Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

EÚ rázne odmietla a odsúdila ako nezákonnú anexiu ukrajinských území Ruskom

.tasr .svet

Členské krajiny EÚ v piatok v spoločnom vyhlásení "rázne odmietli a jednoznačne odsúdili nezákonnú anexiu ukrajinského územia". Pripojenie ukrajinských území ako nezákonnú kritizovali aj vrcholní predstavitelia EÚ.

EÚ rázne odmietla a odsúdila ako nezákonnú anexiu ukrajinských území Ruskom YouTube

predseda Európskej rady Charles Michel na Twitteri napísal, že lídri 27 členských krajín EÚ anexiu odsudzujú. "Neuznávame a nikdy neuznáme fingované referendá," dodal.

„Nezákonná anexia vyhlásená (ruským prezidentom Vladimirom) Putinom nič nezmení. Všetky územia nezákonne okupované ruskými votrelcami sú ukrajinským územím a vždy budú súčasťou tejto zvrchovanej krajiny,“ napísala na Twitteri predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová.

„Oznámená anexia ukrajinských území Ruskom je vážnym porušením medzinárodného práva a porušením Charty OSN,“ napísal na sociálnej sieti šéf európskej diplomacie Josep Borrell. Dodal, že táto anexia sa nedá odôvodniť žiadnym fingovaným referendom. „Územná celistvosť a zvrchovanosť Ukrajiny je nezmeniteľná,“ napísal. Zároveň podpora Ukrajiny zo strany EÚ zostáva neochvejná.

Ruský prezident Vladimir Putin v piatok v Kremli podpísal zmluvy o pričlenení okupovaných regiónov Ukrajiny k Rusku. Ide o Doneckú a Luhanskú oblasť na východe a častí Chersonskej a Záporožskej oblasti na juhu a juhovýchode Ukrajiny. Začal sa tým proces ich anektovania v rozpore s medzinárodným právom.

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme. 

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite