Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

EÚ by nemala byť supermarketom pre bohatých Rusov, varuje prezident Zelenskyj

.tasr .svet

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v piatok znova vyzval štáty Európskej únie, aby zakázali vydávanie víz ruským občanom. Podľa jeho slov by tak mali zabrániť tomu, že sa EÚ stane supermarketom otvoreným pre všetkých s dostatkom financií na vstup.

EÚ by nemala byť supermarketom pre bohatých Rusov, varuje prezident Zelenskyj SITA/AP Photo/Efrem Lukatsky, File

zelenskyj v pravidelnom večernom príhovore uviedol, že jeho návrh sa netýka Rusov, ktorí potrebujú pomoc po tom, ako riskovali slobodu alebo život odporom voči politike prezidenta Vladimira Putina.

„Musia existovať záruky, že ruskí vrahovia alebo komplici štátneho terorizmu nebudú využívať schengenské víza,“ vyhlásil Zelenskyj. „Nesmieme zničiť samotnú myšlienku Európy – naše spoločné európske hodnoty. Európa sa nesmie premeniť na supermarket, kde nie je dôležité, kto vstúpi, a kde ide najmä o to, že ľudia jednoducho zaplatia za svoj tovar.“

Zelenskyj apeloval na zákaz vydávania víz tento týždeň aj v rozhovore pre denník Washington Post, v ktorom povedal, že Rusi by mali žiť vo vlastnom svete, pokým nezmenia svoju filozofiu, pripomína Reuters. Ukrajinský líder zatiaľ pre svoju výzvu nezískal podporu veľkých krajín Únie. V novom príhovore sa však poďakoval za podporu v tejto veci pobaltským štátom a Českej republike, ktorá v súčasnosti predsedá Rade EÚ. Za takýto návrh sa vyslovilo aj Fínsko.

Hovorca Kremľa tento týždeň apel Zelenského odsúdil s tým, že „akýkoľvek pokus izolovať Rusov alebo Rusko je proces, ktorý nemá perspektívu“.

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite