Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Vikramasinghe zložil sľub ako nový prezident Srí Lanky

.tasr .svet

Vikramasingheho zvolil za prezidenta srílanský parlament na svojom stredajšom zasadnutí. Vo funkcii nahradí Gótábaju Rádžapakšu, ktorý krajinu opustil minulý týždeň v reakcii na rozsiahle demonštrácie a následne e-mailom poslal svoju demisiu.

Vikramasinghe zložil sľub ako nový prezident Srí Lanky SITA/AP Photo/Rafiq Maqbool Protestujúci na Srí Lanke

šesťnásobný premiér Srí Lanky Ranil Vikramasinghe zložil vo štvrtok sľub ako prezident tejto krízou postihnutej juhoázijskej krajiny. Informovala o tom agentúra AFP.

Vikramasinghe (73) je skúseným politikom na domácej i medzinárodnej scéne. Viedol napríklad rokovania s Medzinárodným menovým fondom (MMF) o poskytnutí ekonomickej pomoci svojej krajine. Verejnosť ho však vníma ako súčasť nepopulárnej Rádžapakšovej garnitúry.

Srí Lanka momentálne čelí najhoršej ekonomickej kríze od získania nezávislosti v roku 1948. V apríli prestala splácať dlh vo výške 51 miliárd dolárov a s MMF rokuje o finančnej pomoci. Krajina už takmer úplne spotrebovala svoje zásoby benzínu a nafty. Vláda v snahe šetriť zatvorila školy a úrady, ktorých fungovanie nie je pre chod krajiny nevyhnutné.

Pred týždňom sa táto ostrovná krajina stala dejiskom masových protestov, počas ktorých dav demonštrantov vnikol do prezidentovej rezidencie v hlavnom meste Kolombo a následne aj do súkromnej rezidencie premiéra Vikramasingheho.

Následky krízy obyvatelia Srí Lanky pociťujú vo viacerých oblastiach - ide o nedostatok liekov, niekoľkohodinové výpadky dodávok elektrického prúdu pre domácnosti či problémy s telefonickým spojením.

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite