Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Desaťtisíce technologických firiem vo východnej Európe ohrozujú následky ruskej invázie na Ukrajine

.sita .svet

Ukázal to prieskum spoločnosti Dun & Bradstreet o vplyvoch vojny na IT sektor v v Rusku, na Ukrajine, v Bielorusku, Poľsku, Litve, Lotyšku a Estónsku.

Desaťtisíce technologických firiem vo východnej Európe ohrozujú následky ruskej invázie na Ukrajine pexels.com

ruská vojenská agresia na Ukrajine tvrdo zasiahla do podnikania technologických spoločností z Európy i USA. Najväčší problém budú mať firmy z Ruska, konflikt môže položiť aj ukrajinský IT sektor a problémom sa nevyhnú ani okolité krajiny. Ohrozený biznis má takmer 45-tisíc firiem tohto odvetvia v Rusku, na Ukrajine, v Bielorusku, Poľsku, Litve, Lotyšku a Estónsku, svoje služby poskytujú aj v ďalších 15 krajinách sveta pre 221-tisíc zákazníkov, najmä v oblasti zdravotníctva a finančníctva. Vyplýva to z rozsiahleho prieskumu spoločnosti Dun & Bradstreet, popredného svetového poskytovateľa dát a analýz pre obchodné rozhodovanie, o vplyve vojny na IT sektor v uvedených siedmich krajinách.

„Invázia má globálny rozsah. Množstvo nadnárodne pôsobiacich spoločností, väčšie či menšie spoločnosti, ako aj startupy sídlia alebo majú svoje centrá na Ukrajine, alebo v priľahlých európskych krajinách,“ uviedla analytička Dun & Bradstreet Petra Štěpánová. Na Ukrajine je podľa prieskumu ohrozených 2 543 technologických spoločností, ktoré dodávajú služby pre vyše 25-tisíc B2B zákazníkov. Tamojší IT sektor sa pred vojnou na HDP podieľal 4-percentami a bol jedným z najrýchlejšie rastúcich trhov na svete.

Ukrajina v oku 2021 exportovala IT služby v objeme 6,7 miliardy eur a mala našliapnuté stať sa jedným z najvýznamnejších centier globálnych technologických lídrov. Na začiatku tohto roka, pred vypuknutím vojnového konfliktu, v krajine pôsobilo 285-tisíc špičkových IT profesionálov a cez 4-tisíc technologických firiem. Najväčšie IT klastre fungovali v mestách Kyjiv, Ľviv, Charkiv či Dnipro. „Všetky tieto mestá sú pod priamou hrozbou a drvivá väčšina firiem presúva svojich ľudí a biznis mimo krajinu. Ak bude konflikt naďalej pretrvávať či eskalovať, povedie to k masovému presunu pracovnej sily do Indie či Argentíny,“ dodala Štěpánová.

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.  

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov SITA je bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite