Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Rusko vyhosťuje 45 poľských diplomatov

.tasr .svet

Moskva takýto krok podnikla v reakcii na nedávne oznámenie Varšavy o vyhostení rovnakého počtu ruských diplomatov z Poľska.​

Rusko vyhosťuje 45 poľských diplomatov SITZA/Mikhail Klimentyev/Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP, File

moskva sa rozhodla vyhostiť 45 poľských diplomatov, oznámilo v piatok ruské ministerstvo zahraničných vecí. Informovala o tom agentúra AFP s tým, že Moskva takýto krok podnikla v reakcii na nedávne oznámenie Varšavy o vyhostení rovnakého počtu ruských diplomatov z Poľska.

Rusko vyhosťuje 45 zamestnancov poľského veľvyslanectva v Moskve a tiež poľských konzulátov v mestách Irkutsk, Kaliningrad a Petrohrad. Ruský rezort diplomacie ich vyhostenie označil za „odpoveď na nepriateľské kroky Poľska“. Rusko musia opustiť do 13. apríla.

Ruské ministerstvo zahraničných vecí vo vyhlásení tiež uviedlo, že si predtým na protest proti „neoprávnenému vyhosteniu“ 45 ruských diplomatov z Poľska, ktoré Varšava ohlásila 23. marca, predvolalo poľského veľvyslanca v Moskve.

„Veľvyslancovi bolo povedané, že predmetný krok považujeme za potvrdenie vedomej snahy Varšavy úplne zničiť (naše) bilaterálne vzťahy,“ uviedol ďalej rezort a dodal, že vinu za vzniknutú situáciu nesie výhradne "poľská strana".

Poľský minister vnútra Mariusz Kamiňski 23. marca potvrdil, že Varšava vyhostila 45 ruských diplomatov za špionáž. Podľa informácií agentúry PAP osoby podozrivé zo špionáže identifikovala poľská Agentúra pre vnútornú bezpečnosť (ABW). Tá následne vyzvala poľský rezort diplomacie, aby ich vyhostil z krajiny.

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite