Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Rusko je pripravené rokovať s USA o výmene väzňov

.tasr .svet

Rusko je pripravené na rozhovory o výmene väzňov so Spojenými štátmi, ale americké veľvyslanectvo v Moskve si neplní svoju oficiálnu povinnosť udržiavať dialóg. V pondelok to uviedla hovorkyňa ruského ministerstva zahraničných vecí Marija Zacharovová. TASR prevzala správu z agentúry Reuters.

Rusko je pripravené rokovať s USA o výmene väzňov SITA/AP Photo/Alexander Zemlianichenko, File Ruský súd odsúdil hviezdu WNBA (Ženská národná basketbalová liga) Brittney Grinerovú na 9 rokov väzenia po tom, čo ju uznal vinnou z pašovania drog.

„mnohokrát sme už vyhlásili, že sme pripravení na rokovania o vyriešení osudu občanov USA odsúdených v Rusku a ruských občanov v USA,“ povedala Zacharovová. Výmena väzňov by podľa Reutersu mohla zahŕňať bývalého príslušníka americkej námornej pechoty Paula Whelana, americkú basketbalistku Brittney Grinerovú a ruského obchodníka so zbraňami Viktora Buta.

Grinerovú, ktorá je dvojnásobnou zlatou olympijskou medailistkou, odsúdili v Rusku na deväť rokov odňatia slobody po tom, ako ju súd uznal za vinnú z pašovania a prechovávania drog. Whelana, ktorý má americký, britský, kanadský aj írsky pas, v júni 2020 odsúdili za špionáž na 16 rokov väzenia v nápravnom zariadení s vysokým stupňom stráženia.

Americký prezident Joe Biden sa v piatok v Bielom dome stretol s príbuznými týchto dvoch väznených Američanov. Hovorkyňa Bieleho domu Karine Jean-Pierrová uviedla, že Bidenova administratíva je odhodlaná využiť všetky dostupné prostriedky, aby Brittney a Paula bezpečne priviedla domov.  Buta, prezývaného obchodník so smrťou, zatkli v marci 2008 v Thajsku v rámci operácie amerických bezpečnostných síl. V roku 2012 ho americký súd odsúdil na 25 rokov väzenia.

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme. 

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite