Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Moderna postaví v Austrálii prvú továreň na vakcíny proti covidu

.tasr .svet

Stavba továrne na mRNA vakcíny by sa mala začať už tento rok a dokončiť ju plánujú v roku 2024.

Moderna postaví v Austrálii prvú továreň na vakcíny proti covidu SITA/AP Photo/Rogelio V. Solis

farmaceutická spoločnosť Moderna v pondelok oznámila, že v austrálskom Melbourne plánuje otvoriť prvú továreň na výrobu mRNA vakcín proti ochoreniu covid-19 na južnej pologuli. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

Továreň, ktorá sa bude nachádzať v areáli jednej z najväčších austrálskych univerzít – melbournskej Univerzity Monash – má plánovanú ročnú výrobnú kapacitu 100 miliónov dávok očkovacích látok na covid-19, chrípku a ďalšie ochorenia.

Austrálsky premiér Anthony Albanese v pondelok uviedol, že rozhodnutie Moderny postaviť novú továreň v Melbourne bol zo strany tejto farmaceutickej spoločnosti „prejavom dôvery“ v Austráliu. Dodal, že nová výrobná hala nie je len otázkou zdravia a vedy, ale aj záležitosťou národnej bezpečnosti, keďže Austrália počas pandémie trpela závažným nedostatkom očkovacích látok.

„Musíme u nás vyrábať viac vecí. Nemôžeme sa zmieriť s tým, že byť na konci svetových dodávateľských reťazcov je v poriadku,“ upozornil Albanese.

V uplynulých týždňoch začal v Austrálii opätovne narastať počet nových prípadov nákazy koronavírusom. V roku 2022 sa ochorenie covid-19 stalo tamojšou treťou najčastejšou príčinou úmrtí.

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite