Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Nobelovu cenu za chémiu udelili za výskum spájania molekúl trojici vedcov

.sita .svet

Nobelovu cenu za chémiu získali Carolyn R. Bertozzi, K. Barry Sharpless a Morten Meldal za ich výskum v oblasti vytvárania molekúl. Laureátov v stredu v Štokholme vyhlásil generálny tajomník Kráľovskej švédskej akadémie vied Hans Ellegren. Američania a Dán si ocenenie vyslúžili za „rozvoj click-chémie a bioortogonálnej chémie“, ktoré majú svoje využitie napríklad vo farmaceutike.

Nobelovu cenu za chémiu udelili za výskum spájania molekúl trojici vedcov SITA/Christine Olsson /TT News Agency via AP

nobelova komisia o tom informuje v tlačovej správe na webstránke www.nobelprize.org.

Sharpless, ktorý Nobelovu cenu získal už po druhý raz, a Meldal položili základy click-chémie, pri ktorej sa molekuly spájajú rýchlo a efektívne. Ich meďou katalyzovaná azid-alkynová cykloadícia, efektívna chemická reakcia ktorú predstavili nezávisle od seba, sa v súčasnosti široko používa, napríklad pri vývoji liečiv, na mapovanie DNA či vytváranie vhodných materiálov.

Carolyn Bertozzi zase click-chémiu priviedla na novú úroveň, keď ju začala používať v žijúcich organizmoch. Jej bioortogonálne reakcie sa odohrávajú bez narušenia normálnej chémie bunky a v súčasnosti sa globálne používajú na skúmanie buniek a sledovanie biologických procesov. Pomocou bioortogonálnych reakcií výskumníci zlepšili zacielenie liekov proti rakovine, ktoré teraz testujú v klinických štúdiách.

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme. 

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov SITA je bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite