach s nečlenských Azerbajdžanom. Táto aliancia sa taktiež nečinne prizerala vlaňajšiemu hraničnému sporu medzi Kirgizskom a Tadžikistanom.

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme. 

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov SITA je bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite