Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Deklarovaním neutrality Kyjev splní kľúčovú požiadavku Moskvy, tvrdí hlavný ruský vyjednávač

.sita .svet

Ukrajina počas utorňajších rozhovorov v Istanbule predložila súbor návrhov vrátane ochoty nevlastniť jadrové zbrane a upustiť od snahy o vstup do NATO

Deklarovaním neutrality Kyjev splní kľúčovú požiadavku Moskvy, tvrdí hlavný ruský vyjednávač Ukrainian Foreign Ministry Press Service via AP

ak Ukrajina vyjadrí záväzok stať sa v bezpečnostných otázkach neutrálnou krajinou, splní tým kľúčovú požiadavku Ruska. Vyhlásil to v stredu Vladimir Medinskij, šéf ruskej delegácie v mierových rokovaniach s Kyjevom. Ukrajina počas utorňajších rozhovorov v Istanbule predložila súbor návrhov vrátane ochoty nevlastniť jadrové zbrane a upustiť od snahy o vstup do Organizácie Severoatlantickej zmluvy (NATO), dodal Medinskij.

Ukrajina tiež signalizovala pripravenosť odmietnuť na svojom území zahraničné vojenské základne a prípadné cvičenia s cudzími armádami organizovať iba po konzultácii s garantmi mierovej dohody, medzi ktorých by patrila aj Moskva, pokračoval ruský diplomat. Ak Ukrajina splní prísľuby, bude to znamenať, že hrozba vytvorenia predmostia NATO na ukrajinskom území zanikne, uzavrel Medinskij.

Ukrajinská delegácia v utorok uviedla, že predložila možný rámec budúcej mierovej zmluvy založenej na právne záväzných bezpečnostných garanciách, ktoré by znamenali, že iné krajiny budú intervenovať, ak bude Ukrajina napadnutá. Ukrajina by podľa tohto návrhu mohla zostať neutrálna, no jej bezpečnosť by garantovala skupina tretích krajín vrátane USA, Veľkej Británie, Francúzska, Turecka, Číny a Poľska.

Ukrajinci tiež uviedli, že by boli ochotní počas 15-ročného obdobia viesť rozhovory o budúcnosti polostrova Krym, ktorý v roku 2014 anektovalo Rusko. Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov na margo toho povedal, že nie je o čom diskutovať, pretože Krym je podľa ústavy súčasť Ruska.

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme. 

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov SITA je bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite