Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Ruský parlament schválil zmluvy o pričlenení štyroch ukrajinských oblastí

.tasr .svet

Horná komora ruského parlamentu, Rada federácie, v utorok jednohlasne ratifikovala zmluvy o vstupe ukrajinskej Doneckej a Luhanskej ľudovej republiky a Chersonskej a Záporožskej oblasti do Ruskej federácie.

Ruský parlament schválil zmluvy o pričlenení štyroch ukrajinských oblastí SITA/Federation Council of the Federal Assembly of the Russian Federation via AP)

zmluvy o pričlenení štyroch ukrajinských oblastí, ktoré počas sedem mesiacov trvajúceho konfliktu obsadila ruská armáda, schválila v pondelok dolná komora ruského parlamentu – Štátna duma.

Ratifikované zmluvy teraz budú predložené ruskému prezidentovi Vladimirovi Putinovi, ktorý ich musí podpísať, aby bol formálny proces anexie úplný.

Rusko začalo formálny proces pričlenenia ukrajinských oblastí okupovaných ruskou armádou minulý týždeň. K anexii asi 18 percent ukrajinského územia Moskva pristúpila na základe tzv. referend o pripojení k Rusku, ktoré sa v štyroch ukrajinských regiónoch konali od 23. – 27. septembra. Podľa západných krajín a Kyjeva boli v rozpore s medzinárodným právom, konali sa pod nátlakom a nereprezentovali skutočnú verejnú mienku.

Podľa denníka The Guardian je nepravdepodobné, že anexiu uzná akákoľvek iná krajina okrem Ruska. Moskva v súčasnosti nemá zrejme pod kontrolou celé územie ani jednej z ukrajinských oblastí, ktoré sa snaží anektovať. Ukrajinskej armáde sa údajne podarilo naspäť dobyť časť územia v Chersonskej oblasti a ďalej postúpila aj na východe krajiny, píše Guardian.

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme. 

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite