Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Snemovňa schválila Bidenov veľký reformný balík, splnil tak svoj dôležitý predvolebný sľub

.tasr .svet

Zákon, ktorý už v nedeľu schválil Senát, teraz smeruje na stôl prezidenta Joea Bidena. Prezident by ho mal podpísať v priebehu budúceho týždňa a splniť tak svoj dôležitý predvolebný sľub.

Snemovňa schválila Bidenov veľký reformný balík, splnil tak svoj dôležitý predvolebný sľub SITA/AP Photo/Manuel Balce Ceneta

biden okamžite privítal prijatie svojho veľkého reformného balíka. „Dnes vyhral americký ľud. Osobné záujmy prehrali,“ napísal prezident na Twitteri krátko po hlasovaní.

„Prijatím zákona o znižovaní inflácie sa rodiny dočkajú nižších cien liekov na predpis, nižších nákladov na zdravotnú starostlivosť a nižších nákladov na energie. Teším sa na jeho podpis na budúci týždeň,“ uviedol Biden na sociálnej sieti.

Zákon prináša rozsiahly súbor opatrení, zameraných na ochranu klímy, sociálnu oblasť či zvýšenie daní pre korporácie. Obsahuje doteraz najväčší záväzok USA v boji proti klimatickým zmenám. USA patria k najväčším znečisťovateľom planéty.

Balík okrem iného počíta s investíciou vo výške 370 miliárd dolárov, ktorej cieľom je dosiahnuť do roku 2030 približne 40-percentný pokles emisií skleníkových plynov. Taktiež zahŕňa minimálnu daň pre firmy vo výške 15 percent.

Schválenie reformného balíka je jasným víťazstvom demokratického prezidenta USA v jednej z jeho politických priorít. Demokrati tiež dúfajú, že zlepší šance ich kandidátov v tzv. midterm voľbách, ktoré sa konajú 8. novembra približne v polovici funkčného obdobia prezidenta. Chcú po nich udržať tesnú väčšinu v Senáte a Snemovni reprezentantov, v opačnom prípade by museli spolupracovať s republikánmi, ktorí blokujú väčšinu legislatívnych iniciatív.

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite