Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Podporovateľ Trumpa dostal za podiel na útoku na Kapitol sedem rokov väzenia

.tasr .svet

Na sedem rokov väzenia odsúdili Američana Guya Reffitta za jeho podiel na útoku stúpencov exprezidenta USA Donalda Trumpa na budovu Kapitolu vo Washingtone z januára 2021.

Podporovateľ Trumpa dostal za podiel na útoku na Kapitol sedem rokov väzenia SITA/AP PHOTO/JOHN MINCHILLO, FILE

reffitt (49) z amerického štátu Texas bol prvou osobou, ktorá sa v súvislosti s týmito udalosťami dostala pred súd. V marci ho uznali za vinného z toho, že si do Washingtonu priniesol zbraň, dostal sa do potýčok s políciou a bránil oficiálnej procedúre - potvrdeniu víťazstva demokrata Joea Bidena v novembrových prezidentských voľbách v USA v roku 2020.

Odsúdený muž je členom pravicovej militantnej skupiny nazvanej Three Percenters a za vinného ho uznali aj za vyhrážky, ktoré adresoval svojmu synovi i dcére za ich svedeckú výpoveď o jeho podiele na útoku na Kapitol.

Vtedy 18-ročný Reffittov syn prišiel do sídla FBI napriek varovaniu svojho otca, že „zradcovia sa strieľajú“, a predniesol proti nemu na súde emotívne svedectvo. Sudca Dabney Friedrich udelil Reffittovi väzenský trest vo výške 87 mesiacov, pričom ide doposiaľ o najvyšší trest udelený obžalovanému v súvislosti s nepokojmi v Kapitole.

Dvoch mužov, ktorí sa priznali k napadnutiu policajtov, predtým odsúdili na 63 mesiacov vo väzení. „Guy Reffitt prišiel 6. januára do Kapitolu ozbrojený a odhodlaný podnecovať násilie,“ uviedol generálny prokurátor washingtonského okresu Columbia Matthew Graves. Reffitt vtedy prišiel do sídla amerického Kongresu so zbraňou, v nepriestrelnej veste a prilbe.

Video, na ktorom Reffitt konfrontuje políciu na schodoch Kapitolu a nalieha na dav stúpencov Trumpa, bolo počas procesu prehraté porote. Prokurátori tiež predložili textové správy od Reffitta, v ktorých sľuboval, že zákonodarcov z Kongresu vyvlečie za vlasy.

V súvislosti s nepokojmi v Kapitole zatkli vyše 850 ľudí a zhruba 330 z nich sa priznalo k rôznym obvineniam. Udalosti, pri ktorých stúpenci Trumpa vtrhli do Kapitolu, si vyžiadali najmenej päť obetí. Zranenia utrpelo 140 policajtov. K nepokojom došlo po vášnivom prejave Trumpa pred podporovateľmi blízko Bieleho domu.

Trump bol po nepokojoch v Kapitole historicky druhýkrát obžalovaný Snemovňou reprezentantov – bol obvinený z podnecovania povstania – Senát ho však oslobodil.

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme. 

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite