Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Pred 30 rokmi nezvolili Václava Havla za prezidenta ČSFR

.tasr .svet

Po vzniku samostatnej ČR poslanecká snemovňa 26. januára 1993 zvolila Václava Havla za prezidenta ČR.​

Pred 30 rokmi nezvolili Václava Havla za prezidenta ČSFR stoplusjednicka.cz

po parlamentných voľbách v júni 1992 sa rozhodujúce politické sily v Česku a na Slovensku nevedeli zhodnúť na funkčnej podobe spoločného štátu Čechov a Slovákov. To sa podpísalo aj pod výsledok prezidentských volieb, ktoré sa vo Federálnom zhromaždení (FZ) konali polrok pred definitívnym rozpadom Českej a Slovenskej Federatívnej Republiky (ČSFR).

Vo voľbách neuspel úradujúci prezident Václav Havel predovšetkým pre nedostatok hlasov v slovenskej časti federálneho parlamentu. Od prvých prezidentských volieb v dejinách Československa, keď poslanci nezvolili prezidenta, uplynie v nedeľu 3. júla 30 rokov.

Václav Havel bol jediným kandidátom v prezidentských voľbách, ktoré sa vo FZ konali 3. júla 1992. Deň predtým totiž Sdružení pro republiku - Republikánska strana Československa (SPR - RSČ) vedená Miroslavom Sládkom stiahla svojho kandidáta Juraja Čopa. Voľba prezidenta mala dve kolá.

V prvom kole v Snemovni ľudu (SĽ) hlasovalo za Havla 79 poslancov z celkového počtu 149, čo znamenalo, že zvolený nebol. V českej časti Snemovne národov (SN) zvolený bol, lebo z celkového počtu 75 hlasov dostal 47. Iná situácia nastala v slovenskej časti SN, kde Havel získal 22 hlasov z celkového počtu 75 a zvolený nebol.

V druhom kole za Havla v SĽ hlasovalo 80 poslancov, proti bolo 69, čo stačilo k jeho zvoleniu. Úradujúci prezident ČSFR uspel v druhom kole volieb aj v českej časti SN, keď mu svoj hlas odovzdalo 45 poslancov z celkového počtu 74 zákonodarcov. V slovenskej časti SN však získal iba 18 hlasov a zvolený opäť nebol. Prvýkrát v dejinách Československa tak nebol zvolený prezident.

Václav Havel vo funkcii prezidenta ČSFR ostal do 20. júla 1992, keď z prezidentského postu odstúpil. Svoju abdikáciu ohlásil však už tri dni pred odstúpením 17. júla, keď Slovenská národná rada (SNR) prijala Deklaráciu zvrchovanosti Slovenskej republiky. Havel odstúpil s odôvodnením, že nemôže plniť záväzky vyplývajúce zo sľubu vernosti federatívnej republike.

Prezidentské právomoci prevzal po ňom predseda federálnej vlády Jan Stráský.

Československo definitívne zaniklo 31. decembra 1992 a od 1. januára 1993 už začali svoju existenciu Česká republika (ČR) a Slovenská republika (SR). Po vzniku samostatnej ČR poslanecká snemovňa 26. januára 1993 zvolila Václava Havla za prezidenta ČR.

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite