Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Ruská ekonomika sa prepadáva pod ťarchou sankcií z celého sveta

.sita .svet

Od februára 2022 bolo na Rusko uvalených sedem balíkov sankcií, ktoré majú za cieľ zastaviť útok na Ukrajinu oslabovaním ruskej ekonomiky.

Ruská ekonomika sa prepadáva pod ťarchou sankcií z celého sveta SITA/AP Photo/Dmitri Lovetsky

od februára 2022 bolo na Rusko uvalených sedem balíkov sankcií, na ktorých sa podieľa aj Slovensko. Najťažšie sankcie v histórii majú za cieľ zastaviť útok na Ukrajinu oslabovaním ruskej ekonomiky a ochromením Putinovej schopnosti viesť vojnu. Sankcie nie sú zamerané na ruských občanov, preto sú sektory ako potravinárstvo, poľnohospodárstvo, zdravotníctvo a farmácia zo sankcií vylúčené. V statuse na sociálnej sieti o tom píše Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí SR (MZVaEZ SR).

Rusko čaká podľa odhadov World Bank prepad ekonomiky až o 11 percent. Pôjde o najväčší pokles hospodárstva od rozpadu Sovietskeho zväzu. Inflácia by sa mala vyšplhať na 22 percent. Krajinu takmer okamžite zasiahlo aj vyradenie vybraných ruských bánk z medzinárodného bankového systému SWIFT. Obzvlášť masívny dopad mali sankcie na automobilový priemysel. Ruské autá sa technicky vracajú do 90-tych rokov minulého storočia, tvrdí náš rezort diplomacie, podľa ktorého na tom nie je lepšie ani ruská energetika.

Ťažba Gazpromu počas prvých šiestich mesiacov roku 2022 klesla v porovnaní s predošlým rokom o 8,6 percenta a za 2. štvrťrok 2022 znížil Gazprom svoju produkciu o 20 percent. To sa podľa MZVaEZ SR od založenia spoločnosti v roku 1989 nikdy nestalo. Rusko podľa rezortu diplomacie nezachráni ani predaj Číne či Indii. Dlhodobo plánované ázijské projekty plynovodov sú roky vzdialené od uvedenia do prevádzky a nové, narýchlo iniciované projekty, sú na tom ešte horšie.

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme. 

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov SITA je bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite