Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Ukrajina ONLINE: Putin odvolal Šojgua z postu ministra obrany

.redakcia .sita .tasr .svet

Sledujte aktuálne informácie o vojne na Ukrajine.

Ukrajina ONLINE: Putin odvolal Šojgua z postu ministra obrany SITA/AP Photo/Alexander Zemlianichenko Šojgu a Putin na prehliadke k výročiu 9. mája. Moskva.

aktuálne informácie o situácii na Ukrajine:

  • Zelenskyj vraví, že ukrajinské jednotky vedú kruté pohraničné bitky s Rusmi
  • Ukrajina vymenila veliteľa v Charkovskej oblasti po obnovení ruského útoku 
  • Boje o pohraničné mesto Vovčansk pokračujú
  • Počet obetí po zásahu bytovky v ruskom Belgorode stúpol na 15
  • Putin odvolal Šojgua z postu ministra obrany 

20:00 V Luhanskej oblasti explodoval ruský muničný sklad

V okupovanom ukrajinskom meste Sorokyne v Luhanskej oblasti na východe krajiny v pondelok vybuchol ruský muničný sklad. Uviedol to ukrajinský gubernátor oblasti Artem Lysohor, informuje web Kyjiv Independent.

Muničný sklad sa nachádza neďaleko hraníc s Ruskom, asi 130 kilometrov od frontovej línie, konštatoval Lysohor. „Ruská armáda má teraz v tejto oblasti obmedzené zásoby munície, čo by malo čoskoro ovplyvniť ich ofenzívne úsilie," dodal gubernátor. 

Počas uplynulého týždňa boli hlásené požiare v ropných skladoch v okupovanom Luhansku a meste Rovenky. Rusmi dosadení predstavitelia Luhanskej oblasti tvrdia, že ich zasiahli ukrajinské sily, ale nezávisle to nebolo možné overiť.

18:30 Z Charkivskej oblasti pre ruskú ofenzívu evakuovali už viac ako 5-tisíc ľudí

Od začiatku ruskej ofenzívy na Ukrajinskú Charkivskú oblasť, ktorú Moskva odštartovala v piatok, z regiónu evakuovali už viac ako 5-tisíc civilistov. Uviedol to gubernátor oblasti Oleh Synjehubov, informuje web Kyiv Independent.

V meste Vovčansk, ktoré pred začiatkom otvorenej ruskej invázie na Ukrajinu vo februári 2022 malo takmer 17-tisíc obyvateľov, zostáva už len 200 až 300 civilistov. Evakuácia civilistov sa uskutočňuje za situácie, v ktorej ruskí vojaci „v určitých smeroch naďalej napredujú," konštatoval Synjehubov. „Situácia je dosť komplikovaná", ale je „pod kontrolou našej armády," dodal gubernátor. 

sita/Ukrainian Police via AP

Vovčansk, ktorý leží necelých päť kilometrov od ruských hraníc, je epicentrom obnovenej ruskej ofenzívy proti Charkivskej oblasti.

17:30 Zostrelili ruský prieskumný a útočný vrtuľník Ka-52

Ukrajinskí vojaci zostrelili ruský prieskumný a útočný vrtuľník Ka-52, ktorého cena je 16 miliónov dolárov. Uviedla to na komunikačnej platforme Telegram ukrajinská 47. mechanizovaná brigáda. „Priatelia, skvelá správa. Vojaci 47. samostatnej mechanizovanej brigády zostrelili ruský vrtuľník Ka-52 Alligator,“ napísala brigáda. Miesto zostrelenia vrtuľníka však nezverejnili. Informuje o tom spravodajský web Ukrajinská pravda.

16:15 Ruského vodcu Putina v Soči vlani v októbri minul ukrajinský dron

Ukrajinský diaľkový dron Ľutyj počas svojho druhého bojového letu vlani v októbri zasiahol základňu ruských vrtuľníkov vo štvrti Adler kúpeľného mesta Soči na juhu Ruska deň po tom, ako sa neďaleko ruský vodca Vladimir Putin stretol s kazašským prezidentom Kasymom-Žomartom Tokajevom. Píše o tom web Ukrajinská pravda s odvolaním sa na spravodajské zdroje.

Ruská vrtuľníková základňa, ktorá okrem iného slúžila Putinovej rezidencii, sa stala terčom útoku dronu Ľutyj 1. októbra 2023. „Zasiahli sme miesto pristávania ich helikoptér a poškodili sme niekoľko vrtuľníkov. Najprv sme však nevedeli, že deň predtým, ako sme zasiahli Adler, sa tam Putin stretol s Tokajevom. Putin bol 12 kilometrov od miesta, ktoré zasiahol druhý úder dronu Ľutyj. To sa nám potvrdilo neskôr,“ uviedli ukrajinské spravodajské zdroje pre Ukrajinskú pravdu.

Rusi vtedy podľa zdrojov webu nevedeli, čo ich zasiahlo. „Keďže to dopadlo na Soči, predpokladali, že to bolo z lode alebo z hôr v Gruzínsku. Netušili, že to prišlo z Ukrajiny. A potom zrazu dron zasiahol Petrohrad, prakticky opačný koniec krajiny. Bol to pre nich evidentne šok,“ spomína v rozhovore pre Ukrajinskú pravdu človek, ktorý sa podieľal na týchto útokoch.

15:00 Zelenskyj vraví, že ukrajinské jednotky vedú kruté pohraničné bitky s Rusmi

Ukrajinskí vojaci sú zomknutí v intenzívnych bojoch s postupujúcou ruskou armádou v dvoch pohraničných oblastiach. Ako referuje web The Guardian, uviedol to ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

Ukrajinský líder konštatoval, že blízko hraníc na východe a severovýchode Ukrajiny prebiehajú „zúrivé bitky“, pričom ukrajinskí vojaci sa v početnej nevýhode snažia zadržať veľkú ruskú pozemnú ofenzívu.

„Obranné boje prebiehajú na veľkej časti nášho pohraničia. Sú to prudké boje,“ povedal Zelenskyj. Generálny štáb ukrajinských ozbrojených síl v nedeľu neskoro večer informoval, že ruské sily podnikli za ostatných 24 hodín najmenej 22 útokov vo dvoch častiach Charkivskej oblasti a mali „taktický úspech“. Vyhlásenie nebolo bližšie špecifikované.

Ruské sily sa snažia využiť slabiny Kyjiva predtým, ako Ukrajincom v najbližších týždňoch a mesiacoch dorazí na bojisko veľká dávka novej vojenskej pomoci od amerických a európskych partnerov, tvrdia analytici. Toto obdobie predstavuje pre Moskvu príležitosť, kým pre Ukrajinu je to jedna z najnáročnejších fáz doterajšieho priebehu vojny.

Ruská invázia do Charkivskej oblasti môže byť pokusom o vytvorenie „nárazníkovej zóny“ na ochranu Belgorodskej oblasti, ruského pohraničného regiónu, ktorý sa často stáva terčom ukrajinských útokov.

14:30 Ukrajina vymenila veliteľa v Charkovskej oblasti po obnovení ruského útoku 

Ukrajinské vojenské velenie v pondelok oznámilo výmenu na poste veliteľa zodpovedného za frontovú líniu v Charkovskej oblasti. Stalo sa to po obnovení  tamojšiej ofenzívy ruskej armády minulý týždeň, informuje TASR podľa správy agentúry Reuters.

Novým veliteľom sa stal brigádny generál Mychajlo Drapatyj namiesto Jurija Haluškina, pre RBC-Ukrajina to uviedlo operatívno-strategické velenie skupiny Chortycija s tým, že rozhodnutie bolo prijaté ešte 11. mája. Armáda neuviedla dôvod výmeny.

Rusko obnovilo ofenzívu v Charkovskej oblasti v piatok 10. mája a ruské ministerstvo obrany v uplynulých dvoch dňoch hlásilo dobytie deviatich tamojších obcí.  

Ukrajina v pondelok pripustila, že ruské sily napredujú v ofenzíve v Charkovskej oblasti a dosahujú taktický úspech. Podľa generálneho štábu ukrajinskej armády sa boje sústreďujú v okolí mesta Vovčansk, ktoré je vzdialené len päť kilometrov od ruských hraníc. 

13:35 Ruskí okupanti prišli o ďalších viac ako 1 700 vojakov

V doterajšom priebehu vojny na Ukrajine stratila ruská armáda 484 030 vojakov. Na Facebooku to uviedol generálny štáb ukrajinských ozbrojených síl, ktorý dodal, že iba počas nedele prišli Rusi o 1 740 vojakov, 31 tankov, 42 bojových obrnených vozidiel či 15 delostreleckých systémov.

Rusko podľa ukrajinského generálneho štábu dosiaľ prišlo celkovo o 7 485 tankov, 14 417 bojových obrnených vozidiel, 16 878 vozidiel a palivových nádrží, 12 487 delostreleckých systémov, 1 070 odpaľovacích raketových systémov, 797 systémov protivzdušnej obrany, 325 vrtuľníkov, 350 lietadiel, 9 936 dronov, 2 197 striel s plochou dráhou letu, 26 lodí, jednu ponorku a 2 048 kusov špeciálnej techniky.

13:30 Boje o pohraničné mesto Vovčansk pokračujú

Operačná situácia na Charkivskom fronte je podľa ukrajinského generálneho štábu naďalej ťažká a dynamicky sa mení, pričom Rusi majú taktický úspech v boji o pohraničné mesto Vovčansk. „Nepriateľ na útok na Vovčansk nasadil významné sily pozostávajúce z piatich práporov a neráta svoje vlastné straty. Ruskí útočníci za uplynulých 24 hodín len na tomto fronte stratili viac ako 100 vojakov. Nepriateľ má v súčasnosti určitý taktický úspech,“ uviedol ukrajinský generálny štáb. Informuje o tom web Ukrajinská pravda.

„Pokračuje nasadzovanie záloh s cieľom stabilizovať situáciu,“ konštatoval generálny štáb. „Pri prideľovaní úloh jednotkám je jednou z hlavných priorít ochrana životov našich vojakov,“ dodal.

9:45 Počet obetí po zásahu bytovky v ruskom Belgorode stúpol na 15 

Na najmenej 15 stúpol počet obetí nedeľňajšieho útoku v ruskom meste Belgorod, v dôsledku ktorého sa zrútila časť bytovky. Oznámilo to v pondelok ruské ministerstvo pre mimoriadne situácie, informuje TASR podľa správy agentúry Reuters.

Ide o jeden z doposiaľ najsmrteľnejších útokov na ruskú pohraničnú Belgorodskú oblasť. Ukrajina podľa ruských predstaviteľov podnikla na oblasť rozsiahly raketový útok, pri ktorom požila rakety Točka a raketomety Viľcha (Adler) a RM-70 Vampire.

Úlomky jednej zo zostrelených rakiet podľa ruských úradov zasiahli bytovku. Na záberoch vidieť, že sa zrútilo najmenej 10 podlaží. Neskôr, keď budovu prehľadávali záchranári, sa zrútila aj strecha. 

Zasiahnutá bytovka v Belgorode.sita/Russian Emergency Ministry Press Service via APZasiahnutá bytovka v Belgorode.

Gubernátor Belgorodskej oblasti Viačeslav Gladkov v samostatnom vyhlásení uviedol, že v nedeľu v dôsledku viacerých útokov Ukrajiny zahynuli štyria ďalší ľudia a 27 utrpelo zranenia.

Ruské ministerstvo obrany uviedlo, že Ukrajina použila pri útokoch na Belgorodskú oblasť najmenej 12 rakiet. Podľa ministerstva išlo o „teroristický útok na obytné oblasti“.

Ukrajina útok bezprostredne nekomentovala. Kyjev však uvádza, že útoky na ruskú vojenskú, dopravnú a energetickú infraštruktúru podkopávajú vojnové snahy Moskvy a sú reakciou na nespočetné množstvo ruských smrteľných útokov na civilnú infraštruktúru a obytné oblasti na Ukrajine.

Rusko aj Ukrajina popierajú, že by sa počas vojny, ktorá vypukla po invázii ruských vojsk vo februári 2022, zameriavali na civilné objekty nepriateľa.

Kremeľ označil nedeľňajší útok za barbarský a uviedol, že o ňom bol informovaný ruský prezident Vladimir Putin. Šéf Kremľa pritom v marci uviedol, že Rusko by sa v reakcii na útoky na Belgorodskú oblasť mohlo pokúsiť o zriadenia nárazníkovej zóny na území Ukrajiny.

7:30 Putin odvolal Šojgua z postu ministra obrany

Ruský prezident Vladimir Putin dekrétom odvolal Nikolaja Patruševa z funkcie tajomníka Rady bezpečnosti Ruskej federácie a na jeho miesto vymenoval Sergeja Šojgua, ktorý doteraz pôsobil ako minister obrany. 

Za nového ministra obrany Putin navrhol vymenovať doterajšieho vicepremiéra Andreja Belousova. Vyplýva to z návrhov, ktoré šéf Kremľa zaslal hornej komore parlamentu — Rade federácie, informuje TASR na základe správ svetových agentúr.

Patrušev bol tajomníkom bezpečnostnej rady od mája 2008. Predtým od roku 1999 viedol Federálnu bezpečnostnú službu (FSB). 

Správy z predchádzajúcich dní si môžete prečítať tu

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov SITA je bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite