Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Ukrajina a Rusko si vymenili takmer 300 vojnových zajatcov

.tasr .svet

Ukrajina oznámila v stredu, že prišlo k doposiaľ najväčšej výmene zajatcov s Ruskom, ktorá zahŕňala takmer 300 ľudí vrátane ukrajinského oligarchu Viktora Medvedčuka a veliteľov ukrajinskej obrannej operácie v obliehanom Mariupole. Medzi vojakmi bol aj Dmitrij Kozatský, autor fotografii z bojov v Azovstale, prezývaný Orest, o ktorom sme písali.

Ukrajina a Rusko si vymenili takmer 300 vojnových zajatcov SITA/Ukrainian Security service Press Office via AP Ukrajinskí vojaci prepustení pri výmene zajatcov medzi Ruskom a Ukrajinou, držia ukrajinskú vlajku v blízkosti ukrajinského Černigova, v stredu neskoro 21. septembra 2022

rusko získalo v rámci výmeny 55 zajatcov vrátane Medvedčuka - bývalého ukrajinského poslanca a spojenca ruského prezidenta Vladimira Putina - ktorého na Ukrajine obvinili z vlastizrady. Oznámil to vo svojom pravidelnom príhovore v noci na štvrtok ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

Ukrajine sa pri výmene podarilo oslobodiť 215 ľudí, väčšinou zajatých po tom, čo ruská armáda dobyla mesto Mariupol. "Pre našu krajinu a celú našu spoločnosť to je jasné víťazstvo. Hlavné je, že 215 rodín uvidí svojich milovaných doma a v bezpečí," uviedol Zelenskyj.

Medzi prepustenými je aj fotograf a vojak Dmitrij Kozatský, autor fotografii z bojov v Azovstale, prezývaný Orest. Mal by už byť na Ukrajine. Na svojej sociálnej sieti to uviedla jeho sestra. V .týždni si môžete pozrieť jeho fotografie vo fotoreportáži: Vojak pluku Azov s krycím menom Orest: Moja najbolestivejšia fotoreportáž. Výstavu jeho fotografii si môžete naživo pozrieť aj na Tyršovom nábreží v Bratislave.

Ukrajinský prezident poďakoval svojmu tureckému náprotivku Recepovi Tayyipovi Erdoganovi za jeho pomoc, ktorú pri výmene poskytol, a uviedol, že v Turecku ostáva niekoľko ukrajinských veliteľov oslobodených v rámci výmeny. Ide najmä o veliteľov obrannej operácie v oceliarňach Azovstaľ v Mariupole, o ktorých oslobodenie sa Kyjev dlho usiloval. Velitelia budú podľa Zelenského v Turecku až do konca vojny v "úplnom bezpečí a pohodlí".

„Pamätáme na všetkých našich ľudí a snažíme sa zachrániť každého Ukrajinca,“ dodal Zelenskyj.V rámci tejto výmeny prišlo aj k prepusteniu desiatich zahraničných vojnových zajatcov vrátane piatich Britov a dvoch Američanov, ktorí boli v stredu prevezení z Ruska do Saudské Arábie.

Zelenskyj uviedol, že táto rozsiahla výmena zajatcov bola vopred dohodnutá, pričom prípravy na ňu boli dlhé a intenzívne. Erdogan pritom ešte v utorok avizoval, že Rusko a Ukrajina sa dohodli na výmene asi 200 zajatcov.

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme. 

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite