Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Česka vláda zavedie vojnovú daň, o jej presnej podobe rozhodnú v nasledujúcich dňoch

.sita .svet

„Je správne, aby existovala nejaká spoločenská solidarita. Niektoré energetické firmy majú obrovské zisky len preto, čo sa práve deje. My ceny energií zastropujeme, ale je rozhodne nutné, aby sa podieľali aj tí, ktorí majú z energií vysoké zisky,“ vysvetlil český premiér.

Česka vláda zavedie vojnovú daň, o jej presnej podobe rozhodnú v nasledujúcich dňoch SITA/AP Photo/Virginia Mayo, File

česká vláda plánuje zavedenie vojnovej dane, od ktorej si sľubuje získanie ďalších finančných prostriedkov na zabezpečenie úsporných opatrení. V rozhovore v utorkových Televíznych novinách Novy to povedal premiér Petr Fiala. Informuje o tom spravodajský portál TN.cz.

Predseda vlády hovoril o cenách energií a najmä ich zastropovaní a prezradil, kde plánuje Česká republika vziať financie na zabezpečenie týchto opatrení. Okrem tradičných zdrojov, ako sú dividendy štátnych podnikov a rôzne formy šetrenia, spomenul Fiala i takzvanú vojnovú daň. Touto daňou chce vláda čiastočne pokryť náklady na zastropovanie cien energií, ktoré odhaduje na 130 miliárd korún.

„Je správne, aby existovala nejaká spoločenská solidarita. Niektoré energetické firmy majú obrovské zisky len preto, čo sa práve deje. My ceny energií zastropujeme, ale je rozhodne nutné, aby sa podieľali aj tí, ktorí majú z energií vysoké zisky,“ vysvetlil Fiala princíp vojnovej dane. O jej konkrétnej podobe však bude vláda ešte len rokovať. „Vojnová daň musí byť dočasná, to je isté. Ako presne bude vyzerať, rozhodneme v nasledujúcich dňoch,“ doplnil Fiala.

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme. 

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov SITA je bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite