Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Dlhým covidom mohlo trpieť až 17 miliónov ľudí v EÚ

.sita .svet

Väčšina ľudí, ktorí majú covid-19, sa úplne zotaví, no európska pobočka WHO odhaduje, že u 10 až 20 % z nich sa rozvinú stredne dlhé alebo dlhodobé symptómy ako únava, dýchavičnosť alebo kognitívne dysfunkcie.

Dlhým covidom mohlo trpieť až 17 miliónov ľudí v EÚ AP Photo/Andy Wong

počas prvých dvoch rokov pandémie covid-19 mohlo symptómy takzvaného dlhého covidu zažiť najmenej 17 miliónov ľudí v Európskej únii. Vyplýva to z nového výskumu, na ktorý sa odvoláva Svetová zdravotnícka organizácia (WHO). Zdravotné problémy sa pritom častejšie vyskytovali u žien ako u mužov.

Výskum, ktorý uskutočnili pre WHO/Europe, neuvádza jasne, či symptómy, ktoré pretrvávajú, vracajú sa alebo sa prvý raz objavia najmenej mesiac po nákaze koronavírusom, boli častejšie medzi zaočkovanými alebo nezaočkovanými ľuďmi. Kritériá dlhého covidu, teda symptómy pretrvávajúce najmenej tri mesiace v rokoch 2020 a 2021, pritom splnilo najmenej 17 miliónov ľudí, uvádza správa.

Riziko dlhého covidu je pritom dvojnásobne vyššie u žien v porovnaní s mužmi, pričom dramaticky rastie medzi pacientmi s vážnym priebehom ochorenia vyžadujúcim hospitalizáciu. Podľa správy je pravdepodobné, že sa dlhý covid rozvinie u každej tretej ženy a každého piateho muža.

Výskum, ktorý je založený na odhadoch a nie reálnych počtoch zasiahnutých ľudí, sa pritom zhoduje s výsledkami ďalších nedávnych štúdií, ktoré sa venovali tejto téme.

Väčšina ľudí, ktorí majú covid-19, sa úplne zotaví, no európska pobočka WHO podľa správy odhaduje, že u 10 až 20 % z nich sa rozvinú stredne dlhé alebo dlhodobé symptómy ako únava, dýchavičnosť alebo kognitívne dysfunkcie.

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov SITA je bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite