Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

NATO prizvalo do svojich radov Fínsko a Švédsko

.tasr .svet

Lídri krajín NATO vo vyhlásení potvrdili politiku otvorených dverí Aliancie.

NATO prizvalo do svojich radov Fínsko a Švédsko SITA/AP Photo/Bernat Armangue

severoatlantická aliancia na summite v Madride v stredu rozhodla o prizvaní Fínska a Švédska do svojich radov. Hlavy štátov a vlád členských štátov NATO na summite zároveň súhlasili s podpísaním prístupových protokolov s týmito dvoma krajinami. Vyplýva to z tlačového vyhlásenia summitu.

„V prípade vstupu do Aliancie je životne dôležité, aby sa brali riadne do úvahy legitímne bezpečnostné záujmy všetkých spojencov,“ uviedli k pozvánke pre Fínsko a Švédsko lídri členských krajín. Privítali trojstranné memorandum o bezpečnostnej spolupráci, ktoré v utorok podpísali ministri zahraničných vecí Turecka, Fínska a Švédska. Po podpísaní tohto dokumentu Turecko vyhlásilo, že už nebude klásť prekážky týmto dvom severským krajinám v ich snahách vstúpiť do NATO.

„Fínsko a Švédsko sa po pristúpení (do Aliancie) stanú bezpečnejšími, NATO bude silnejšie a bezpečnejší bude aj euroatlantický priestor,“ vyhlásili lídri krajín NATO. Zdôraznili pritom, že bezpečnosť Fínska a Švédska je pre Alianciu mimoriadne dôležitá, a to aj počas prístupového procesu.

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite