Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Ukrajina ONLINE: Belgicko dodá Ukrajine rakety pre protivzdušnú obranu​

.redakcia .sita .tasr .svet

Sledujte aktuálne informácie o vojne na Ukrajine.

Ukrajina ONLINE: Belgicko dodá Ukrajine rakety pre protivzdušnú obranu​ SITA/AP Photo/Francisco Seco Boroďanka, 27. 4. 2024

aktuálne informácie o situácii na Ukrajine:

  • Španielsko oznámilo dodávku rakiet Patriot na Ukrajinu
  • Rusi hlásia zostrelenie 68 ukrajinských dronov
  • Dve kyjevské nemocnice evakuujú pre obavy z ruských útokov
  • Rusko pri Avdijivke zrýchlilo svoj postup
  • Ukrajina stiahla americké tanky Abrams z frontu, dôvodom sú aj ruské útoky dronmi

18:05 Ruské útoky zasiahli psychiatrickú nemocnicu

Ruské útoky na Ukrajinu v noci na sobotu zasiahli psychiatrickú nemocnicu v Charkovskej oblasti. Zranenie utrpela 53-ročná pacientka, uviedol gubernátor oblasti Oleh Synjehubov. „V čase útoku bolo v nemocnici 60 pacientov a piati zamestnanci," dodal gubernátor. Informuje o tom web Kyiv Independent.

SITA/AP Photo/Andrii Marienko

SITA/AP Photo/Andrii Marienko

Ruské útoky na ukrajinské mesto Cherson a jeho okolie počas uplynulého dňa jedného civilistu zabili a ďalších osem zranili, povedal gubernátor oblasti Oleksandr Prokudin.

17:55 Belgicko dodá Ukrajine rakety pre protivzdušnú obranu

Belgicko poskytne Ukrajine rakety pre systémy protivzdušnej obrany zo svojich zásob. Krajina zároveň prispeje 200 miliónov eur na nemeckú iniciatívu, ktorej cieľom je poskytnúť Kyjivu systémy protivzdušnej obrany. Dodatočnú pomoc Ukrajine ohlásila belgická ministerka obrany Ludivine Dedonderová. Informuje o tom web Ukrajinská pravda s odvolaním sa na belgickú televíznu stanicu RTBF.

„Náš odkaz sa nemení. Konflikt sa skončí v deň, v ktorý Rusko zastaví svoju inváziu a odovzdá nelegálne okupované územia," povedala ministerka.

15:20 Španielsko oznámilo dodávku rakiet Patriot na Ukrajinu

Španielsko dodá Ukrajine rakety Patriot. Na videokonferencii medzinárodnej Kontaktnej skupiny pre podporu Ukrajiny to v piatok oznámila španielska ministerka obrany Margarita Roblesová. S odvolaním sa na jej rezort o tom informovala agentúra DPA, píše TASR.

Ministerka potvrdila správu novín El País o takejto dodávke. O možnom poskytnutí odpaľovacích, radarových a kontrolných jednotiek mobilného protivzdušného systému Patriot sa Roblesová nezmienila.

Španielsko dodávkou naplní žiadosti Ukrajiny a západných partnerov vrátane Nemecka. Berlín nedávno oznámil poskytnutie tretieho systému Patriot Kyjevu a vyzval ďalšie západné krajiny, aby urobili podobné kroky.

Podľa správy El País má ísť o „menší počet“ rakiet v hodnote viac ako milióna eur za kus. Španielsko má tri systémy Patriot, z ktorých jeden je od roku 2015 v Turecku v rámci obrany NATO proti možným raketovým útokom zo Sýrie.

14:30 Ruská armáda stratila ďalších viac ako 1 100 vojakov

Moskva počas uplynulého dňa na Ukrajine stratila ďalších 1 124 vojakov. Celkové straty Ruska od začiatku invázie na Ukrajinu vzrástli na 465 054 ľudí, uviedol v sobotu na Facebooku ukrajinský generálny štáb. Kremeľ podľa neho za uplynulý deň prišiel aj o šesť tankov, 14 obrnených bojových vozidiel pechoty a 38 delostreleckých systémov.

Od začiatku vojny proti Ukrajine Rusko podľa Kyjiva celkovo stratilo už 7 268 tankov, 13 971 obrnených bojových vozidiel pechoty a 11 905 delostreleckých systémov.

9:10 Rusi hlásia zostrelenie 68 ukrajinských dronov

Rezort obrany v Moskve spresnil, že spomedzi 68 dronov 66 zachytili nad Krasnodarským krajom a dva nad Krymom.

„Pokúsili sa zaútočiť na ropné rafinérie a infraštruktúru. Podľa tamojších informácií nedošlo k žiadnym zraneniam ani vážnym škodám,“ uviedol gubernátor Krasnodarskej oblasti Veniamin Kondratev Hasiči podľa neho likvidovali požiare spôsobené pádom bezpilotných lietadiel.

Ukrajinský minister energetiky Herman Haluščenko zase oznámil, že Rusko v sobotu masívne zaútočilo na energetickú infraštruktúru v troch oblastiach Ukrajiny, čo spôsobilo poškodenie na zariadeniach. Pri útokoch sa zranil najmenej jeden pracovník.

Podľa Haluščenka ruské údery cielili Dnepropetrovskú oblasť, ako aj Ľvovskú a Ivanofrankivskú oblasť na západe Ukrajiny.

Ukrajinská súkromná energetická spoločnosť DTEK hlásila, že ruské drony zasiahli jej štyri tepelné elektrárne. "Zariadenie spoločnosti bolo vážne poškodené. V tejto chvíli sa energetici snažia odstrániť následky útoku," uviedla vo vyhlásení s tým, že došlo aj k obetiam, ale neposkytla žiadne ďalšie podrobnosti.

V Dnepropetrovskej oblasti ukrajinská protivzdušná obrana zostrelila 13 ruských striel, citovala agentúra Reuters tamojšieho gubernátora Serhija Lysaka, podľa ktorého došlo k poškodeniu energetických zariadení a vypukli požiare. V meste Kryvyj Rih zaznamenali prerušenie dodávok vody.

Informácie z predchádzajúceho dňa 26. 4. 2024:

20:00 Spojené štáty oznámili dlhodobú vojenskú pomoc pre Ukrajinu za šesť miliárd dolárov

Nový balík pomoci bude zahŕňať širokú škálu munície pre protivzdušnú obranu, napríklad pre systémy NASAMS a Patriot, ale aj pre salvový raketový systém HIMARS. Obsahovať by mala okrem iného aj bezpilotné lietadlá Switchblade a Puma.

Viac sa dočítate na tomto odkaze.

18:20 Obranné spravodajstvo Ukrajiny tvrdí, že zničilo vrtuľník na letisku v Moskve

K zničeniu ruského vojenského vrtuľníka Ka-32 na letisku Ostafjevo v Moskve sa v piatok prihlásilo obranné spravodajstvo Ukrajiny. „Viacúčelový vrtuľník nepriateľa Ka-32 bol v noci na 26. apríla zničený na letisku ruského ministerstva obrany Ostafjevo v Moskve," uviedlo obranné spravodajstvo. Informuje o tom web Ukrajinská pravda. „Agresorský štát používal tento vrtuľník na podporu operácií ruskej okupačnej armády," vyhlásilo tiež ukrajinské obranné spravodajstvo.

16:10 Dve kyjevské nemocnice evakuujú pre obavy z ruských útokov

V ukrajinskom hlavnom meste Kyjev v piatok prebieha evakuácia dvoch nemocníc pre obavy z ruských útokov. Oznámili to tamojšie úrady. TASR prevzala informácie z tlačovej agentúry AFP.

„Mesto súrne začína evakuovať dve nemocnice..., pretože na internete koluje video s oznamom, že sa blíži nepriateľský útok na tieto nemocnice,“ uviedla kyjevská administratíva. Dodala, že tvrdenia o ukrajinských vojakoch v týchto zariadeniach sú „absolútnou lžou“.

12:45 Rusko pri Avdijivke zrýchlilo svoj postup

Ruské pozemné sily zrýchlili svoj postup západne od mesta Avdijivka na východe Ukrajiny. Konštatuje to britské ministerstvo obrany. Vo svojej najnovšej správe o vojne na Ukrajine uvádza, že ruskí vojaci vstúpili do obce Očeretyne, zhruba 15 kilometrov severne od centra Avdijivky. Informuje o tom spravodajský portál Sky News.

Londýn poukázal na to, že je to jedna z hlavných oblastí ruských operácií. „Napriek pretrvávajúcim vysokým stratám je vysoko pravdepodobné, že ruské pozemné sily sú schopné neustále útočiť na ukrajinské pozície v oblasti a ovládli niekoľko malých osád,“ konštatuje ministerstvo.

10:55 ISW: Hlavným cieľom ruských útokov na Ukrajine zostáva Časiv Jar

Hlavnou ofenzívnou operáciou ruskej armády na Ukrajine, ktorá zároveň má najväčšiu šancu na úspech, je v súčasnosti postup na mesto Časiv Jar v Doneckej oblasti. Uviedol to americký Inštitút pre štúdium vojny (ISW) vo svojej najnovšej správe o vývoji vojny na Ukrajine. Informuje o tom spravodajský web Kyiv Independent.

Dobytie mesta Časiv Jar, ktoré leží približne desať kilometrov západne od Bachmutu, Rusi považujú za kľúčové pre ďalší postup k mestám Kosťantynivka, Kramatorsk a Sloviansk.

Prezident Volodymyr Zelenskyj nedávno povedal, že Rusko sa pokúsi dobyť Časiv Jar do 9. mája. Moskva totiž vtedy oslavuje Deň víťazstva, čo je v Rusku silne militarizovaný sviatok pripomínajúci víťazstvo Sovietskeho zväzu nad nacistickým Nemeckom v druhej svetovej vojne.

10:00 Ukrajina stiahla americké tanky Abrams z frontu, dôvodom sú aj ruské útoky dronmi

Ukrajina presunula tanky Abrams M1A1, ktoré jej poskytli Spojené štáty, z frontových línií. Z časti sú za tým ruské útoky dronmi, ktoré sťažujú využitie tankov bez detekcie. Agentúre The Associated Press (AP) to povedali dvaja americkí vojenskí predstavitelia, ktorí si priali zostať v anonymite.

Spojené štáty v januári 2023 sľúbili, že na Ukrajinu pošlú 31 tankov Abrams po tom, ako Kyjev mesiace žiadal o tieto stroje s tým, že sú kľúčové pre jeho schopnosť preraziť ruské línie. Bojové podmienky sa však odvtedy značne zmenili všadeprítomným používaním ruských sledovacích a bojových bezpilotných lietadiel, ktoré sťažili Ukrajine ochranu tankov, keď ich rýchlo detegujú a robia z nich tak terče útokov. Päť z týchto 31 tankov už Ukrajina stratila v dôsledku ruských útokov.

Šírenie dronov na ukrajinskom bojisku znamená, že „neexistuje otvorené priestranstvo, po ktorom by ste mohli prejsť bez strachu z odhalenia,“ skonštatoval vo štvrtok vysokopostavený predstaviteľ obrany.

Tanky zatiaľ presunuli z frontových línií a USA budú spolupracovať s Ukrajincami na obnovení taktiky, povedal podpredseda zboru náčelníkov štábov admirál Christopher Grady a tretí predstaviteľ obrany, ktorý tento krok potvrdil pod podmienkou anonymity.

Správy z predchádzajúcich dní si môžete prečítať tu

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov SITA je bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite