Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Vo veku 82 rokov zomrel herec Josef Abrhám

.sita .svet

Zlínsky rodák, ktorého životná a herecká partnerka Libuše Šafránková zomrela vlani v júni, bol v poslednom čase pre choré srdce a ďalšie zdravotné problémy pripútaný na vozík.

Vo veku 82 rokov zomrel herec Josef Abrhám SITA/Tomáš Somr

abrhám, ktorého životná a herecká partnerka Libuše Šafránková zomrela vlani v júni vo veku 68 rokov, bol v poslednom čase pre choré srdce a ďalšie zdravotné problémy pripútaný na vozík.

Zlínsky rodák po štúdiu na DAMU strávil tri sezóny na vinohradskej scéne, ale svoje domovské javisko našiel až v pražskom Činohernom klube, kde zažil najslávnejšiu éru. Odišiel odtiaľ až v roku 1992 a po krátkej epizóde v Národnom divadle sa stáleho angažmánu vzdal, uvádza iDNES.

Pred filmovú kameru vstupoval s generáciou českej novej vlny. Objavil sa už v študentskom filme Strop (1961) Věry Chytilovej, v Čiernom Petrovi (1963) Miloša Formana, Kriku (1963) Jaromila Jireša alebo dráme Každý deň odvahu (1964) Evalda Schorma. Zahral si aj v tituloch ako Transport z raja (1962), Veľká cesta (1962) alebo Človek proti skaze (1989), kde stvárnil Karla Čapka.

Abrhám si úlohy starostlivo vyberal a mnohé odmietol, no i napriek tomu ich stvárnil asi dve stovky, ak sa započítajú i tie televízne, pripomína iDNES.

Známy je napríklad z filmov Marečku, podejte mi pero! (1976), Guľový blesk (1978), Vrchní, prchni! (1980) či Jára Cimrman ležící, spící (1983), po roku 1989 účinkoval napríklad v muzikáli Šakalí léta (1993), ktorý mu vyniesol Českého leva. Nominovali ho aj za úlohy v snímkach Kráska v nesnázích (2006) a Odcházení (2011).

Ženy očaroval aj v Konci starých čias (1989), ako legendárny lekár Arnošt Blažej z Nemocnice na kraji města (1977 - 1981), poručík Rudolf Macháček z Partie krásného dragouna (1970), Josef Hrabě zo seriálu Hraběnky (2007), Alexandr Slavík z Návsi (2006), barón z Cirkusu Humberto (1988) alebo Paris Nerudný zo seriálu Byl jednou jeden dům (1974). Spomenutého lekára Blažeja stvárnil aj v novších pokračovaniach Nemocnice na kraji města po dvaceti letech (2003) a Nemocnice na kraji města - nové osudy (2008).

V posledných rokoch prijímal najmä úlohy po boku svojej manželky Libuše Šafránkovej, napríklad v romantickej komédii Dočkáme sa Ježiška? (2013) alebo rozprávke Kúzla kráľov (2008). Obaja účinkovali aj v dokumentoch, ktoré nakrúcal ich syn Josef Abrhám mladší, vrátane osobných portrétov pre cyklus Neobyčejné životy.

V roku 2020 mu udelili Cenu Thálie za celoživotné majstrovstvo v činohre.

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme. 

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov SITA je bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite