Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Generálny tajomník OSN Guterres navštívi Ukrajinu

.tasr .svet

António Guterres navštívi vo štvrtok a v piatok Ukrajinu a v Ľvove sa stretne so Zelenským a Erdoganom.

Generálny tajomník OSN Guterres navštívi Ukrajinu Jeon Heon-Kyun/Pool Photo via AP

v meste Ľvov na západe krajiny sa stretne s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským a tureckým prezidentom Recepom Tayyipom Erdoganom a následne odcestuje do čiernomorského prístavu Odesa, oznámil v utorok hovorca OSN. Informuje o tom TASR na základe správ agentúr DPA a Reuters.

Plánované rozhovory so Zelenským budú zamerané na situáciu v Záporožskej jadrovej elektrárni či hľadanie politického riešenie vojny s Ruskom, vyplýva z vyjadrenia hovorcu svetovej organizácie Stéphana Dujarrica.

V Odese Guterres navštívi samotný prístav, ktorý je jedným z troch v Odeskej oblasti, odkiaľ je opäť možná preprava ukrajinských obilnín na základe dohôd, ktoré koncom júla s Moskvou a Kyjevom uzavreli sprostredkovatelia z OSN a Turecka.

Pred návratom do New Yorku šéf OSN navštívi ešte v sobotu turecký Istanbul a tamojšie Spoločné koordinačné centrum (JCC), ktoré vzniklo na základe zmienených dohôd. V centre pôsobia zástupcovia Ukrajiny, Ruska, Turecka a OSN, ktorí dohliadajú na vývoz ukrajinských obilnín a hnojív. Obnovenie ich dodávok má podľa OSN zmierniť zhoršujúcu sa potravinovú krízu vo svete.

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme. 

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite