Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Vnúčatá Alžbety II. držali stráž pri jej rakve

.tasr .svet

Osem vnúčat britskej kráľovnej Alžbety II. držalo v sobotu večer stráž pri rakve zosnulej panovníčky, vystavenej na verejnú úctu v historickej Westminsterskej sále v Londýne. TASR informácie prevzala od agentúry AFP a denníka The Guardian.

Vnúčatá Alžbety II. držali stráž pri jej rakve SITA/Aaron Chown/Pool Photo via AP

synovia kráľa Karola III. – princovia William a Harry, dcéry princa Andrewa – princezné Beatrice a Eugenie, deti princeznej Anne – Peter Phillips a Zara Tindallová a deti princa Edwarda – Louise a James – stáli ticho okolo katafalku, na ktorom je rakva uložená.

Obrad sledovali aj ľudia, ktorí prišli vzdať poslednú úctu zosnulej kráľovnej.

Na podobnej ceremónii, známej ako vigília princov, sa v piatok večer zišli pri rakve svojej matky štyri deti Alžbety II. – kráľ Karol III. so svojimi troma súrodencami.

Po stráži trvajúcej asi 15 minút začali do sály znova začali prúdiť ľudia, ktorí čakajú v dlhom rade celé hodiny, kým sa dostanú k panovníčkinej rakve.

Dvere Westminsterskej sály, najstaršej časti sídla britského parlamentu, zatvoria v pondelok ráno pred štátnym pohrebom kráľovnej, ktorý sa začne vo Westminsterskom opátstve o 11.00 h miestneho času (12.00 h SELČ).

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme. 

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite