Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Za záhadných okolností zomrel popredný manažér ruskej firmy na vývoj zbraní

.tasr .svet

Vo veku 46 rokov v piatok v Moskve náhle zomrel jeden z najlepších ruských konštruktérov zbraní, 46-ročný Dmitrij Konopľov. Spoločnosť, ktorú viedol v meste Tula, vyvinula aj zbraňový systém Pancir používaný ruskou armádou vo vojne na Ukrajine.

Za záhadných okolností zomrel popredný manažér ruskej firmy na vývoj zbraní Vitaly V. Kuzmin Pancir-S1 na vozidle KAMAZ-6560

ako v sobotu informoval britský denník Daily Mail, Konopľov zomrel za záhadných okolností - údajne keď podstupoval liečbu proti úzkostným poruchám a depresiám.

Podľa ruských zdrojov lekári zatiaľ neurčili príčinu smrti. Ruské médiá napísali, že Konopľov mal problémy so srdcom a že zomrel  počas terapie, ktorej súčasťou bolo inhalovanie xenónu, čo malo vyliečiť bolesť hlavy a úzkostnú poruchu.

Xenoterapia je v Rusku používaná nová metóda liečby duševných, neurologických a somatických ochorení, ako aj rôznych druhov závislostí. Metóda je založená na inhalácii čistého xenónu spolu s kyslíkom.

Konopľov viedol Konštruktérsky úrad prístrojového inžinierstva pomenovaný po akademikovi Šipunovovi (KBP), ktorý sídli v Tule, ležiacej asi 160 kilometrov južne od Moskvy. KBP sa zaoberá vývojom zbraňových systémom a z jeho dielne vzišiel aj raketový systém Pancir používaný teraz vo vojne na Ukrajine.

Celkovo táto organizácia vyvinula viac ako 150 druhov zbraní a kusov vojenského vybavenia, ktoré používa ruská armáda. Patria sem protitankové raketové systémy, komplexy výzbroje ľahkých obrnených vozidiel a tankov, delostrelecké systémy s riadenými zbraňami, systémy protivzdušnej obrany, raketové systémy a zbrane pre ručné strelné zbrane a granátomety.

KBP je označovaný za Putinovho hlavného vývojára komplexných zbraní, ktorý koordinuje prácu veľkého počtu podnikov a organizácií vrátane ústavov Ruskej akadémie vied a ústavov ministerstva obrany.

Podľa britského denníka bol Konopľov pred časom zástupcom riaditeľa ruskej Federálnej agentúry pre dodávky zbraní, vojenského, špeciálneho vybavenia a materiálov.

Denník pripomenul, že po vypuknutí vojny na Ukrajine sa objavili správy o úmrtiach viacerých vysokopostavených ruských manažérov spojených s tamojším plynárenským a ropným sektorom.

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme. 

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite