Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Afganské ženy protestovali proti nedávnemu samovražednému útoku

.tasr .svet

O život tam prišli desiatky študentov a študentiek pripravujúcich sa skúšky na univerzitu. Išlo o jeden z najvražednejších útokov na menšinu v Afganistane za uplynulé roky.

Afganské ženy protestovali proti nedávnemu samovražednému útoku SITA/AP Photo

viac než 100 afganských žien - študentiek sa v nedeľu zišlo na protestnom zhromaždení v západoafganskom meste Herát, kde demonštrovali proti piatkovému samovražednému útoku na študovňu v metropole Kábul. O život tam prišli desiatky študentov a študentiek pripravujúcich sa skúšky na univerzitu, informuje agentúra AFP.

Samovražedný atentátnik sa v piatok odpálil v ženskej časti rodovo oddelenej študenskej sály v kábulskej štvrti obývanej utláčanou šiitskou menšinou Hazárov. V sále sa v tom čase nachádzali stovky študentov a študentiek absolvujúcich testy na prijatie na univerzitu, spresnila Organizácia Spojených národov (OSN). Atentát si vyžiadal najmenej 35 obetí a 82 zranených. Medzi obeťami boli väčšinou ženy a dievčatá.     

Išlo o jeden z najvražednejších útokov na menšinu v Afganistane za uplynulé roky, konštatuje AFP. V nedeľu sa v Heráte na protest proti tomuto útoku zišlo zhruba sto žien, väčšinou z komunity Hazárov. „Vzdelanie je naše právo, genocída je zločin,“ skandovali demonštrantky počas pochodu od herátskej univerzity k sídlu provinčnej vlády. Tam však už nedošli, keďže pochod zastavili ťažko ozbrojení príslušníci vládneho radikálneho hnutia Taliban.

K zodpovednosti za piatkový útok sa doposiaľ nik neprihlásil. Ide o ďalšiu zo série násilností, odkedy sa v Afganistane pred niečo vyše rokom opätovne chopil moci Taliban.

Džihádistická organizácia Islamský štát (IS) — popredný rival Talibanu — predtým v krajine útočil na mešity a pútnikov, pričom cieľom týchto atentátov bola predovšetkým šiitská komunita.

Taliban po prevzatí moci v krajine uzatvoril školy pre afganské dievčatá od siedmeho ročníka. Súkromné pedagogické zariadenia však ponúkajú starším dievčatám možnosť pokračovať vo vzdelávaní.

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme. 

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite