Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Bieloruský prezident Lukašenko sa pokúša referendom zabetónovať v úrade do roku 2035

.sITA .svet

Zmeny zahŕňajú obmedzenie pôsobenia prezidenta len na dve päťročné obdobia. To však vstúpi do platnosti až, keď sa ujme moci „novozvolený prezident“, čo dáva Lukašenkovi, ktorý je na čele Bieloruska od roku 1994, príležitosť ešte sa dvakrát zúčastniť na voľbách po ukončení jeho súčasného funkčného obdobia, ktoré sa končí v roku 2025.

Bieloruský prezident Lukašenko sa pokúša referendom zabetónovať v úrade do roku 2035 ITA/MAXIM GUCHEK/BELTA POOL PHOTO VIA AP, FILE

úpravy tiež dávajú nové právomoci Celobieloruskému ľudovému zhromaždeniu - orgánu, ktorý nominálne zastupuje širokú škálu bieloruskej spoločnosti, ale v minulosti pozostával prevažne z vládnych úradníkov a podporovateľov. Zhromaždenie by fungovalo súbežne s parlamentom, pričom prezident by sa automaticky stal členom a ostatní delegáti by ho mohli zvoliť za jeho predsedu. Malo by právomoci vytyčovať politické smernice, navrhovať zákony, navrhovať ústavné zmeny, voliť členov ústrednej volebnej komisie a sudcov najvyšších súdov krajiny, ale aj posielať vojakov do zahraničia a zosadiť prezidenta, ak by vyšlo najavo, že porušuje ústavu, spáchal velezradu alebo iný veľký trestný čin.

 
Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov SITA je bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite