Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Moskva zastavila americké inšpekcie jej jadrových arzenálov

.sita .svet

Kontroly sú súčasťou dohody o obmedzení strategických útočných zbraní Nový START.

Moskva zastavila americké inšpekcie jej jadrových arzenálov Kremlin.ru Barack Obama a Dmitrij Medvedev po podpísaní zmluvy „Nový START“ v Prahe

rusko v pondelok oznámilo zastavenie amerických inšpekcií jeho jadrových arzenálov na základe dohody o obmedzení strategických útočných zbraní Nový START. Ruské ministerstvo zahraničia vyhlásilo, že sankcie uvalené na ruské lety, vízové obmedzenia a ďalšie prekážky znemožňujú ruským vojenským expertom navštíviť miesta s jadrovými zbraňami v USA, čo dáva Spojeným štátom „jednostrannú výhodu“. Moskva tvrdí, že zmrazenie inšpekcií je dočasné a dohoda ho povoľuje v „mimoriadnych prípadoch“. Bidenova administratíva na to bezprostredne verejne nereagovala.

Uvedenú dohodu o znižovaní počtu jadrových zbraní podpísali 8. apríla 2010 v Prahe vtedajší prezidenti Ruska a USA - Dmitrij Medvedev a Barack Obama. Každá krajina môže vlastniť maximálne 1 550 strategických nukleárnych hlavíc a 700 balistických striel a bombardérov, pričom pakt obsahuje aj pravidlá pre vzájomnú kontrolu. USA a Rusko sa začiatkom minulého roka dohodli na predĺžení prelomovej dohody do februára 2026.

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme. 

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov SITA je bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite