Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Ukrajina ONLINE: Obranné spravodajstvo Ukrajiny tvrdí, že zničilo vrtuľník na letisku v Moskve​

.redakcia .sita .tasr .svet

Sledujte aktuálne informácie o vojne na Ukrajine.

Ukrajina ONLINE: Obranné spravodajstvo Ukrajiny tvrdí, že zničilo vrtuľník na letisku v Moskve​ SITA/Head of the Odesa Regional Military Administration Oleh Kiper via AP Odesa, 23. 4. 2024

aktuálne informácie o situácii na Ukrajine:

  • Dve kyjevské nemocnice evakuujú pre obavy z ruských útokov
  • Rusko pri Avdijivke zrýchlilo svoj postup
  • Ukrajina stiahla americké tanky Abrams z frontu, dôvodom sú aj ruské útoky dronmi
  • Najmenej 7 ľudí zahynulo pri útokoch na oboch stranách frontovej línie

20:00 Spojené štáty oznámili dlhodobú vojenskú pomoc pre Ukrajinu za šesť miliárd dolárov

Nový balík pomoci bude zahŕňať širokú škálu munície pre protivzdušnú obranu, napríklad pre systémy NASAMS a Patriot, ale aj pre salvový raketový systém HIMARS. Obsahovať by mala okrem iného aj bezpilotné lietadlá Switchblade a Puma.

Viac sa dočítate na tomto odkaze.

18:20 Obranné spravodajstvo Ukrajiny tvrdí, že zničilo vrtuľník na letisku v Moskve

K zničeniu ruského vojenského vrtuľníka Ka-32 na letisku Ostafjevo v Moskve sa v piatok prihlásilo obranné spravodajstvo Ukrajiny. „Viacúčelový vrtuľník nepriateľa Ka-32 bol v noci na 26. apríla zničený na letisku ruského ministerstva obrany Ostafjevo v Moskve," uviedlo obranné spravodajstvo. Informuje o tom web Ukrajinská pravda. „Agresorský štát používal tento vrtuľník na podporu operácií ruskej okupačnej armády," vyhlásilo tiež ukrajinské obranné spravodajstvo.

16:10 Dve kyjevské nemocnice evakuujú pre obavy z ruských útokov

V ukrajinskom hlavnom meste Kyjev v piatok prebieha evakuácia dvoch nemocníc pre obavy z ruských útokov. Oznámili to tamojšie úrady. TASR prevzala informácie z tlačovej agentúry AFP.

„Mesto súrne začína evakuovať dve nemocnice..., pretože na internete koluje video s oznamom, že sa blíži nepriateľský útok na tieto nemocnice,“ uviedla kyjevská administratíva. Dodala, že tvrdenia o ukrajinských vojakoch v týchto zariadeniach sú „absolútnou lžou“.

12:45 Rusko pri Avdijivke zrýchlilo svoj postup

Ruské pozemné sily zrýchlili svoj postup západne od mesta Avdijivka na východe Ukrajiny. Konštatuje to britské ministerstvo obrany. Vo svojej najnovšej správe o vojne na Ukrajine uvádza, že ruskí vojaci vstúpili do obce Očeretyne, zhruba 15 kilometrov severne od centra Avdijivky. Informuje o tom spravodajský portál Sky News.

Londýn poukázal na to, že je to jedna z hlavných oblastí ruských operácií. „Napriek pretrvávajúcim vysokým stratám je vysoko pravdepodobné, že ruské pozemné sily sú schopné neustále útočiť na ukrajinské pozície v oblasti a ovládli niekoľko malých osád,“ konštatuje ministerstvo.

10:55 ISW: Hlavným cieľom ruských útokov na Ukrajine zostáva Časiv Jar

Hlavnou ofenzívnou operáciou ruskej armády na Ukrajine, ktorá zároveň má najväčšiu šancu na úspech, je v súčasnosti postup na mesto Časiv Jar v Doneckej oblasti. Uviedol to americký Inštitút pre štúdium vojny (ISW) vo svojej najnovšej správe o vývoji vojny na Ukrajine. Informuje o tom spravodajský web Kyiv Independent.

Dobytie mesta Časiv Jar, ktoré leží približne desať kilometrov západne od Bachmutu, Rusi považujú za kľúčové pre ďalší postup k mestám Kosťantynivka, Kramatorsk a Sloviansk.

Prezident Volodymyr Zelenskyj nedávno povedal, že Rusko sa pokúsi dobyť Časiv Jar do 9. mája. Moskva totiž vtedy oslavuje Deň víťazstva, čo je v Rusku silne militarizovaný sviatok pripomínajúci víťazstvo Sovietskeho zväzu nad nacistickým Nemeckom v druhej svetovej vojne.

10:00 Ukrajina stiahla americké tanky Abrams z frontu, dôvodom sú aj ruské útoky dronmi

Ukrajina presunula tanky Abrams M1A1, ktoré jej poskytli Spojené štáty, z frontových línií. Z časti sú za tým ruské útoky dronmi, ktoré sťažujú využitie tankov bez detekcie. Agentúre The Associated Press (AP) to povedali dvaja americkí vojenskí predstavitelia, ktorí si priali zostať v anonymite.

Spojené štáty v januári 2023 sľúbili, že na Ukrajinu pošlú 31 tankov Abrams po tom, ako Kyjev mesiace žiadal o tieto stroje s tým, že sú kľúčové pre jeho schopnosť preraziť ruské línie. Bojové podmienky sa však odvtedy značne zmenili všadeprítomným používaním ruských sledovacích a bojových bezpilotných lietadiel, ktoré sťažili Ukrajine ochranu tankov, keď ich rýchlo detegujú a robia z nich tak terče útokov. Päť z týchto 31 tankov už Ukrajina stratila v dôsledku ruských útokov.

Šírenie dronov na ukrajinskom bojisku znamená, že „neexistuje otvorené priestranstvo, po ktorom by ste mohli prejsť bez strachu z odhalenia,“ skonštatoval vo štvrtok vysokopostavený predstaviteľ obrany.

Tanky zatiaľ presunuli z frontových línií a USA budú spolupracovať s Ukrajincami na obnovení taktiky, povedal podpredseda zboru náčelníkov štábov admirál Christopher Grady a tretí predstaviteľ obrany, ktorý tento krok potvrdil pod podmienkou anonymity.

Správy z predchádzajúcich dní si môžete prečítať tu

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov SITA je bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite