Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Lídri Macron, Scholz, Draghi a Iohannis navštívili vojnou zničené mesto Irpiň

.tasr .svet

Francúzsky prezident Emmanuel Macron, nemecký kancelár Olaf Scholz, taliansky premiér Mario Draghi a rumunský prezident Klaus Iohannis navštívili vo štvrtok ukrajinské mesto Irpiň neďaleko Kyjeva, v ktorom ruské jednotky útočili na civilné ciele, školy, kultúrne centrá a obytné domy.

Lídri Macron, Scholz, Draghi a Iohannis navštívili vojnou zničené mesto Irpiň SITA/Ludovic Marin, Pool via AP

„irpiň je hrdinské mesto, poznačené stigmami barbarstva,“ povedal Macron novinárom a dodal, že na vlastné oči videl stopy barbarstva a že odsudzuje masakre, ktoré majú na svedomí ruské sily. Šéf Elyzejského paláca ďalej uviedol, že Ukrajina musí byť schopná ubrániť sa ruským jednotkám. Podľa vlastných slov bol jeho osobný postoj v otázke ruskej invázie konzistentný a Francúzsko vždy stálo po boku Ukrajiny.

Mesto Irpiň sa podobne ako Buča stalo symbolom krutosti ruských jednotiek. Komisia OSN v oboch mestách zhromažďuje informácie o svojvoľnom zabíjaní civilistov, ničení majetku, rabovaní a útokoch na civilnú infraštruktúru vrátane škôl.

Macron, Scholz a Draghi pricestovali do Kyjeva vlakom vo štvrtok ráno. V ďalšej súprave prišiel v ten istý deň aj rumunský prezident Iohannis. Plánovanie návštevy európskych lídrov údajne trvalo niekoľko dní až týždňov. Samotné uskutočnenie návštevy však bolo potvrdené až krátko pred jej začiatkom z bezpečnostných dôvodov.

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite