Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Joe Biden označil ruskú agresiu na Ukrajine za genocídu

.tasr .svet

Americký prezident Joe Biden v noci na stredu vyhlásil, že vojna, ktorú vedie Rusko na Ukrajine, sa rovná "genocíde" a ruský prezident Vladimir Putin sa pokúša "vymazať čo i len myšlienku byť Ukrajincom". TASR správu prevzala z agentúr AP a AFP.

Joe Biden označil ruskú agresiu na Ukrajine za genocídu SITA/AP Photo/Evan Vucci, File

biden tak potvrdil, svoje predchádzajúce vyjadrenia, podľa ktorých sa ruský prezident voči Ukrajine dopúšťa genocídy.

"Áno, nazval som to genocídou," povedal reportérom krátko pred nástupom na palubu lietadla Air Force One, ktorým sa z amerického štátu Iowa vrátil do Washingtonu. "Je to čoraz jasnejšie, že Putin sa pokúša vymazať čo i len myšlienku byť Ukrajincom," dodal.

Ako ďalej podotkol, bude na právnikoch, aby rozhodli, či počínanie Ruska na Ukrajine splnilo medzinárodný štandard pre genocídu, "mne sa to však tak určite zdá".

"Doslova prichádzajú ďalšie dôkazy o hrozných veciach, ktoré spravili Rusi na Ukrajine, a dozvieme sa viac a viac o devastácii; nechajme právnikov, aby na medzinárodnej úrovni rozhodli, či sa to tak kvalifikuje," uviedol ďalej Biden, ktorý krátko predtým počas svojho prejavu o cenách pohonných hmôt v Iowe naznačil, že sa Putin na Ukrajine dopúšťa genocídy, podrobnosti však vtedy neuviedol.

Bidenove vyjadrenia na sociálnej sieti Twitter ocenil aj ukrajinský prezident Volodymyr Zelensky, informuje stanica BBC. "Pravdivé slová... Nazvať veci ich pravými menami je nevyhnutné, aby sme sa vzopreli zlu," napísal. Prezident USA predtým v súvislosti s krokmi Ruska na Ukrajine hovoril o "vojnových zločinoch", pripomína AFP.

Bývalí americkí lídri sa často vyhýbali oficiálnemu označeniu smrtiacich kampaní, ako je napríklad ruská vojna na Ukrajine, za genocídu, pre záväzok vyplývajúci z medzinárodného dohovoru o genocíde, podotýka AFP. Ten vyžaduje, aby signatárske krajiny zasiahli, v prípade, že je genocída oficiálne identifikovaná. Tento záväzok sa tiež považoval za dôvod, ktorý exprezidentovi Billovi Clintonovi bránil vyhlásiť za genocídu napríklad vyvraždenie 800.000 etnických Tutsiov v Rwande v roku 1994.

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme. 

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite