Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Po troch rokoch sa v Mníchove opäť koná populárny Oktoberfest

.sita .svet

Na pivovarníkov i návštevníkov však v bavorskej metropole čaká netradičný ročník poznačený infláciou.

Po troch rokoch sa v Mníchove opäť koná populárny Oktoberfest

v nemeckom Mníchove sa v sobotu začne tradičný festival Oktoberfest. Bude sa konať po dvojročnej „pandemickej“ prestávke a potrvá do 3. októbra.

Na pivovarníkov i návštevníkov však v bavorskej metropole čaká netradičný ročník poznačený infláciou. Inflácia dosiahla v auguste v Nemecku medziročne 7,9 % a rekordných 9,1 % v 19 krajinách, ktoré používajú menu euro. Litrový krígeľ piva bude tento rok stáť 12,60 až 13,80 eur, čo podľa oficiálneho webu Oktoberfestu predstavuje nárast o približne 15 percent v porovnaní s rokom 2019.

Pivovarníci argumentujú tým, že rastúce náklady zasiahli aj tento sektor, keďže musia za vyššie ceny nakupovať základné suroviny ako jačmeň a chmeľ. Vyššie náklady sa týkajú i obalov, do ktorých sa pivo čapuje. Sklenené fľaše údajne zdraželi o 80 %, keďže sklári platia viac za energie. Cena zátok na fľaše stúpla o 60 % a dokonca je nedostatok lepidla na etikety.

Oktobertfest sa po prvý raz konal v roku 1810, keď počas päťdňových osláv svadby korunného princa Ludwiga a princeznej Therese von Sachsen-Hildburghausen rozdávali pivo všetkým zdarma. Oktoberfest pred pandémiou koronavírusu zrušili len počas dvoch svetových vojen, v čase hyperinflácie v Nemecku v roku 1923 a v súvislosti s dvoma epidémiami cholery v rokoch 1854 a 1873.

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme. 

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov SITA je bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite