Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Rada Európy odkazuje Rusku, že neuzná fiktívne referendá na okupovanej Ukrajine

.tasr .svet

Predseda Kongresu miestnych a regionálnych orgánov Rady Európy (RE) Leendert Verbeek vo štvrtok varoval pred fiktívnymi ruskými referendami na okupovaných ukrajinských územiach.

Rada Európy odkazuje Rusku, že neuzná fiktívne referendá na okupovanej Ukrajine coe.int

na pozadí množiacich sa náznakov možných „pseudoreferend“ na ukrajinských územiach, ktoré v súčasnosti okupuje Rusko, Verbeek vyzval ruské orgány, aby sa zdržali takýchto plánov.

V rámci regionálnych volieb naplánovaných na 11. septembra v Ruskej federácii by sa podľa analýzy medzinárodných mimovládnych organizácií mohli zorganizovať takzvané "referendá" aj v ukrajinských oblastiach, ktoré v súčasnosti okupuje Moskva, najmä v Chersone a Záporoží, ale aj v Donecku či Luhanskej oblasti.

„Znamenalo by to, že prezident Vladimir Putin by pokračoval vo svojej imperialistickej politike, ktorá priniesla do Európy vojnu, aká tu po roku 1945 v takomto rozsahu ešte nebola. Vyzývam preto ruské úrady, aby sa zdržali takýchto plánov,“ vyhlásil Verbeek v správe pre médiá.

Úlohou Kongresu miestnych a regionálnych orgánov je posilňovať demokraciu na miestnej a regionálnej úrovni. Jeho 612 volených členov zastupuje viac než 150.000 miestnych a regionálnych orgánov členských krajín Rady Európy.

Kongres sa podľa Verbeeka vždy nahlas a jasne vyjadroval v prospech zachovania územnej celistvosti členských krajín Rady Európy. "Rusko už nie je členom Rady Európy. Ale Ukrajina je. Stojíme jednotne za touto krajinou a jej obyvateľmi a urobíme všetko pre to, aby sme naďalej podporovali Ukrajinu a pomáhali jej miestnym a regionálnym orgánom," odkázal Verbeek.

Odporúčanie o usporiadaní referend na miestnej úrovni, ktoré Kongres prijal v roku 2021, obsahuje jasné usmernenia o tom, ako by sa mali organizovať referendá na miestnej a regionálnej úrovni – a čomu sa treba vyhnúť.

„Ak Rusko použije referendum – cenný demokratický nástroj sám o sebe – na ďalšie zintenzívnenie svojej agresívnej politiky voči Ukrajine, členskému štátu Rady Európy, pôjde o zneužitie tohto nástroja a o ďalší pokus o zničenie demokracie a právneho štátu. Ak sa Rusko bude držať plánov na fiktívne referendá na ukrajinských územiach, ich výsledky budú pre nás neplatné,“ upozornil Verbeek.

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme. 

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite