Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Dohoda o zjednodušenom udeľovaní víz medzi EÚ a Ruskom už neplatí

.tasr .svet

Na pozastavení platnosti vízovej dohody s Ruskom sa pred dvoma týždňami dohodli ministri zahraničných vecí členských krajín EÚ, čo Európska rada odobrila koncom minulého týždňa.

Dohoda o zjednodušenom udeľovaní víz medzi EÚ a Ruskom už neplatí SITA/AP Photo/Olivier Matthys

pre občanov Ruskej federácie prestala od pondelka (12.9) platiť dohoda o zjednodušenom udeľovaní víz uzavretá s EÚ, ktorá im doteraz umožňovala pomerne jednoduchý vstup do európskeho schengenského priestoru. Informuje o tom spravodajca TASR z Bruselu.

Nové opatrenie výrazne zníži počet nových víz udelených občanom Ruska do schengenského priestoru – ten zahŕňa 22 štátov EÚ a ďalšie štyri európske krajiny (Island, Lichtenštajnsko, Nórsko a Švajčiarsko).

Poplatok za žiadosť o schengenské vízum sa po novom zvýši z 35 eur na 80 eur a potrebné budú aj ďalšie doklady. Čas spracovania žiadostí bude dlhší ako doteraz a vzniknú aj obmedzenia týkajúce sa víz na viac vstupov do schengenského priestoru.

Sprísnenie pravidiel by mohlo viesť k zamietnutiu žiadostí o víza a dokonca k zrušeniu súčasných víz. Podľa údajov Európskej komisie má víza na vstup do schengenského priestoru aktuálne takmer milión ruských občanov.

Usmernenia EÚ však poskytujú členským štátom eurobloku v tomto smere väčšie právomoci, ako aj základ pre podrobnejšie preskúmanie žiadostí o udelenie víz.

EÚ však zároveň ponechala pre Rusov možnosť požiadať o víza z naliehavých dôvodov, najmä na cesty za rodinami s občianstvom krajín EÚ, ale aj novinárom, disidentom a zástupcom občianskej spoločnosti. Štáty EÚ majú právo znížiť alebo zrušiť vízové poplatky pre členov uvedených kategórií.

Dohoda o zjednodušení vízového režimu medzi EÚ a Ruskom bola zavedená v roku 2007, ale krátko po ruskej invázii na Ukrajinu bola zrušená pre ruských podnikateľov, vládnych úradníkov a diplomatov.

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite