Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Separatisti Doneckej ľudovej republiky odsúdili troch zahraničných bojovníkov na trest smrti

.tasr .svet

Odsúdení muži bojovali proti ruským inváznym silám na strane ukrajinskej armády.

Separatisti Doneckej ľudovej republiky odsúdili troch zahraničných bojovníkov na trest smrti SITA/AP Photo/Oleksandr Ratushniak Ukrajinskí vojaci v Severodonecku, 8.6.2022

najvyšší súd Ruskom podporovanej samozvanej separatistickej Doneckej ľudovej republiky (DĽR) vo štvrtok odsúdil na trest smrti dvoch Britov a jedného Maročana, ktorých zajali pri bojoch na Ukrajine. Informovali o tom agentúry AFP, DPA a Reuters.

„Najvyšší súd DĽR vyniesol prvý rozsudok nad žoldniermi. Briti Aiden Aslin a Sean Pinner, ako aj Maročan Saadún Brahím boli odsúdení na smrť,“ uviedol korešpondent ruskej štátnej tlačovej agentúry RIA Novosti, ktorý proces sledoval priamo v súdnej sieni.

Odsúdení muži bojovali proti ruským inváznym silám na strane ukrajinskej armády. Podľa AP súd mužov uznal za vinných z podniknutia krokov smerujúcich k násilnému zvrhnutiu moci. To je v neuznanej republike trestným činom, za ktorý hrozí trest smrti. Trojicu tiež odsúdili za žoldnierske aktivity a údajný terorizmus. Podľa RIA Novosti budú muži na základe zákonov DĽR popravení zastrelením.

Britská televízna stanica v tejto súvislosti uviedla, že súd v DĽR nie je medzinárodne uznávaný a Londýn ešte pred vynesením rozsudku uviedol, že obaja Briti sú vojnoví zajatci s nárokom na imunitu. Odsúdení sami tvrdili, že sú vojakmi ukrajinskej armády a že s nimi preto má byť zaobchádzané ako s vojnovými zajatcami. DPA pripomenula, že na strane ukrajinských síl bojuje mnoho dobrovoľníkov zo zahraničia. Moskva ich však považuje za žoldnierov, ktorí bojujú na strane Ukrajincov za finančnú odmenu.

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite