Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Ukrajina ONLINE: Ukrajinská SBU odhalila agentov, ktorí chystali atentát na Zelenského

.redakcia .sita .tasr .svet

Sledujte aktuálne informácie o vojne na Ukrajine.

Ukrajina ONLINE: Ukrajinská SBU odhalila agentov, ktorí chystali atentát na Zelenského SITA/AP Photo/Francisco Seco Ukrajinskí vojaci hľadajú ruské drony.

aktuálne informácie o situácii na Ukrajine:

  • Ukrajinská SBU odhalila agentov, ktorí chystali atentát na Zelenského
  • Ruská strana stratila už viac ako 476-tisíc vojakov
  • Rusko tvrdí, že dobylo ďalšie dve ukrajinské dediny
  • Dronové útoky spôsobili v Sumskej oblasti výpadky prúdu
  • Rusko tvrdí, že dobylo obec Očeretyne na východe Ukrajiny

13:45 Ukrajinská SBU odhalila agentov, ktorí chystali atentát na Zelenského

Ukrajinská bezpečnostná služba (SBU) odhalila sieť agentov ruskej Federálnej bezpečnostnej služby (FSB), ktorí údajne pripravovali atentát na prezidenta Ukrajiny Volodymyra Zelenského. Agentúra Reuters s odvolaním sa na vyhlásenie SBU uviedla, že v rámci vyšetrovania zadržali dvoch plukovníkov ukrajinskej Správy štátnej bezpečnosti (UDO), ktorí spolupracovali s Ruskom.

SBU v statuse zverejnenom v utorok na platforme Telegram dodala, že ukrajinská kontrarozviedka a vyšetrovatelia SBU narušili plány FSB na elimináciu prezidenta Ukrajiny a ďalších predstaviteľov najvyššieho vojenského a politického vedenia štátu. 

sita/AP Photo/Mindaugas Kulbis

Malo sa tak stať za pomoci siete agentov, ktorá pracovala pod dohľadom FSB v Moskve. Táto sieť zahŕňala aj dvoch plukovníkov UDO, ktorí odovzdávali tajné informácie do Ruskej federácie.

9:35 Holandsko plánuje presunúť stíhačky F-16 na Ukrajinu na jeseň

Holandsko počíta s vyslaním stíhačiek F-16 na Ukrajinu túto jeseň. Urobí tak hneď po Dánsku, ktoré očakáva, že prvé stíhačky dodá v lete. Ako referuje web Ukrajinská pravda s odvolaním sa na litovský portál delfi.lt, na brífingu vo Vilniuse to uviedla holandská ministerka obrany Kajsa Ollongrenová.

Tá podotkla, že takýto časový rámec pre dodávky stíhačiek Ukrajine je súčasťou podrobného spojeneckého plánu. „Všetko je zariadené podľa projektu, ktorý zahŕňa výcvik ukrajinských pilotov, výcvik servisného personálu a presun lietadiel. Dánsko pošle prvé lietadlo už toto leto. A my plánujeme sa podieľať na dodávkach od jesene,“ dodala Ollongrenová.

9:10 Ruská strana stratila už viac ako 476-tisíc vojakov

V doterajšom priebehu vojny na Ukrajine stratila ruská armáda 476 460 vojakov. Na Facebooku to uviedol generálny štáb ukrajinských ozbrojených síl, ktorý dodal, že iba počas pondelka prišli Rusi o 1 160 vojakov, 25 tankov, 14 bojových obrnených vozidiel či 37 delostreleckých systémov.

Rusko podľa ukrajinského generálneho štábu dosiaľ prišlo celkovo o 7 405 tankov, 14 227 bojových obrnených vozidiel, 16 509 vozidiel a palivových nádrží, 12 287 delostreleckých systémov, 1 057 odpaľovacích raketových systémov, 792 systémov protivzdušnej obrany, 325 vrtuľníkov, 349 lietadiel, 9 717 dronov, 2 149 striel s plochou dráhou letu, 26 lodí, jednu ponorku a 2 017 kusov špeciálnej techniky.

Informácie z predchádzajúceho dňa 6. 5. 2024:

17:40 Rusi proti Charkovskej oblasti prvýkrát použili 1,5-tonovú bombu

Ruská armáda prvýkrát od začiatku vojny na Ukrajine zhodila na Charkovskú oblasť leteckú 1,5-tonovú bombu. Oznámila to v pondelok polícia oblasti. Bombu Rusi použili v nedeľu proti dedine Monačynivka v okrese Kupiansk. Zomrela pritom 88-ročná žena a zranenie utrpel 34-ročný muž. Informuje o tom spravodajský web Kyiv Independent.

Šéf vyšetrovacieho oddelenia regionálnej polície Serhij Bolvinov uviedol, že išlo o kĺzavú bombu FAB-1500, z ktorej takmer polovicu tvoria vysokoúčinné výbušniny. „Všetko naokolo sa zachvelo, akoby sa začalo zemetrasenie. Jediný úder zničil celú ulicu,“ napísal Bolvinov na Facebooku.

16:10 Rusko tvrdí, že dobylo ďalšie dve ukrajinské dediny

Rusko v pondelok oznámilo, že jeho jednotky dobyli ďalšie dve ukrajinské dediny na frontovej línii. Podľa ministerstva obrany prevzali kontrolu nad dedinou Kotľarivka v Charkovskej oblasti a dedinou Soloviove v Doneckej oblasti, píše TASR na základe agentúry AFP.

Kotľarivka leží asi 20 kilometrov od ukrajinského mesta Kupiansk. Ide o oblasť, ktorú Rusi intenzívne ostreľovali.  Soloviove sa nachádza na východnom fronte neďaleko dediny Očeretyne, ktorú Moskva údajne dobyla v nedeľu (5. 5.).

12:50 Ruské dronové útoky spôsobili v Sumskej oblasti výpadky prúdu

Vyše 400 000 odberateľov energie v Sumskej oblasti na severovýchode Ukrajiny sa v dôsledku ruských dronových útokov ocitlo v pondelok bez prúdu. Ukrajinské sily predtým informovali, že ich protivzdušná obrana zneškodnila v noci na pondelok nad touto oblasťou 12 z 13 dronov vypustených z Ruska. TASR o tom píše na základe správy agentúry Reuters.

Ukrajinská energetická spoločnosť Ukrenerho uviedla, že bez prúdu sa v oblasti bezprostredne po útokoch ocitlo 1325 obcí, pričom až do rána pretrvávali výpadky v 91 z nich. Dodávky elektriny obnovili okrem iného už v častiach mesta Sumy, ktoré je metropolou oblasti.

10:20 ISW: Ukrajina by sa s americkou pomocou mala čo najskôr chopiť iniciatívy na bojisku

Ukrajina by sa mala po príchode americkej pomoci chopiť iniciatívy na bojisku, čo najskôr to bude možné. V najnovšej správe o vojne na Ukrajine to konštatujú analytici amerického Inštitútu pre štúdium vojny (ISW). Hoci podľa nich americkí predstavitelia naznačili podporu nových ukrajinských protiofenzívnych operácií v roku 2025, Rusko by v roku 2024 nemalo získať iniciatívu na bojisku, pretože tým získa viacero výhod. Informuje o tom web Ukrajinská pravda.

Inštitút sa odvoláva na správu denníka The Financial Times z 5. mája, podľa ktorej poradca amerického prezidenta pre národnú bezpečnosť Jake Sullivan povedal, že po tom, ako americká vojenská pomoc pomôže zastaviť ruské pokroky v tomto roku, Ukrajina plánuje na budúci rok ofenzívu zameranú na znovuzískanie stratených území. Poznamenal pritom, že pomoc z USA okamžite nezmení situáciu na bojisku, ale ukrajinské sily budú môcť udržať situáciu a odolať ruským útokom po zvyšok roku 2024.

Analytici však poukazujú, že bude trvať niekoľko týždňov, kým západné zbrane a munícia prídu na frontovú líniu a budú mať skutočný dopad na bojisko. Pomoc ale pravdepodobne umožní Ukrajincom stabilizovať frontovú líniu a prevziať iniciatívu.

9:30 Ukrajinská protivzdušná obrana zničila 12 z 13 ruských dronov

Ukrajinské vzdušné sily v pondelok oznámili, že ich protivzdušná obrana zneškodnila 12 z 13 útočných dronov vypustených Ruskom. Informovala o tom agentúra Reuters.

Drony typu Šáhid boli zostrelené nad Sumskou oblasťou na severovýchode Ukrajiny, uviedol v aplikácii Telegram veliteľ ukrajinských vzdušných síl Mykola Oleščuk.

Čo sa stalo s dronom, ktorý nebol zostrelený, nebolo bezprostredne známe.

Správy z predchádzajúcich dní si môžete prečítať tu

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov SITA je bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite