Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Ruská blokáda obilia z Ukrajiny zrejme prispela ku kríze na Srí Lanke

.tasr .svet

Ruské obmedzovanie vývozu obilia z Ukrajiny mohlo prispieť ku kríze, ktorá aktuálne prebieha na Srí Lanke, uviedol v nedeľu americký minister zahraničných vecí Antony Blinken. Zároveň vyjadril obavy, že by to mohlo vyvolať aj ďalšie krízy vo svete. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

Ruská blokáda obilia z Ukrajiny zrejme prispela ku kríze na Srí Lanke SITA/AP Photo/Eranga Jayawardena

„sme svedkami toho, že sa vplyv tejto ruskej agresie prejavuje všade. Mohol prispieť aj k situácii na Srí Lanke; máme obavy z dôsledkov na celom svete,“ povedal Blinken novinárom v thajskom Bangkoku.

Šéf americkej diplomacie zároveň opakovane vyzval Moskvu, aby umožnila vývoz odhadovaných 20 miliónov ton obilia z Ukrajiny, na územie ktorej Rusko vojensky vtrhlo koncom februára. „Vo svete sme svedkami rastúcej potravinovej neistoty, ktorá sa výrazne zhoršila v dôsledku ruskej agresie voči Ukrajine,“ dodal.

Podľa Blinkena sa tento vplyv prejavil aj v Thajsku, kde kvôli blokáde astronomicky stúpli ceny hnojív. „To je dôležité najmä v takej dynamickej poľnohospodárskej krajine, akou je Thajsko, keď vieme, že absenciou hnojív výnosy v budúcom roku klesnú a ceny potenciálne stúpnu,“ povedal Blinken.

Srí Lanka sa už niekoľko týždňov zmieta v kríze a nepokojoch spôsobených ťažkým nedostatkom potravín a paliva, pripomína AFP. Tamojší prezident súhlasil, že odstúpi po tom, čo demonštranti v sobotu vtrhli do jeho rezidencie.

Rusko tvrdí, že by umožnilo vývoz ukrajinského obilia, ak ukrajinská armáda odmínuje tamojšie prístavy. Túto možnosť však Kyjev odmieta, keďže sa obáva o bezpečnosť svojho čiernomorského pobrežia.

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme. 

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite