Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Česi posielajú Ukrajine 1968 korún ako pamiatku na sovietsku inváziu

.tasr .svet

Česi túto sumu posielajú na už existujúci účet ukrajinského veľvyslanectva v Českej republike, ktorý vznikol na podporu Ukrajiny vo vojne.

Česi posielajú Ukrajine 1968 korún ako pamiatku na sovietsku inváziu SITA/AP Photo/Andrew Kravchenko

občania Česka môžu Ukrajine poslať 1968 českých korún (80 eur) na boj proti ruskej invázii, čo je pripomienkou na vpád vojsk Varšavskej zmluvy do Československa z 21. augusta 1968. TASR správu prevzala od agentúry Reuters.

Česi túto sumu posielajú na už existujúci účet ukrajinského veľvyslanectva v Českej republike, ktorý vznikol  na podporu Ukrajiny vo vojne. Používajú pri tom špeciálny variabilný symbol.

„Aj počas víkendu na náš účet chodia desiatky a desiatky príspevkov v hodnote 1968 korún, ďakujeme, českí priatelia!“ napísalo na Twitteri ukrajinské veľvyslanectvo.

Československú socialistickú republiku (ČSSR) obsadili v noci na 21. augusta 1968 vojská Sovietskeho zväzu, Poľska, Maďarska, Nemeckej demokratickej republiky (NDR) a Bulharska. Invázia bola najväčšou ozbrojenou akciou v Európe od konca druhej svetovej vojny. Počet obetí spojených s inváziou a prítomnosťou sovietskych vojsk sa odhaduje na viac ako 400.

Okupácia a následný pobyt sovietskych vojsk zmrazili akúkoľvek snahu o reformovanie komunistický systém v ČSSR. Postupný odchod sovietskych vojsk sa uskutočnil až po novembri 1989. Posledný sovietsky vojenský transport prekročil východnú hranicu Slovenska 21. júna 1991.

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme. 

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite