Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Ukrajina ONLINE: Rakúsko poskytne Ukrajine 5 miliónov eur na obnovu energetickej infraštruktúry​

.redakcia .sita .tasr .svet

Sledujte aktuálne informácie o vojne na Ukrajine.

Ukrajina ONLINE: Rakúsko poskytne Ukrajine 5 miliónov eur na obnovu energetickej infraštruktúry​ SITA/AP Photo/Evgeniy Maloletka Ukrajinka Marína pozerá z okna na následky ruského raketového útoku. Charkov, 18. 5. 2024.

aktuálne informácie o situácii na Ukrajine:

  • Ukrajinská armáda zasiahla ruskú základňu na predmestí okupovaného Luhanska
  • Rusko tvrdí, že dobylo obec Bilohorivka v ukrajinskej Luhanskej oblasti
  • Ukrajinské jednotky majú pod kontrolou asi 60 percent mesta Vovčansk
  • Ruské útoky si v Charkovskej oblasti vyžiadali 10 mŕtvych
  • Ukrajinské letectvo tvrdí, že zostrelilo všetkých 37 útočných dronov z Ruska 

19:40 Rakúsko poskytne Ukrajine 5 miliónov eur na obnovu energetickej infraštruktúry

Rakúske ministerstvo pre klimatickú akciu a energetiku poskytne Ukrajine päť miliónov eur na pomoc s opravou jej energetickej infraštruktúry. Informuje o tom spravodajský web Ukrajinská pravda s odvolaním sa na denník Der Standart.

Rakúska ministerka pre klimatickú akciu Leonore Gewessler sa vyjadrila, že „Rakúsko, ako neutrálna krajina, je v tejto vojne povinné postaviť sa na stranu ľudskosti“. Podotkla, že dané peniaze by mali pomôcť pri „aspoň nejakom uľahčení“ opráv.

Peniaze bude na Ukrajine distribuovať Energetické spoločenstvo, pričom ich použijú na nákup náhradných dielov a generátorov a na opravu elektrických prenosových vedení.

18:10 Ukrajinská armáda zasiahla ruskú základňu na predmestí okupovaného Luhanska

Ukrajinský raketový útok zasiahol v pondelok ruskú vojenskú základňu na predmestí okupovaného Luhanska. Ako informujeweb Kyiv Independent, uviedol to ukrajinský gubernátor Luhanskej oblasti Artem Lysohor s odvolaním sa na správy od miestnych obyvateľov.

Podľa ruských médií útok zasiahol obytné oblasti. Lysohor však konštatoval, že podľa obyvateľov Luhanska ruská armáda na predmestí zriadila vojenskú základňu v blízkosti civilných budov. „Česť ruského dôstojníka znamená skrývať sa za našimi krajanmi a medzi našimi domami. Nie je to nič nové," napísal Lysohor na Telegrame. „Sme vďační našim ľuďom za presné súradnice," dodal gubernátor.

15:30 Rusko tvrdí, že dobylo obec Bilohorivka v ukrajinskej Luhanskej oblasti

Rusko v pondelok oznámilo, že jeho sily dobyli dedinu Bilohorivka ležiacu v Luhanskej oblasti na východe Ukrajiny, ktorá bola doteraz jednou z mála obcí v oblasti pod kontrolou Kyjeva. TASR o tom informuje na základe správy agentúry AFP.

„V dôsledku aktívnych bojových operácií jednotky Južného vojenského okruhu (ruskej armády) už úplne oslobodili obec Bilohorivka,“ uvádza ruské ministerstvo obrany.

13:00 Ukrajinské jednotky majú pod kontrolou asi 60 percent mesta Vovčansk

Ukrajina naďalej ovláda približne 60 % Vovčanska, takmer opusteného mesta v Charkovskej oblasti na severovýchode krajiny. Ukrajinská armáda kontroluje väčšinu mesta napriek neúnavnej ruskej ofenzíve. Ako referuje web The Guardian, v pondelok pre národnú televíziu to povedal zástupca gubernátora Charkivskej oblasti Roman Semenucha.

„Nepriateľ sa naďalej snaží, najmä vo Vovčansku, vytlačiť ukrajinské ozbrojené sily z mesta. Asi 60 % mesta je pod kontrolou ukrajinských ozbrojených síl, čo znamená, že útoky neustávajú,“ povedal.

V ostatných mesiacoch prevzali iniciatívu vo vojne ruské sily, keďže Kyjiv pociťuje ťažký nedostatok záloh a zbraní, ktorý je čiastočne spôsobený mesiacmi prieťahov v americkom v Kongrese, ktoré oddialili obrovský balík americkej vojenskej pomoci.

Ruské sily spustili 10. mája nečakaný útok v Charkovskej oblasti, ktorý viedol k ich najväčším územným ziskom za rok a pol.

Ukrajinskí predstavitelia obvinili ruských vojakov vo Vovčansku, že zajali desiatky civilistov a použili ich ako „ľudské štíty“ na obranu svojho veliteľského sídla. Toto tvrdenie zatiaľ nebolo nezávisle overené.

8:15 Ukrajina v noci zneškodnila všetkých 29 útočných dronov vypustených Ruskom

Ukrajinská armáda zlikvidovala v noci na pondelok všetkých 29 dronov typu Šáhid, ktoré Rusko nasadilo do útokov na ciele v rôznych častiach Ukrajiny. 

Podľa vyhlásenia leteckých síl Ukrajiny boli tieto kamikadze drony zneškodnené nad Odeskou, Mykolajivskou, Poltavskou a Ľvovskou oblasťou, ktorá sa nachádza na západe Ukrajiny. Rusko zatiaľ toto vyhlásenie nekomentovalo, informovala agentúra Reuters.

Ukrajina okrem toho uviedla, že v noci na pondelok bola Ruskom smerom do Charkovskej oblasti na severovýchode Ukrajiny vypustená balistická raketa Iskander-M.

Správy z predchádzajúcich dní si môžete prečítať tu

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov SITA je bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite