Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Srí Lanka si zvolila nového prezidenta šesťnásobného premiéra Ranila Wickremesingheho

.sita .svet

Sedemdesiattriročný Wickremesinghe je ostrieľaným politikom so širokými skúsenosťami v diplomatických a medzinárodných záležitostiach.

Srí Lanka si zvolila nového prezidenta šesťnásobného premiéra Ranila Wickremesingheho SITA/AP Photo/Eranga Jayawardena, File

srílanský parlament si v stredu zvolil za prezidenta šesťnásobného premiéra Ranila Wickremesingheho, ktorý bol už od piatka úradujúcou hlavou štátu. Stalo sa tak po tom, ako jeho predchodca Gotabhája Rádžapaksa ušiel za hranice a rezignoval po mesiacoch masových protestov spôsobených ekonomickým kolapsom krajiny.

Rádžapaksa vymenoval Wickremesingheho v máji za premiéra, dúfajúc, že to krajine v ekonomickej kríze prinesie stabilitu. Úradujúcou hlavou štátu sa Wickremesinghe stal po tom, ako prezident ušiel z krajiny a e-mailom poslal svoju rezignáciu.

Sedemdesiattriročný Wickremesinghe je ostrieľaným politikom so širokými skúsenosťami v diplomatických a medzinárodných záležitostiach. Viedol kľúčové rokovania o balíčku ekonomickej pomoci s Medzinárodným menovým fondom a získal si podporu členov rozdrobenej vládnej koalície. Je však nepopulárny medzi voličmi, ktorí ho považujú za pozostatok Rádžapaksovej vlády.

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov SITA je bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite