Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Pokračuje súd v kauze Čapí hnízdo, Babišova manželka odmietla vypovedať

.tasr .svet

Manželka Andreja Babiša Monika odmietla vypovedať na súde v dotačnej kauze Čapí hnízdo. Na pojednávanie prišla spolu so svojím manželom a bratom Martinom Herodesom, ktorí mal v stredu tiež vypovedať ako svedok. Informuje o tom spravodajkyňa TASR v Prahe.

Pokračuje súd v kauze Čapí hnízdo, Babišova manželka odmietla vypovedať MAĽBA NATÁLIA LOŽEKOVÁ/NÁMET RÓBERT CSERE

právo nevypovedať využil aj Babišovej brat. „Obžalovaný je môj švagor a bol som v tejto trestnej veci stíhaný,“ uviedol Herodes k dôvodom tohto rozhodnutia. Dcéra Adriana sa z pojednávania ospravedlnila zo zdravotných dôvodov. Súdu odkázala, že vypovedať nechce ani v budúcnosti. Pred súdom nevypovedal ani bývalý člen predstavenstva Farmy Čapí hnízdo Luděk Kalivoda. Všetci svedkovia potom opustili pojednávaciu miestnosť.

Andrej Babiš v utorok požiadal, aby z dnešného pojednávania na súde bola vylúčená verejnosť. Sudca jeho požiadavku nevyhovel. Všetci predvolaní svedkovia boli pôvodne v dotačnej kauze tiež obvinení. Štátny zástupca Jaroslav Šaroch však ich obvinenie zrušil.

V čase, keď Farma Čapí hnízdo požiadala o dotáciu pre malé a stredné podniky, už nepatrila do holdingu Agrofert, ale mala anonymných majiteľov. Babiš po rokoch povedal, že vlastníkmi akcií firmy boli jeho dve staršie deti z prvého manželstva a brat jeho súčasnej manželky Martin Herodes. V roku 2014 po dodržaní päťročnej lehoty sa firma vrátila späť do koncernu Agrofert.

Babišov syn Andrej Babiš mladší vo svojej výpovedi v roku 2021 uviedol, že zmluvu pravdepodobne podpísal niekto zaňho. Svojho otca ešte predtým obvinil z toho, že ho v roku 2017 nechal odviesť na Krym, aby proti nemu nemohol vypovedať. Predseda hnutia ANO opakovane hovoril o zlom zdravotnom stave svojho syna. Podľa neho mu jeho stav neumožňuje pred súdom vypovedať. Sudca Jan Šott informoval, že Babiš mladší v piatok vypovedať príde.

Mestský súd v Prahe pojednáva kauzu o pridelení európskej dotácie 50 miliónov korún (približne 2 milióny eur) na multifunkčný areál Farma Čapí hnízdo od pondelka. V utorok pred súdom vypovedali znalci. Podľa písmoznalca Aleša Čulíka je zhoda údajného podpisu Babišovho syna s podpisom jeho otca je pomerne vysoká. Zdôraznil však, že na vyslovenie konkrétneho záveru nemal dostatok porovnávacieho materiálu. Bývalý premiér dôrazne odmietol, že by podpis svojho syna na zmluve s prevodom akcií firmy sfalšoval.

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme. 

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite