Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Ukrajina ONLINE: Vo Švajčiarsku sa začína medzinárodný samit o mieri na Ukrajine, bez Ruska

.redakcia .sita .tasr .svet

Sledujte aktuálne informácie o vojne na Ukrajine.

Ukrajina ONLINE: Vo Švajčiarsku sa začína medzinárodný samit o mieri na Ukrajine, bez Ruska SITA/Alessandro della Valle/Keystone via AP

aktuálne informácie o situácii na Ukrajine:

  • Pri ruskom útoku v Doneckej oblasti zahynuli traja ľudia 
  • Vo Švajčiarsku sa začína medzinárodný samit o mieri na Ukrajine, bez Ruska 
  • Zelenskyj: Putinove podmienky na prímerie sú ultimátami, rozpráva ako Hitler 
  • Putin je pripravený rokovať, ak Kyjev stiahne vojakov a vzdá sa členstva v NATO

16:45 Zelenskyj: Mierový samit o Ukrajine môže pomôcť nastoliť spravodlivý mier 

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vyjadril v sobotu nádej, že mierový samit o Ukrajine vo Švajčiarsku pomôže rýchlo nastoliť spravodlivý mier. TASR o tom informuje podľa správy agentúry AFP.

„Verím, že na tomto samite budeme svedkami toho, ako sa bude písať história,“ povedal Zelenskyj na začiatku dvojdňového stretnutia. „Nech sa čo najskôr nastolí spravodlivý mier,“ dodal. 

sita/Alessandro della Valle/Keystone via AP

Podľa ukrajinského prezidenta by mohol samit zvýšiť tlak na Moskvu. Švajčiarska prezidentka Viola Amherdová uviedla, že cieľom konferencie je inšpirovať proces pre trvalý a spravodlivý mier. Dôležitosť medzinárodného práva ako základu medzinárodného poriadku je podľa nej ústredným bodom, informuje agentúra DPA. „Ruský útok ho porušuje tým najvážnejším spôsobom,“ povedala Amherdová.

Na mierovom samite vo Švajčiarsku sa zúčastňuje viac ako 90 krajín a osem medzinárodných organizácií. Ruskú federáciu na samit nepozvali a nezúčastní sa na ňom ani Čína.

V piatok, deň pred začiatkom samitu, ruský prezident Vladimir Putin zopakoval mierový plán Kremľa, v ktorom požaduje, aby sa ukrajinské jednotky stiahli zo štyroch oblastí na juhu a východe krajiny – Luhanskej, Doneckej, Chersonskej a Záporožskej oblasti. Moskva tieto oblasti predvlani nelegálne anektovala, ale ovláda len časti z nich. Rusko v návrhu taktiež požaduje, aby sa Kyjev vzdal snahy o vstup do Severoatlantickej aliancie (NATO), uvádza stanica CNN.

Zelenskyj v piatok odmietol podmienky šéfa Kremľa. Označil ich za ultimáta a Putinove návrhy prirovnal k politike nacistického vodcu Adolfa Hitlera. „Putin chápe, že sa uskutoční mierový samit. Že väčšina sveta je na strane Ukrajiny, na strane života. A v predvečer samitu, uprostred leteckých sirén, zabíjania ľudí a raketových útokov, zrejme hovorí o nejakom ultimáte,“ reagoval Zelenskyj.

15:00 Pri ruskom útoku v Doneckej oblasti zahynuli traja ľudia 

Traja ľudia zahynuli a ďalších päť utrpelo zranenia pri ruskom útoku v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny, oznámil v sobotu tamojší gubernátor Vadym Filaškin. TASR o tom informuje podľa správy agentúry Reuters. 

Ukrajinskú obec Ulakly zasiahla v ranných hodinách kazetová munícia. Pri útoku zahynuli dve ženy vo veku 39 a 32 rokov a muž vo veku 30 rokov. Poškodené boli aj dve administratívne budovy, dom, obchod a osem áut, napísal gubernátor na sieti Telegram. 

V Doneckej oblasti prebiehajú intenzívne boje. Ruské ministerstvo obrany v pondelok oznámilo, že jeho sily dobyli v tejto východoukrajinskej oblasti obec Staromajorske. Ruský prezident Vladimir Putin nedávno oznámil, že Rusko tento rok už dobylo 47 ukrajinských miest a obcí. Ruská armáda sa v súčasnosti v Doneckej oblasti zameriava na strategicky významné mestá Časiv Jar a Pokrovsk.

13:00 Rusko za ostatný deň prišlo o 1 090 vojakov 

Rusko za uplynulých 24 hodín prišlo podľa Kyjiva vo vojne na Ukrajine o 1 090 vojakov. Straty Moskvy na personále tak predstavujú už 525 150 ľudí. Informoval o tom generálny štáb ukrajinských ozbrojených síl, píše web Ukrajinská pravda.

Rusko v priebehu uplynulého dňa prišlo aj o 20 tankov, 29 obrnených bojových vozidiel pechoty, 37 delostreleckých systémov, dva salvové raketomety, štyri systémy protivzdušnej obrany, 51 strategických a taktických bezpilotných lietadiel, sedem striel s plochou dráhou letu, 57 vozidiel a cisterien a 12 kusov špeciálnych vozidiel alebo iného vybavenia.

Celkovo ruské straty na technike podľa Ukrajiny rátajú už 7 956 tankov, 15 263 obrnených bojových vozidiel pechoty, 13 855 delostreleckých systémov, 1 103 salvových raketometov, 853 systémov protivzdušnej obrany, 11 148 strategických a taktických bezpilotných lietadiel, 2 293 striel s plochou dráhou letu, 18 911 vozidiel a cisterien a 2 322 kusov špeciálnych vozidiel alebo iného vybavenia.

9:00 Vo Švajčiarsku sa začína medzinárodný samit o mieri na Ukrajine, bez Ruska 

Vo Švajčiarsku sa v sobotu začína dvojdňový samit o mieri na Ukrajine, na ktorom sa zúčastnia desiatky hláv štátov, šéfov vlád a ďalších lídrov. Švajčiarski organizátori uviedli, že na podujatie v Bürgenstocku nad Vierwaldstattským jazerom, príde viac ako 50 lídrov štátov a vlád, medzi nimi aj ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Rusko, ktoré proti Ukrajine vedie vojnu, však na samite prítomné nebude.

Kto príde a nepríde sa stalo jedným z kľúčových bodov stretnutia, o ktorom kritici tvrdia, že bez prítomnosti vlády ruského vodcu Vladimira Putina bude zbytočné. Spojené štáty americké napríklad zastúpi viceprezidentka Kamala Harris. Turecko, Saudská Arábia či Slovensko tam budú mať ministrov zahraničia. Kľúčové rozvojové krajiny ako Brazília, India a Juhoafrická republika budú zastúpené na nižších úrovniach a Čína, ktorá je podporovateľom Ruska, bude medzi krajinami, ktoré sa nezúčastnia vôbec.

Na pozadí bojov a diplomatického taktizovania organizátori samitu predstavili tri body jeho programu, ktorými sú jadrová bezpečnosť, humanitárna pomoc a výmena zajatcov a potravinová bezpečnosť.

Agentúra AP poukazuje na to, že tento zoznam úloh, ktorý zahŕňa niektoré z najmenej kontroverzných otázok, je oveľa kratší ako návrhy a nádeje, ktoré Zelenskyj uviedol v 10-bodovom mierovom pláne koncom roka 2022. Putinova vláda medzitým chce, aby mierová dohoda bola postavená na návrhu dohody z počiatočných fáz vojny, ktorá obsahovala ustanovenia o neutrálnom štatúte Ukrajiny a obmedzeniach jej ozbrojených síl, a zároveň oddialila rozhovory o oblastiach okupovaných Ruskom.

Poradenská organizácia Medzinárodná krízová skupina, ktorá sa zameriava na predchádzanie a riešenie konfliktov, tento týždeň skonštatovala, že „bez veľkého prekvapenia v Bürgenstocku“ podujatie „pravdepodobne neprinesie veľa dôsledkov“. „Napriek tomu je švajčiarsky samit pre Ukrajinu a jej spojencov príležitosťou zdôrazniť to, čo Valné zhromaždenie OSN uznalo v roku 2022 a zopakovalo vo svojej rezolúcii z februára 2023 o spravodlivom mieri na Ukrajine: Ruská totálna agresia je hrubým porušením medzinárodného práva,“ uviedla skupina.

Informácie z predchádzajúceho dňa 14. 6. 2024:

18:45 Zelenskyj: Putinove podmienky na prímerie sú ultimátami, rozpráva ako Hitler 

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v piatok odmietol podmienky šéfa Kremľa Vladimira Putina na okamžité prímerie na Ukrajine a začiatok rokovaní o ukončení vojny. Označil ich za ultimáta a Putinove návrhy prirovnal k politike nacistického vodcu Adolfa Hitlera. TASR o tom informuje podľa správy agentúry AFP.

Putin počas piatkovej schôdzky s vedením ruského ministerstva zahraničných vecí stanovil aktuálne podmienky Ruska na ukončenie vojny. Ruský líder prisľúbil, že ak Kyjev pristúpi na podmienku stiahnutia svojich vojsk zo štyroch ukrajinských oblastí - Doneckej, Luhanskej, Záporožskej a Chersonskej - nariadi okamžité zastavenie paľby a začne mierové rokovania. Moskva tieto oblasti predvlani nelegálne anektovala, ale ovláda len časti z nich.

Ďalšou podmienkou na začiatok mierových rokovaní je, aby sa Ukrajina zriekla ambície vstúpiť do Severoatlantickej aliancie (NATO) a zaviazala sa ostať neutrálnou. Putinov návrh počíta aj so zrušením sankcií uvalených na Rusko.

„Tieto posolstvá sú ultimátami. Putin ide rovnakou cestou (ako Hitler),“ povedal Zelenskyj v rozhovore pre taliansku spravodajskú televíziu Sky TG24.

Podľa Zelenského nemožno Putinovým vyhláseniam veriť. Naopak, Zelenskyj je presvedčený, že Putin sa neuspokojí so zabratím štyroch ukrajinských oblastí a svoje požiadavky bude stupňovať, ako to bolo v prípade nacistického vodcu. "Dnes už hovorí o štyroch oblastiach, predtým to bol (len) Krym a Donbas," dodal.

Ruský prezident svoje podmienky predstavil v predvečer mierového samitu vo Švajčiarsku, na ktorý Moskva nebola pozvaná, avšak jeho cieľom je podľa organizátorov definovať plán, ako do procesu v budúcnosti zapojiť Kyjev aj Moskvu.

14:00 Putin je pripravený rokovať, ak Kyjev stiahne vojakov a vzdá sa členstva v NATO 

Ruský prezident Vladimir Putin v piatok povedal, že Rusko zastaví paľbu a začne mierové rokovania v prípade, ak sa Ukrajina vzdá svojich ambícií o členstvo v NATO a stiahne svojich vojakov zo štyroch ukrajinských oblastí, na ktoré si Moskva nárokuje. TASR informuje podľa agentúr AFP a Reuters. 

sita/AP Photo/Alexander Zemlianichenko

„Hneď, ako Kyjev oznámi, že je pripravený urobiť to a začne skutočne sťahovať vojakov a oficiálne sa vzdá plánov na pripojenie sa k NATO, okamžite - doslova v tej minúte - zastavíme paľbu a začneme rokovania,“ povedal Putin na stretnutí s ruskými diplomatmi. Viac na tomto odkaze.

13:00 ISW: Krym sa môže stať neudržateľný ako základňa pre ruskú armádu 

Pretrvávajúce ukrajinské útoky proti ruským vojenským objektom na okupovanom Kryme podľa amerického Inštitútu pre štúdium vojny (ISW) zreteľne nútia ruskú armádu vyčleňovať pre Krym dodatočné prostriedky protivzdušnej obrany s cieľom brániť existujúce základne a logistickú infraštruktúru. 

Inštitút však dospel k záveru, že presun ruských systémov protivzdušnej obrany na Krym znamená väčšiu zraniteľnosť tejto ruskej techniky. Ďalšie ukrajinské útoky proti takýmto prostriedkom protivzdušnej obrany môžu podľa ISW spôsobiť, že polostrov bude neudržateľný ako základňa pre ruskú armádu. Informuje o tom web Ukrajinská pravda.

ISW v tejto súvislosti pripomína, že podľa časopisu Forbes je pre Moskvu na Kryme čoraz ťažšie brániť leteckú základňu Belbek. Podľa časopisu ukrajinská armáda totiž napríklad 12. júna pravdepodobne poškodila časti štyroch alebo piatich ruských systémov S-400.

9:00 Ruskí okupanti prišli o ďalších viac ako 1 200 vojakov 

V doterajšom priebehu vojny na Ukrajine stratila ruská armáda 524 060 vojakov. Na Facebooku to uviedol generálny štáb ukrajinských ozbrojených síl, ktorý dodal, že iba počas štvrtka prišli Rusi o 1 250 vojakov, osem tankov, 26 bojových obrnených vozidiel, 48 delostreleckých systémov a 60 vozidiel a palivových nádrží. 

Rusko podľa ukrajinského generálneho štábu dosiaľ prišlo celkovo o 7 936 tankov, 15 234 bojových obrnených vozidiel, 18 854 vozidiel a palivových nádrží, 13 818 delostreleckých systémov, 1 101 odpaľovacích raketových systémov, 849 systémov protivzdušnej obrany, 326 vrtuľníkov, 359 lietadiel, 11 097 dronov, 2 286 striel s plochou dráhou letu, 28 lodí, jednu ponorku a 2 310 kusov špeciálnej techniky.

8:30 Bojová brigáda zajala v Charkivskej oblasti desiatky ruských vojakov 

Významná ukrajinská bojová brigáda údajne zajala desiatky ruských vojakov uprostred bojov v Charkivskej oblasti na východe Ukrajiny. Referuje o tom web news.sky.com.

Na záberoch zverejnených ukrajinskou 3. útočnou brigádou vidieť ruských vojakov sediacich v školskej miestnosti. Ukrajinská brigáda uviedla, že vojaci boli zajatí počas bojových operácií v okolí ukrajinského mesta Vovčansk.

Údaje zo sociálnych sietí už predtým informovali o značnom počte ruských jednotiek, ktoré sa minulý týždeň vzdali v Charkivskej oblasti po protiútokoch ukrajinských útočných jednotiek pechoty.

Regionálne velenie ukrajinskej operačnej strategickej skupiny Chortycia tiež tvrdilo, že v priebehu necelého týždňa bolo v oblasti zajatých viac ako 60 ruských vojakov.

8:00 NATO: Rusko má „astronomicky vysoké“ straty v Charkivskej oblasti, mesačne naverbuje asi 30-tisíc nových vojakov 

Ruské sily utrpeli počas májovej ofenzívy v Charkivskej oblasti obrovské straty. Ako referuje web Ukrajinská pravda, pod podmienkou anonymity to uviedol predstaviteľ Organizácie Severoatlantickej zmluvy (NATO), ktorý podotkol, že v máji bolo každý deň v boji zabitých priemerne tisíc ruských vojakov.

„Tiež by som dodal, že zisky v Charkivskej oblasti zrejme prišli pre Rusko za dosť vysokú cenu. Rusko pravdepodobne v máji utrpelo straty takmer tisíc ľudí denne, čo je dosť astronomické číslo,“ uviedol predstaviteľ aliancie. Zdôraznil, že Rusku sa ani tentoraz nepodarilo splniť svoj cieľ v Charkivskej oblasti. Tým bolo vytvorenie nárazníkovej zóny, ktorú požadoval ruský vodca Vladimir Putin.

Front v tejto oblasti je podľa predstaviteľa NATO stabilizovaný a územia kontrolované Ruskom sú rozdrobené. „Preto z dlhodobého hľadiska budú víťazstvá Ruska v tejto oblasti výrazne obmedzené,“ dodal.

Predstaviteľ NATO uviedol, že Rusko si v súčasnosti udržuje kvantitatívnu výhodu oproti Ukrajine v oblasti munície, personálu a vybavenia. Poznamenal, že Rusko má kapacitu na nábor až 30-tisíc nových vojakov každý mesiac. „Rusi pravdepodobne každý mesiac naverbujú asi 30-tisíc nových vojakov, takže môžu pokračovať v pokrytí svojich obrovských strát,“ uviedol predstaviteľ. 

Správy z predchádzajúcich dní si môžete prečítať tu 

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov SITA je bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite