Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Holandsko vyhostilo 17 Rusov s diplomatickým krytím za údajnú špionáž. Belgicko až 21

.tasr .svet

Holandská vláda v utorok vyhlásila, že vyhostila 17 ruských spravodajských dôstojníkov, pričom ich prítomnosť v krajine označila za hrozbu pre národnú bezpečnosť.

Holandsko vyhostilo 17 Rusov s diplomatickým krytím za údajnú špionáž. Belgicko až 21 AP Photo

holandské ministerstvo zahraničných vecí uviedlo, že si predvolalo ruského veľvyslanca a oznámilo mu, že osoby, ktoré boli akreditované ako diplomati, musia opustiť krajinu. Rezort diplomacie tvrdí, že rozhodnutie prijal z dôvodu národnej bezpečnosti.

„Dôvodom tohto (rozhodnutia) sú informácie od (holandskej) Všeobecnej spravodajskej a bezpečnostnej služby (AIVD) a od Holandskej vojenskej spravodajskej a bezpečnostnej služby (MIVD), ktoré ukazujú, že dotknuté osoby, akreditované ako diplomati na ruských zastúpeniach v Holandsku, boli tajne činné ako spravodajskí dôstojníci,“ uviedlo ministerstvo.

„Spravodajská hrozba voči Holandsku zostáva vysoká. Súčasný postoj Ruska v širšom zmysle spôsobuje, že prítomnosť týchto spravodajských dôstojníkov je nežiaduca,“ dodal rezort diplomacie. Minister zahraničných vecí Wopke Hoekstra uviedol, že je pripravený na akúkoľvek odvetu zo strany Moskvy.

Holandská vláda spresnila, že rozhodnutie vyhostiť ruských diplomatov prijala po konzultácii s "niekoľkými podobne zmýšľajúcimi krajinami", pričom pripomenula, že podobné kroky podnikli aj ďalšie krajiny ako Bulharsko, Čierna Hora, Estónsko, Litva, Lotyšsko, Poľsko, Slovensko a Spojené štáty.

Belgicko vyhostilo 21 ruských diplomatov. Uviedli to v utorok popoludní viaceré belgické médiá s upozornením, že dôvodom tohto kroku je podozrenie zo špionáže a vyvíjania aktivít, ktoré ohrozujú verejnú bezpečnosť, informuje spravodajca TASR.

Televízna stanica RTBF uviedla, že o vyhostení 21 ruských občanov, ktorí sú akreditovaných ako ruskí diplomati na veľvyslanectve Ruskej federácie v Bruseli alebo na generálnom konzuláte v Antverpách, rozhodla federálna vláda. Dôvodom má byť ich účasť na špionážnych operáciách a ovplyvňovacích aktivitách, ktoré ohrozujúcich bezpečnosť krajiny. Túto informáciu v utorok popoludní potvrdila aj belgická ministerka zahraničných vecí Sophie Wilmesová.

Podľa jej slov musia dotyčné osoby s diplomatickým krytím opustiť územie Belgicka do 15 dní.

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme. 

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite