Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Zástupca Taiwanu pozval na návštevu svojej krajiny delegáciu Bundestagu

.tasr .svet

Diplomatický zástupca Taiwanu v Nemecku Sie Č'-wej vo štvrtok pozval delegáciu nemeckého Spolkového snemu na návštevu Taiwanu. Informuje o tom agentúra DPA, ktorá citovala z rozhovoru pre nemecký denník Tagesspiegel.

Zástupca Taiwanu pozval na návštevu svojej krajiny delegáciu Bundestagu SITA/Taiwan Presidential Office via AP Predsedníčka Snemovne reprezentantov USA Nancy Pelosiová (vľavo) a taiwanský prezident Tsai Ing-wen gesto počas stretnutia v Tchaj-peji

„Navrhujem, aby delegácia Spolkového snemu vedená jeho predsedníčkou (Bärbel Basovou) odcestovala na Taiwan,“ povedal diplomat.

Bundestag v reakcii na toto vyjadrenie vo vyhlásení uviedol, že Basová v súčasnosti neplánuje takúto cestu. DPA píše, že medzi vrcholnými nemeckými predstaviteľmi existuje dohoda, že nebudú mať žiadne osobné styky so svojimi rezortnými kolegami na Taiwane, vrátane návštev.

Situácia v Taiwanskom prielive sa vyostrila po tom, ako na Taiwan v utorok pricestovala predsedníčka americkej Snemovne reprezentantov Nancy Pelosiová.

Čína považuje tento samosprávny ostrov za súčasť svojho územia a snaží sa ho diplomaticky izolovať. Pelosiovej návštevu považuje Peking za provokáciu, za ktorú Washington "zaplatí".

V reakcii na návštevu americkej predstaviteľky Čína vo štvrtok začala v Taiwanskom prielive vojenské cvičenia, ktoré majú trvať do nedele.

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme. 

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite